milivolt electronics world news Zeytin_rekoltesi_dk_bekleniyor,_fiyatlar_trmanta-didimhaber.net
17-12-2013

Zeytin rekoltesi dk bekleniyor, fiyatlar trmanta

Zeytin_rekoltesi_dk_bekleniyor,_fiyatlar_trmanta

Aydn ekonomisinin gelir kaynaklar arasnda yer alan zeytin ve zeytinyann rekoltesinde, bu yl yüzde 50'ye varan düü bekleniyor. Özellikle zeytinde görülen Akdeniz sinei kurdunun çokluu, zeytinyann asit orannn yükselmesine sebep oluyor. Geçen sezon toptan fiyat ortalama 4 TL olan 0,7 dizirem yemeklik zeytinya, sezon banda 6,80 TL’ye alc buluyor. Zeytin ticareti yapan Mustafa Apaydn, “Rekolte az, zeytin kurtlu. Yemeklik zeytin ve zeytinya da az. Fiyatlar ortalama haftada iki kez yükseliyor. Üretici fiyatlardan imdilik memnun. Fiyatlarn yükselme beklentisi var. Maddi sknts olmayan satmyor, bu da fiyatlar yükseltiyor.” dedi.

2012-2013 sezonunda 91 bin ton zeytinya ihracat karlnda 288 milyon 700 bin dolar gelir elde edilirken Türkiye'nin 2013-2014 sezonunda ihraç edebilecei zeytinyann, 45-50 bin ton aralnda kalaca tahmin ediliyor. Ya rekoltesindeki düüün bu yl fiyatlar yükselttiini belirten zeytinya fabrikas iletmecisi Adnan nce, geçen yla oranla yüzde 50'den fazla art olduunu söyledi. Yalarn asit oranna gör fiyatlarnda en bariz artn, derecesi 1 aside kadar olan yemeklik yada olduunu kaydeden nce, “Bu yl ovada zeytin yok. Dalk alanlarda da yüzde 40’tan fazla rekolte düük. Dalardaki zeytinler de az ama yal. Geçen yl 4 TL olan 1 derece asitli yemeklik ya, u anda 6,8 TL’den toptan alc buluyor. 5 derece asitli olan zeytinya fiyat geçen yl 3,4 TL iken imdi 5 TL’den satlyor. Çiftçilerimiz, mecbur kalmadkça yemeklik zeytinyan satmyor. imdiden piyasada zeytinyann fiyatnn 10 TL’yi bulaca konuuluyor ama bu gerçekleir mi bilemiyorum. imdilik üreticilerimiz fiyatlardan memnun. Zeytinya satclar, yemeklik ya bulmakta zorlanyor. Ya az olduu için üreticiler öncelikle yemeklik yalarn kendileri için ayryor.” eklinde konutu.

Geçen yl ürettii zeytinyann kilosunu 3,8 TL’den sattn, bu yl ise ayn yan 6 TL olduunu belirten Mehmet Ökten ise kendisinin ve köylülerin zeytin ve zeytinya fiyatlarndan memnun olduklarn söyledi. Çiftçinin yüzünün fiyatlar bu ekilde devam ederse güleceini belirten Ökten, fiyatlarda daha da art beklentisi içerisinde olduklarn söyledi.

Kii ba zeytinya tüketiminin yllk yaklak 1,5 kg. olduu Türkiye'de, bu sezon 140 bin ton zeytinya ve 391 bin ton sofralk zeytin rekoltesi bekleniyor. 2012-2013 sezonunu 76 bin 377 ton ihracatla kapatan zeytincilik sektörünün, bu sezon 60-65 bin tonda kalaca tahmin ediliyor.

 

OSMAN AKÇAY | AYDIN - 17.12.2013 12:11

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..