milivolt electronics world news Tepeli_pelikanlar_iin_yuvalar_yapld-didimhaber.net
21-01-2015

Tepeli pelikanlar iin yuvalar yapld

Tepeli_pelikanlar_iin_yuvalar_yapld

Orman ve Su leri Bakanl 4. Bölge Müdürlüü, Dilek Yarmadas Büyük Menderes Deltas Milli Park Müdürlüü-nün izini ve destekleriyle Dilek Yarmadas-Büyük Menderes Deltas Milli Park Karina Dalyan-nda tepeli pelikanlar için suni yuva platformlar yapt. Projeye Kuadas Ekosistemi Koruma ve Doa Sevenler Dernei (EKODOSD), milli park personeli ve Doanbey Su Ürünleri Kooperatifi-ne bal balkçlar da destek verdi.

Tepeli pelikanlar için yuvalar yapld

Büyük Menderes Deltas Karina Dalyan-nda, bahar frtnalar döneminde erozyon ve frtna dalgalar sebebiyle üreme adalar yok olan pelikanlar için kyyla balants olmayan yerlerde suni platformlar oluturuldu. Buralarn tepeli pelikanlarn barnmas ve üremesi için önemli olduunu belirten EKODOST Bakan Bahattin Sürücü, “Son yllarda deltadaki ky kordonu üzerinde yuva yapld ancak yuva yaplan alann köpek, tilki ve çakal gibi hayvan türlerinin tehdidi altnda olduunun tespit edilmesi nedeniyle dalyan içinde ve kyyla balants olmayan yerlere yeniden barnma yerleri yaplmasna karar verdik. Deniz içinde zor koullarda gerçekletirilen çalmalar, Büyük Menderes Deltas Milli Park-nda ilk kez gerçekletirilmektedir.” dedi.

Tepeli pelikanlar için yuvalar yapld

Türkiye-de pelikanlarn üremesi için 1970-lerden beri Manyas Gölü-nde bu tür platformlarn kullanldn da belirten Sürücü, “Manyas-ta yaplan bu yuvalar, uzun yllar baarl olsalar da günümüzde yeterli olmamaktadr. Ege Üniversitesi bilim insanlarnn yaptklar gözlemlere göre Manyas-ta kullanlan platformlarn üst yüzeylerinin düz ahap malzemeyle kapl olmamalar sonucu çok sayda pelikan, hem erikin hem de yavru pelikanlar ayaklarn veya kanatlarn platformlara sktrarak ölmektedirler. Ayrca hem yldan yla Manyas Gölü su seviyesinin ar deiime uramas ve hem de yaplm olan platformlarn su seviyesinden ar yüksekte olmalar (yaklak 3–4 metre) sonucu pelikanlar, yuvalarna sadece uçarak gelebilmektedir. Bu durum, 3 metre uzunluunda dev kanatlara sahip erikin pelikanlar, zaman zaman yuvalarna konarken kendi yavrularnn ya da yumurtalarn yuvadan suya dümesine ve ölmesine yol açmaktadrlar. Manyas-ta yaanan bu sorunlarn bilincinde olarak öncelikli iimiz, pelikanlara nerede yuva yapmak gerektiine karar vermekti. Yapay platform yuvalar yapmak için Büyük Menderes Deltas Milli Park yaplmadan önce Karina Dalyan-nda kanal açmak kullanlan ve âtl vaziyette bulunan bir adet kepçeli platform gövdesi seçildi ve bu seçim, Milli Park Müdürlüü-yle istiare edilerek karara baland. Bu platform, hem suya yeterince yakn hem de frtnalardan etkilenmeyecek kadar yüksekti. Ayrca bu eski dip tarama kepçesi platformu üzerinde her yl birkaç çift pelikan aktif olarak üremekte ve pelikanlarn son birkaç yldr yuva yaptklar alann çok yaknnda bulunmakta; ancak bu eski kepçe platformunun üst yüzeyinin ar pasl ve delik deik olmas, burada üreyen tepeli pelikan yavrular için ölümle sonuçlanabilen kazalar olumasna yol açmaktayd. Menderes Deltas-nda yaplan yapay üreme platformlarnn güvenli ve salam olarak, modüler olarak birbirlerine monte edilebilen tarzda dizayn edilerek, suya dayankl özel keresteden yapldlar. Nesilleri tehlike altnda bulunan tepeli pelikanlarn gelecei için olumlu etki oluturacak projemizin baarya ulamas çalacaz." eklinde konutu.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..