milivolt electronics world news Erozyon_incirin_gelecegi_icin_buyuk_tehdit-didimhaber.net
17-03-2015

Erozyon incirin gelecei iin byk tehdit

Erozyon_incirin_gelecei_iin_byk_tehdit

Erbeyli ncir Aratrma stasyonu Müdürlüü-nün “Kaybolan Topraklarn Sessiz Kahraman ncir” çaltay yapld. ncir Aratrma stasyonu Müdürlüü-nde düzenlenen programda, Aydn yöresine has olan incirin dikili olduu topraklarn erozyondan ve dier tehlikelerden korunmas için yaplan çalmalar ele alnd. ncirliova ve Germencik ilçe snrlar içerisinde kalan incir alanlarna ait eim, bak, râkm ve yüzey ya ak haritalarnn çkarld çalma ile incir yetitiricilii yaplan alanlardaki riskler ortaya koyuldu. Bu alanlarda toprak ve su tutma çalmalar ile ilgili strateji ve eylem plan belirlemek ve ilgili kamuoyunu biraraya getirmek için, “ncir Bizi Çaryor” isimli çalmadan elde edilen verilerle yaplan belgesel ve fotoraflarla desteklendi.

Aydn Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürlüü, Efeler, ncirliova ve Germencik ziraat odalar, Tari ncir Tarm Sat Kooperatifleri Birlii-nin ortak yer ald çaltayda, incirin gelecei için tehdit oluturan erozyona dikkat çekildi. Erbeyli ncir Aratrma stasyonu Müdürlüü Sarlop Salonu-nda yaplan çaltayda konuan stasyon Müdürü Selim Arpac, bu proje ile incire ortak olarak hizmet ettiklerini söyledi. Özellikle ovadan kraca ve dalk bölgelere kaçan incirin durumunu gündeme getirmeyi hedeflediklerini aktaran Arpac, “ncir ve kuru incirde dünyada belli bir üstünlüümüz var. Bunun ekonomizme katks sadece ihracatta 300 milyon dolar civarnda. Kuru incir üretimimiz yllk 80 bin ton civarnda. Bunun 70 bin ton civarn darya satyoruz. hracatçlar, -Siz kaliteli üretin, biz satarz.- diyorlar. ç ve d pazarda giderek genileyen bir pazarmz var. Dünyada doal ürünlere ilgi artyor. ncir de doal ve organik bir incir. Kaliteli, doal ve organik incir üretmeye devam edersek mutlaka satacaz. Darda Türk incirinin bir imaj var, bunu bozmamamz lazm. Bunun için çiftçiler, tüccarlar ve ihracatçlarla ortak çalmamz gerekiyor. 23 incir aratrma projemiz var; üç tanesi eitim, 20 tanesi aratrma projeleri. ncir belli kesimlerde oluyor. Bu kaliteli inciri üretmemiz için çok çaba sarf etmeliyiz. 150 bin nüfusun geçim kayna. ncir 50 yl önce ovada yetitiriliyordu, artk dalk alanlara kayyor. Ormanlk alanlardaki incirlerde verim dümeye ve erozyonla toprak kaymaya balad. Bunun tedbirini alamazsak önümüzdeki yllarda kaliteli Türk incirinin imaj, kalitesi düecek demektir." dedi.

Tarmsal Aratrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüü (TAGEM) Daire Bakan Necdet Kaplan ise, “Ekonomik gelimesiyle ar-ge-ye ayrlan pay da art. 10-15 yl önce ancak milli haslamzn binde 18-ni ar-ge-ye ayrabiliyorduk. Bu günümüzde binde 93-e çkt. Yüzde 1 diyebiliyoruz, bunu yüzde 3-e, 4-e çkarmay planlyoruz ülke olarak, çünkü ar-ge-si olmayan ülkeler, eninde sonunda ar-ge-si olan ülkelere muhtaç duruma düüyorlar. Erbeyli ncir Aratrma stasyonu Müdürlüümüz de ar-ge-sine ciddi yatrmlar yapt. TAGEM olarak biz de ar-ge-mizi 10 kat artrdk.” dedi.

Çaltayda çalmalar deerlendiren Aydn Vali Yardmcs Abdullah Aslan, tohumdan sofraya kadar bütün tarm ürünlerinin korunmas ve yetitirilmesi gerektiini belirtti. Aslan, “Çiftçilerimiz, en büyük yükü çekenler. Tarma ilgi gün geçtikçe ilgi azalyor. Köylümüzün çocuklar tarmdan kopuyor. Bu projeler sözde kalmasn, uygulamaya geçsin. Bu aratrmalarn saha dnda uygulamasn da takip etmeliyiz.” eklinde konutu.

Erozyon, ncirin gelecei için büyük tehdit

"Kaybolan Topraklarn Sessiz Kahraman ncir" projesi hakknda bilgi veren Erbeyli ncir Aratrma stasyonu-ndan Dr. lknur Kösolu ise, “ncirde verim yldan yla dümekte. Bunda en önemli faktör de toprak kayb ve erozyon. Vatandalarmz bilgilendirirken devletimize bu konuda mesaj vermek istedik. Erozyon risk haritalar çkardk. Bu kapsamda üretici bilgilendirme toplantlar da yapacaz. Aydn-daki incir aaçlarnn yüzde 80-i çok eimli arazilerde yetiiyor. Bu da incir için gelecekte en büyük tehlikenin erozyon olduunu gösteriyor. ncir, yetitii corafya olarak erozyona çok açk. Bunun için teraslama veya dier önlemler alnmal.” dedi.

Aydn Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Bircan da dünya incir üretiminin yüzde 70-inin yapld Aydn-da, incirin gelecei için yaplan çalmalarn önemine deindi. Bircan, “Dünyada en çok incir Aydn-da üretiliyor. ncirin ülkemiz için katma deerini arttrmalyz. Aydn-n topraklarnn kaybolmasna, meyilli olmalar sebep oluyor. Teraslamayla kaybolan topraklar en aza indirmeliyiz. ncire sahip çkmalyz.” dedi.

Adyaman Üniversitesi-nden Doç. Dr. Erhan Akça “Eimli Arazilerde Erozyon ve Toprak Koruma Önlemleri ve Ekonomisi”, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüü-nden Engin Çall “Çatak Projesi”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü-nden Prof. Dr. Uygun Aksoy da “Dünyada ve Türkiye-de ncir Yetitiricilii ve Ticaretindeki Gelimeler” konularn anlatt.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..