milivolt electronics world news Pamukta_da_bamllktan_kurtulmann_yolu_reticiyi_desteklemek-didimhaber.net
06-01-2015

Pamukta da bamllktan kurtulmann yolu reticiyi desteklemek

Pamukta_da_bamllktan_kurtulmann_yolu_reticiyi_desteklemek

Söke Ziraat Odas Bakan Mustafa Kemal Kocaba, pamukta da bamllktan kurtulmann yolunun, üreticiyi desteklemekten geçtiini söyledi. Türkiye’de pamuk üreticisinin 2000-li yllara oranla yar yarya dütüüne dikkat çekerek, “Türkiye’de 130 bin olan pamuk üreticisi says, 75 bin seviyelerine kadar inmitir. Ege Bölgesi-nde ayn yllar itibaryla 65 bin olan pamuk üreticisi de 15 bine dümütür. Bu rakamlar, pamuktan kaçn belgesidir.” dedi.

Oda Bakan Kocaba, üreticinin pamukta kötü bir sezon geçirdiini belirterek, “Çiftçimizin bir ksm, düük pamuk fiyatlar nedeniyle pamuklarn satmayp emanette bekletmeyi tercih ediyorlar. Giderek artan pamuk maliyetleri nedeniyle çiftçimiz, -Biraz daha bekletsem acaba pamuk fiyatlar yükselir mi?- umudunu sürdürüyor. Pamuk üretiminin, ülkemiz ekonomisi için ne kadar önemli olduunu bir kez daha hatrlatmak isterim. Bugün ülke ekonomisinin en önemli sektörlerinden tekstil ve giyim sanayisinin, ylda 1 milyon 400 bin ton lif pamua ihtiyac var. Tekstil ve giyim sanayisindeki 1 milyona yakn içi istihdam ve sektörün ihracattaki net döviz gelirinin 15,2 milyar olmas pamuun, ülke ekonomisine katksn inkar edilemez duruma getirmitir. Ülkemizin lif pamuk ihtiyac ise ylna göre deimekle birlikte 750-850 bin ton civarnda ancak bu miktarn, kütlü pamukta yüksek randman hesaplamasndan kaynakland biliniyor. Ülkemiz 1 milyon 400 bin ton olan lif pamuk ihtiyacnn, 2013-2014 yllar itibariyle 924 bin tonu için ithalat yapld gerçeine dayal olarak düündüümüzde gerçek lif pamuk üretimimizin 500-550 bin ton civarnda olduunu kabul etmek daha gerçekçi olacaktr. Türk pamuk üreticisinin yeterli üretime sahip olamay nedeniyle 2000 ylndan 2013 ylna kadar pamuk ithalat için yurtdna ödediimiz döviz tutar 15 milyar dolardr. Yine bu dönemde sadece ABD’ye ödediimiz döviz miktar 8 milyar dolardr. Uzaklara gitmekten vazgeçelim, komumuz Yunanistan’n üretmi olduu pamuun yüzde 40’ ülkemiz tarafndan ithal edilmektedir.” dedi.

Söke ovasnn iklim ve toprak artlarnn pamuk üretimine daha elverili olduunu belirten Kocaba, “Türkiye dünya pamuk tüketiminde 4. srada, dekar bana verimde 3. sra gibi iyi konumda olmasna ramen yeterli üretim olmamasnn nedeni, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle pamuk üretiminde rakip olduumuz ülkelerden daha yüksek maliyetlerde pamuk üretilmesidir. Girdi maliyetleri düürülmeyen çiftçimiz, giderek pamuk ekiminden uzaklamaya balamtr. Pamuun stratejik bir ürün olduu kat üzerinde deil, gerçekte kabullenilerek destekleme priminin 75 kurua acilen çkarlmas gerekmektedir. Bu da yetmez, üreticinin mazot, gübre, zirai ilaç gibi girdilerini daha ucuza alabilecei uygulamalara ihtiyaç vardr. Pamuk üreticisinin yine zorland bir nokta, ÖTV KDV gibi vergilerdir. Bu vergiler mümkünse kaldrlmal, deilse oranlar düürülmelidir. Burada üreticilerimizi, ine ve çuvaldz örneinde olduu gibi uyarmak isterim. Türk tekstil sanayisinin büyük ölçüde Amerikan pamuuna baml olmasnn baka bir nedeni, fiyatnn düük olmamasnn yansra kalitesinin istenen düzeyde olmamasdr. Bizim ürettiimiz pamuun, üzülerek söylüyorum tamamnn kalitesi ayn deil. Kaliteyi mutlaka düzeltmemiz gerekiyor. Son olarak da hükümetimize sesleniyorum, pamukta da bamllktan kurtulmann yolu, üreticiyi desteklemekten geçiyor.” eklinde konutu.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..