milivolt electronics world news Arilarin_kis_konaklama_yerleri_belirlendi-didimhaber.net
22-04-2015

Arlarn k konaklama yerleri belirlendi

Arlarn_k_konaklama_yerleri_belirlendi

Türkiye’de çiçek bal üretiminde dördüncü, çam bal üretiminde ikinci srda yer alan Aydn’da, arclarn k konaklamalar için l Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürlüü bir proje hazrlad. GEKA’nn desteiyle üç ayda hazrlanan proje kapsamnda 771 ar konaklama alan tespit edildi. 90 bin TL’ye mal olan projeye göre kn Aydn’da konaklamak isteyen arclar, rezervasyon yaptrarak yerini önceden belirleyecek. Kn yaklak 700 bin kovan arnn konaklad Aydn’da arclarn konaklama yerleri, ürün rekolteleri ve bütün çalmalar web ortamnda kayt altna alnarak veritaban da oluturulacak. Aydn’da geçen yl bin 544 arc, 240 bin kovanda 3 bin 500 ton bal ve 133 kg. bal mumu üretti.

Aydn’daki hava artlarnn ve florann k konaklamas için arclar çektiini belirten için l Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürü Mustafa Bircan, bu projenin Türkiye’yi kapsayacan söyledi. Bircan, “Bu proje sayesinde ülke genelinde bir veritaban oluturulacak ve arlarn konaklama yerleriyle üretimleri takip edilecek. Amacmz, arcnn nerede olduunu tespit etmek. Arclarmza yer açmak ve klatmak için bu çalmamz yaptk.” dedi. 

"Aydn li Ar Yetitiricilii Ar Konaklama Mevkileri Belirlenmesi" projesini yürüten ziraat mühendisi eniz Keskin ise, “Aydn her yl ortalama 240 bin koloniyle yaklak bin 550 gezginci arcnn çam ve çiçek bal üretmek amacyla konaklad, mevsim artlarna göre 3-4 bin ton baln üretildii, ayn zamanda 148 km.'lik ky eridi ile su ürünleri üretiminin ve turizmin youn olarak yaand bir yerdir. 17 ilçe, 360 mahallede önemli ölçüde bal üretimi yaplmaktadr. Ayrca Dilek Yarmadas, önemli bir çam bal üretim alandr. Bal üretiminde ülke arclarnn yaklak yüzde 25’i bu bölgede faaliyet göstermektedir. Bu da dünya koloni varlnn yaklak yüzde 1’ine karlk gelmektedir. Türkiye’de çam ballarnn yüzde 20’si, dier ballarn yüzde 3,36’s Aydn’da üretilmektedir. Projemizin amac, deiik aromal baln kayna, gezginci arclkta önemli bir merkez olan Aydn ilinin arclktaki mevcut durumunu analiz etmek, gezginci arclk açsndan sosyoekonomik durumunun ortaya çkarlmasn salamak, ülke genelinde gezginci arclk faaliyetinde bulunan üreticilerimizin hem girdi maliyetlerinin azaltlmasn hem de daha salkl, izlenebilir ve güvenilir ar ürünleri üretimi yapmalarn salayarak dier ülkelerle rekabet gücünü arttrmaktr. limizde 360 mahallede ar konaklama yerlerinin tespit çalmalar yaplarak 771 mevki belirlenmi olup arazide koordinat ve mülkiyet belirlenmi, görev tanm yaplm personel tarafndan veritabanna aktarlmtr.” eklinde konutu.

Projeyle Aydnl arclarn, önceden belirledikleri alanlarda kendi arlarn konaklatabileceini belirten Aydn li Ar Yetitiricileri Birlii Bakan Ayhan Özdemir de madur olmamalar için belirlenen alanlar için önceden l Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürlüü’ne giderek kayt yaptrmalarn istedi. Özellikle Efeler ilçesi snrlarnda dardan arc istemediklerini, bunun gerekçesini de yetkililere ileteceklerini belirten Özdemir, “Bizim önceliimiz Aydnl arclarmz. Bu projeyle kn ar konaklama yerleri tespit edildi. Konaklama noktalanan yer deil, mevki. Bu bizim için çok önemli, çünkü dardan gelen arclar bizim için problem. Önce kendi arcmz diyoruz ancak yabanc arc bizim arcmzdan önce geliyor, bizim arcmz madur oluyor. Dardan k konaklamas için gelmek isteyen arclar, buraya gelip mevki belirleyerek yerini kaydettirip öyle gelebilecek. Efeler ilçe snrlar içerisinde yabanc arc istemiyoruz. Aydn’da 260 bin ar kovan var. Kn konaklamaya gelen arclar tarafndan da en az 350 bin kovan getiriliyor.” dedi.

Aydn Ticaret Borsas salonunda yaplan toplantya Vali Yardmcs Abdullah Aslan, GEKA yetkilileri, ziraat mühendisleri arclar ve proje yetkilileri katld.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..