milivolt electronics world news Tevik_azl_ve_ithalatn_desteklenmesi_pamuk_retimini_dryor-didimhaber.net
18-11-2014

Tevik azl ve ithalatn desteklenmesi pamuk retimini dryor

Tevik_azl_ve_ithalatn_desteklenmesi_pamuk_retimini_dryor

Söke Ziraat Odas Bakan Mustafa Kemal Kocaba, hükümetin pamukta uyguland politikalar eletirdi. Tarmda, özellikle pamukta üretimi arttrc desteklerin yetersizlii yüzünden üretimden kaç yaandn ifade eden Kocaba, pamuk üretiminden kaçn dier bir sebebin de devletin ithalat destekleyici politikalar olduunu söyledi.

Oda Bakan Kocaba, yapt yazl açklamada unlar kaydetti: “Tarmda üretim planlamasnn yaplmamas nedeniyle arz fazlas ürünlerin üretimi artarken arz aç bulunan, ekonominin lokomotifi tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin hammaddesi olan pamukta, üretimi arttrc desteklemelerin yetersizlii nedeniyle üretimden kaç sürmektedir. Üretimde kaçn baka bir nedeni de pamukta ithalat destekleyici politikalardr. Türkiye, pamuk ithalatnn yaklak yüzde 70’ini ABD ve Yunanistan’dan yapyor. Pamuk ithalatnn geri kalan ksm da Türkmenistan, Brezilya, Hindistan ve Avustralya’dan salanyor. Bu saydmz ülkelerin hükümetleri, pamuk üreticilerine sübvansiyonlarla büyük destekler veriyorlar. ABD, 2008 ylnda kendi pamuk üreticisine haksz destek verdii için Dünya Ticaret Örgütü tarafndan suçlu ilan edilmitir. Bu suçlama, pamuk üreten dier ülkelerin çiftçilerinin haksz rekabete uradklar tezine dayandrlmtr. ABD, kendi üreticisine her türlü destei verirken kendisinden pamuk alan Türk ithalatçsn da GSM kredileriyle destekliyor. ABD, pamuk ve pamuk ürünlerini de kapsayan tarmsal ürünlerin ihracatnda ithalatçlara, 90 gün ile 3 yl arasnda deien vadelerde kredi kullandryor. Pamuun nakde dönütürülmesindeki kolaylk, pratik ileyi gözönüne alndnda bu krediler, ABD pamuu alan Türk ithalatçsna büyük kolaylklar salyor. Bu durum, ABD’de pamuk fiyatlarnn düük seyrettii zamanlarda üreticisine destek olduundan üretim alanlarnda düü olmamasn salyor. ABD’nin kendi üreticisine, pamuk ihracatçsna salad bu avantajlar nedeniyle ayn fiyat seviyesinde olsa bile alc, bizim ürettiimiz pamuk yerine ABD pamuunu tercih ediyor. Bu durum, özellikle pamuk fiyatlarnn küresel bazda düük seyrettii dönemlerde, zaten girdi fiyatlar nedeniyle üretme sknts yaanrken üreticilerimizin pamuk ekiminden kaçn hzlandryor.”

Bugün Türkiye'nin 1 milyon 300 bin ton civarnda olan lif pamuk ihtiyacnn yarsnn bile karlanamadn da belirten Kocaba, “Pamuk üretiminde ihtiyacmzn yarsn bile karlayamazken ithalatta rekorlar krlmasndan sorumlu olanlarn, 'Yeterli üretim yok, onun için ithal ediyoruz.' demelerini hayretle karlyoruz. Bize yeterli destek verildi de biz mi üretmedik? Bugün girdi fiyatlarnn, üreticinin rekabet gücünü etkileyen temel faktörlerden biri olduu neden görülemiyor? Eer görülüyorsa kayplarmzn bir ksmn telafi edecek olan 75 kuru pamuk primi talebimizin bir an önce karlanmas gerekmez mi? Biz bu konuda beklemeyi umutla sürdürüyoruz.” dedi.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..