milivolt electronics world news Koyluler,_jeotermale_karsi_tarim_alanlarinin_korunmasini_istedi-didimhaber.net
08-02-2015

Kyller, jeotermale kar tarm alanlarnn korunmasn istedi

Kyller,_jeotermale_kar_tarm_alanlarnn_korunmasn_istedi

Aydn-da tarm alanlarnda özellikle incir ve zeytinlik alanlarda açlan jeotermal kuyular ve tesisleri, geçimini tarmla salayan Aydnllar tedirgin ediyor. Köylüleri jeotermalle ilgili bilgilendirmek isteyen baz çevreci dernek ve kurulular, Aydn Efeler ilçesi mamköy Mahallesi-nde bir toplant yapt. Toplantya, çevreciler ve köylüler katld. Köylüler, üç nesildir geçim kaynaklar olan zeytin aaçlarnn jeotermal için kesilmesine kar çkt. Haklarn arayamadklarn ve jeotermal enerji alanlarnn ÇED-den muaf tutulduundan dert yanan mahalle sakinleri, tarm alanlarnn korunmasn istedi.

Köylüler, jeotermale kar toplant yapt

mamköy Mahalle kahvehanesinde düzenlenen jeotermal bilgilendirme toplantsnda konuan ve mahalle sakinlerini bilgilendiren jeoloji yüksek mühendisi Tahir Öngör, MTA-nn koyduu kurallarn hem iletmeciye hem de geçimini tarmla salayanlara zarar verdiini söyledi. Doal haliyle jeotermal kaynaklarn tarm alanlar ve tarm ürünlerine zararl olduunu vurgulad. MTA-nn giriimleriyle jeotermal alanlar için alnan kararlarn tarm alanlar ve iletmecilerin aleyhine olduunu belirten Tahir Öngör, MTA-nn jeotermal alannda çalmalardan çekilmesi gerektiini söyledi.

Mahalle sakinleri ve çevrecilerin sorularn cevaplayan Öngör, tarla sahiplerinin haklarn aramalar ve jeotermalin çevreye etkisini önlemek için Belediye, Valilik, Çevre ve ehircilik l Müdürlüü-ne bavuru yapmalarn istedi. Jeotermal sorununa yetkililerin sahip çkmas ve Aydn-da Çevre ve ehircilik l Müdürlüü var ise çözülebileceini ifade eden Öngör, "Jeotermal suyu zaten çevre için zararl. Etrafa bulat zaman sorun. Bu tabii koullarda da yaanabilir. Jeotermal enerji elde etmek için açp iledikten sonra yeniden yer altna baslyorsa bunlar söz konusu deil. Ama ondan önce bu ii hazrlarken, kuyu açarken, kuyular test ederken, yer seçerken, boru hatt çekilirken hem çevreye zarar veriliyor hem de tarmsal alana gözard edilerek enerjiye öncelik veriliyor. Jeotermalden elektrik elde ederken zarar vermemek mümkün yeter ki kanun ve kanun adamlar buna sahip çksnlar. Daha ötesi buradaki tarmsal hayat canlandrmak, verimi yüz kat verimli hale getirmek de mümkün." eklinde konutu.

Halkn jeotermal alanlarnda bulunan ekili tarlalar ve ürünlerine zarar gelecek korkusunu da hakl bulan Öngör, zeytin koruma kanunu sayesinde zeytinliklerin korunabildiini söyledi. Tarm alanlarnda bulunan jeotermal kuyular ve tesislerinin çevresinde tarm yaplmamasnn sebebinin MTA olduunu, bundan yatrmc firmalarn da rahatsz olduunu aktaran Öngör, "Bu durum yatrmcnn da istedii bir ey deil ama kanun yapc ve kanunu hazrlayan MTA-nn hazrlad raporlarla tarma getirdii kstlamalar zaten onu getiriyor. Bunlar yatrmcnn hiç çkarna deil ama orada tarm yaplmasn deniyor. Kuyunun etrafnda 100 metre diyorlard imdi 500 metreye çkt. Bütün kuyular kapsayan bir alanda, TOK ev yapmasn, sanayi kurulmasn, tarm yaplmasn kurallar getiriliyor. Bunlar da plana ilenmek zorunda. Ondan dolay bu kanunun ve bu kanunu uygulayanlarn mutlaka deimesi lazm. u anda jeotermal alanlarda tarm ve tarmsal faaliyetler kstlanacak, bu çlgnca ve yanl bir ey. Jeotermal iletmecinin de çkarna deil. Halkn da tam anlamyla zararna." ifadelerini kulland.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..