milivolt electronics world news Anlamazlklar_mahkemede_deil,_arabulucuda_zlecek-didimhaber.net
12-02-2015

Anlamazlklar mahkemede deil, arabulucuda zlecek

Anlamazlklar_mahkemede_deil,_arabulucuda_zlecek

Adalet Bakanl Arabuluculuk Daire Bakan Hakan Öztatar, Aydn Ticaret Odas (AYTO) üyelerine, "Ticari Uyumazlklarda Arabuluculuk ve Sektöründe Faydalar" konusunda bilgi verdi. Türkiye-de insanlarn önce mahkemeye dava açma deil, arabulucularla anlama yoluyla çözüm yönünde adm atmalarn istedi. Arabuluculuun, sayesinde anlamazlklarn en ksa sürede çözüme kavumas ve yarg yükünün azalmas için önemli olduunu söyledi. AYTO Bakan Hakan Ülken-i de ziyaret eden Öztatar, burada çalmalaryla ilgili bilgi verdi.

Sorunlar mahkemede deil, arabulucuda çözülecek

Daire Bakan Öztatar, arabuluculuk ve uzlama kültürün Ahilik kültüründe olduunu, arabuluculuk kurumunun 160 ülkede bulunduunu, Türkiye-nin geç de olsa 161. ülke olarak bu sisteme girdiini ifade etti. Hakan Öztatar, “Arabulucular çözümü salayacak. Bir esnafn, taraflar biraraya oturtup onlarn sorununu çözdüü sistemdir arabuluculuk. Biz yurtdndan daha modern ve hukuki zeminde alyoruz arabuluculuu. Yaklak bir yl oldu, Türkiye-de 60 ilde bin 700 arabulucumuz var. Aydn-da alt arabulucumuz var. Arabulucu saymz arttrmak istiyoruz. Arabuluculuk, özel hukuk uyumazlklarn çözüyor. çi iveren arasndaki uyumazlklar, kirac kiralayan, ticari ilikiler, ticari davalar, marka patent davalar, alacak, tazminat, boanma hukukuyla ilgili olan mal rejimi, yoksulluk nafakas gibi davalar da arabuluculukla çözülebilir. Arabulucu, itilafa düen taraflar biraraya getirerek, sorunlarn kendileri verdii kararla çözümüne yardmc olan kiidir.” dedi. Türkiye-deki yarglama sürelerinin uzunluuna ve yargdaki i younluuna dikkat çeken Öztatar, “Vatandalarmzda, öncelikle arabulucuya giderek sorunlar çözme yetisini gelitirmemiz lazm. Dava açma, aslnda en son bavurulacak mekanizma olmal. Öncelikle arabuluculuk gibi dostane ve barçl yöntemlerle insanlarn, kendi sorunlarn kendilerinin çözecei ve kendi kararlarn kendilerinin verecei bu sitemleri tevik etmeliyiz. Türkiye-de bir ylda 259 uyumazlktan 254-ü anlamayla çözümlendi. Buradaki baar yüzde 98,3. Demek ki insanlarmzn bir masa etrafnda toplanrsa, menfaatleri ve ilikileri ortaya çkarldnda mutlak surette anlamaya ve uzlamaya yakn olduklarn anlyoruz.” eklinde konutu.

Toplumda çatma deil, uzlama kültürünün artmas için arabuluculuun önemine deinen Öztatar, “çi ile iverenin anlamas, iki esnafn, iadammzn barmas, bu anlamda komularn, mahallelerin barmas, toplamda baktmzda da toplumsal bir bar kültürünün olumas adna da arabuluculuk çok önemli. Dünyada bunun ad alternatif çözüm yöntemi ama biz buna daha çok dostane çözüm yöntemi diyoruz. Mahkemelerde elde edemediiniz bir eyi elde ediyorsunuz. Mahkemelerde hakimlerin vermi olduu kararlarla husumetler bitmemektedir. Hakimin de zaten husumeti bitirmek deil, adaleti salamak görevi var. Oysa arabuluculuktaki amaç husumetleri bitirmek, barçl bir çözüm yöntemiyle taraflarn anlamasn salamak. Mahkemelere göre daha hzl. Bir baka avantaj da bu sistem ekonomik. Bu sistem içerisinde, dava açtnzdaki ücretler bulunmamaktadr, sadece arabuluculuk ücreti var. Arabuluculuk bir yarglama deil; arabuluculukta yaplan ey, taraflarn menfaatleri dorultusunda anlaacaklar bir zeminde beraberce yer edinmeleri ve bu zeminde anlaarak bir anlama metniyle uzlamay çözümlemeleri.” dedi.

Arabuluculuk sonucunda varlan uzlamayla ilgili de bilgi veren Arabuluculuk Daire Bakan Öztatar, “Uzlamalarda çözümleler balayc m derseniz, bu yaplan anlamalara zaten insanlar uzlaarak geldikleri için bu uzlaya çounlukla uyuyorlar. Uyulmazsa bir taraf, mahkemeden icra edilebilir ehri alarak bu uzlama, ayn bir mahkeme hükmü gibi niteliinde belge haline geliyor. Arabuluculuk süreci gizlidir. Gizliliin ihlalinde 6 ay cezas var. Ticari irketlerin bilgileri ve dier gizli bilgiler için önemli. Ticari iletmeler, güven esasna göre iliki kurmaktadr. Davalk olduklarnda, mahkemelere dütüklerinde bu iliki zedelenmektedir. Oysa arabuluculuktaki amaç geçmii yarglamak deil, gelecee bakmaktr. Biz vatandalarmza diyoruz ki dava açmay en son düünün, gelin sorunlarnz kendiniz halledin. Burada hem yargnn i yükü azalsn hem de toplumsal bar kazansn. Mutlak suretle arabuluculukta kaybetme yok. ki tarafn da kazand sonucu kendileri bulabilirler.” dedi. Hakan Öztatar, arabulucu olabilecek kiileri ise öyle anlatt. "Hukuk fakültesi mezunu, be yllk kdeme sahip ve sicili temiz olan hukukçular arabuluculuk için bavuru yapabiliyorlar. Arabuluculuk eiminde psikoloji, beden dili, iletiim, müzakere yöntemleri ve öfke kontrolü dersleri eriyoruz.”

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..