milivolt electronics world news Kapatlan_maden_zeytinlik_oldu-didimhaber.net
08-12-2014

Kapatlan maden zeytinlik oldu

Kapatlan_maden_zeytinlik_oldu

Aydn’da açktan linyit kömürü çkarlan bir maden kapatlarak, 13 bin aaçlk dev zeytin bahçesi haline getirildi. Efeler ilçesi Kuloullar Mahallesi'ndeki maden, 12 yl sonra 274 dönümlük alan üzerinde bir zeytin ormanna dönütürüldü. Açk alan kömür iletmesi olarak kullanlan sahadan elde edilen doal zeytinya ise Türkiye, Japonya ve talya’da ödül ald.
Kapatlan maden zeytinlik oldu
Projenin balangcndan bu yana çalmalar yürüten tesis sorumlusu, Kuloullar Mahallesi Muhtar Dursun Ertürk, söz konusu alann 1986 ile 1994 yllar arasnda açk kömür iletmesi olarak kullanldn söyledi. 1994 ylnda üretimin bitmesinin ardndan kömür iletmesinin 12-13 yl âtl durumda kaldn kaydeden Ertürk, Ankaral bir firma tarafndan hazrlanan proje üzerine Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öretim üyelerinin bölgeye gelerek inceleme yaptn ve örnek bir zeytin yetitiricilii tesisi kurulmasna karar verdiklerini anlatt. Türkiye ve Ege Bölgesi için zeytinin vazgeçilmez olduuna deinen Muhtar Ertürk, “Burada yedi yldr çalmalar yapyoruz. stiareler sonucunda Aydn'da verimli olan yal 'memecik' cinsinin ekimi konusunda karar alnd. 2007 ylnda balayan çalmalarmz neticesinde, Türkiye'de en iyi zeytin ve zeytinyan da burada elde ettiimize inanyorum. 12 yl âtl durumda kalan tesis, bugün kimsenin hayal edemeyecei bir zeytin cennetine dönütü. Burada en büyük amacmz, kapatlan maden ocann neden olduu kötü görüntünün giderilmesi ve ekonomiye kazandrlmasyd." dedi.

ARAZY KANATLILAR TEMZLYOR

Eski maden ocanda ekolojik tarm yaptklarn kaydeden Ertürk, “13 bin zeytin fidann, belirli bir srayla diktik. Bu tesiste tarmsal ve kimyasal ilaç kullanlmyor, sadece hayvan çeitleriyle bunun önüne geçiyoruz. Mesela tesisimizin ortasnda bulunan gölette ördeklerimiz var. Ördekler bu gölün içerisinde yosun gibi kötü atklar, kazlar ve koyunlar sra aralarnda yetien yabanc otlar, hindiler ise zeytin aac üzerinde bulunan kelebek ve trtllar, tavuk ve horozlar akrep gibi zararl hayvan çeitlerini temizliyor. Tesiste gübrelemeyi de bir nevi bu hayvanlarmzla doal olarak yapyoruz." diye konutu.

ZEYTNYAININ KALTES TESCLLEND
Kapatlan maden zeytinlik oldu
Tesis faaliyete geçtii yldan itibaren üretilen zeytinyalarnn ikisinin talya'da, dördüün Japonya'da ve dördünün de Türkiye'deki uluslararas yarmalarda "En yi Zeytinya" seçilerek altn madalya kazandn kaydeden Dursun Ertürk, “Biz gerçek kaliteli bir zeytinyann nasl üretildii göstermek için kollar svadk. Ayn zamanda mahallemizde ikamet eden vatandalarmza i istihdam saladk. Bütün üreticilerimizi, tesisimizde yapm olduumuz çalmalar ve uygulamalar yerinde görmeleri için davet ediyoruz.” dedi.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..