milivolt electronics world news Kuadas_esnaf:_Gemi_turizminden_faydalanamyoruz-didimhaber.net
20-05-2015

Kuadas esnaf: Gemi turizminden faydalanamyoruz

Kuadas_esnaf:_Gemi_turizminden_faydalanamyoruz

Türkiye’de denizyoluyla en çok turistin geldii Aydn'n Kuadas ilçesinde esnaf, bu durumdan yeterince istifade edemedini söylüyor. Turistlerin çarlara girmediini, dorudan tarihi ören yerlerine ve rehberlerin anlamal olduu büyük maazalara götürüldüünü belirten esnaf, geçen yl gemiyle gelen turistlerin ilçe merkezine uramas, çarda gezmesi ve alveri yapmas için eylem düzenlemelerine ramen hiçbir eyin deimediini belirtiyor. Gemiyle ylda ortalama 610 bin turistin geldii Kuadas'nda esnaf, bunlarn acenteler ve rehberlerin para hrs yüzünden anlamal firmalar dnda gezmelerine ve alveri yapmalarna izin verilmediini iddia ediyor. Bunu modern hanutçuluk olarak deerlendiren esnaf, Kuadas Liman’ndan ülkeye giran turistlerin, ilçe merkezine de ayak basmasn istediklerini söylüyor.

Kuadas esnaf olarak, ilçelerine gelen turistin çarlarna uramasna izin verilmesini isteyen Tevfik Önal, “Kuadas’nda 30 yldr esnafm. u anda en büyük problem, buraya gelen gemilerden i yapmamz lazm ama bize yerdirmiyorlar. Hiçbir ekilde, yllardr yaptmz müracaatlara ramen bizim elimizden tutup da bu insanlar da var burada, bunlar da ekmek paras kazanyorlar, çoluk çocuklarnn geçimini salyorlar, vergi veriyorlar diye düünüp de bize arka çkan kimse yok. u anda hepimiz maduruz. Bizim fazla beklentimiz yok ama gelen turistten u anda hakkmz alamyoruz. Bize bir tane arka çkacak, bize destek olacak baba lazm. Buraya gemilerle gelen turistleri götürsünler ama bizim çarmza da bir saat zaman ayrsnlar. Bu turistleri bizden kaçryorlar, sebebi de sattklar mallar çok fahi fiyatla vermeleri. Bizleri kötülüyorlar, kendilerini üste çkaryorlar.” dedi.
Kuadas esnaf gemi turizminden faydalanamyo
Kuadas’nda hanutçuluun yasak olduunu ancak rehberlerin ve acente firmalarnn modern hanutçuluk yaptn söyleyen Levent Erkvanç ise, "Kuadas’nn derdi sknts sadece insanlar, esnaf küçük görüyorlar. Belediye bakan, kaymakammz ve valinin bu duruma el koymas lazm. Sürekli ezilen taraf biz oluyoruz. Özellikle rehberler bizi mahvediyorlar, çünkü rehberler kendi ileriyle uramyorlar, direkt hanutçulukla urayorlar. Yani hanutculuk için yapamayacaklar hiçbir eyleri yok. Sadece büyük dükkanlara müteri tayorlar. Rehber rehberliini yapacak. Biz esnafz. Rehberler turistleri alyorlar, istedikleri yerlere götürüyorlar. Hanutlarn alyorlar, ceplerine koyuyorlar 2-3 bin dolar, biz de burada vergi veriyoruz, her eyi yapyoruz. Bunlar illegaller, artk rehberlerden gna geldi. Rehberler rehberliklerini yapsnlar, hanutçuluk yapmasnlar. Biz de insanz, eit ekilde davransnlar. Kendi maalarnn on katn hanutçuluk yaparak alyorlar. Bize hanutçuluk yapmayn diyorlar, hanutçuluun kraln gerçekten onlar yapyorlar." eklinde konutu.

Türkiye’de gemiyle en çok turistin geldii Kuadas’nda esnaf olarak bunu göremediklerini belirten Sinan Gelen de, “Bugün gemi var, gördüünüz gibi hiçbir turist ve müteri göremiyoruz. Getiriyorlar, getirdikleri gibi gemiden direkt otobüse, otobüsten sentirlere, sentirlerden direkt gemiye brakyorlar. Bunu rehberler, turizm irketleri yapyor, acenteler yapyor. Komisyon karlnda götürüyorlar, müteriyi sentirlere brakyorlar.” eklinde dert yand.

Kuadas’na gelen ve çarsna ayak basmadan ayrlan turistleri göremediklerini ifade eden Davut Gürbürez, “Hanutçuluk bize yasak. Biz bir dükkana müteri götürüyoruz, zabta bizim kolumuzdan tutuyor, hanutçuluk yasak diyorlar ama rehberler götürdüü zaman sentrlara, büyük rakamlarla çorba alyorlar. Biz ona çorba diyoruz, komisyon alyorlar. Onlara serbest, bize yasak. leri bozulmasn diye turistleri çarya salmyorlar, direkt gemiye gönderiyorlar yarm saat kala. Biz burada maduruz. Biz üç senedir turist görmüyoruz Kuadas çarsnda. Buraya, Kuadas çarsna turist gelmesin diye ellerinden geleni yapyorlar büyük firmalar. Çok büyük paralar dönüyor bu ite. Yani Kuadas esnaf çok madur. Hiç turist görmüyoruz. ki haftadr siftah yapmayan dükkan var. 1 dolara mal satyor, o bile siftah yapamyor.” dedi.
Kuadas esnaf gemi turizminden faydalanamyo
Kuadas Liman'na gelen turistlerin çarya braklmadn, bu yüzden esnafn bitme noktasna geldiini belirten Burak Nart da, “Gemi turizminden Kuadas esnaf yeterince faydalanamyor, çünkü buraya gelen turistler, direkt otobüse bindirilip Efes’e, Meryem Ana’ya geziye götürülüyor ama bu sadece iin görünen ksm, çünkü amaç orada, yol üzerinde anlamal olduklar yerlere turistleri götürüp yaplan alverilerden komisyon almak. Maalesef buradaki sknt, acentelerin elinde her ey. Turizm Bakanlmz da ülkemizi yeterince iyi tantmyor gibi geliyor bana. Acenteler de, 'Turisti biz getiriyoruz, parasn biz yeriz' mantyla anlamal olduklar yerlere götürüyorlar, komisyonlarn da alyorlar. Kuadas esnaf da oturuyor, sinek avlyor. Bir günde dört be tane gemi geliyor, bunlarla 10 bin turist geliyor. Haberlerde de herkes izliyordur bunu ama biz bu 10 bin turistin on tanesini dahi göremiyoruz. Durum içler acs. Turizmin animatörleri diye tabir ettiimiz esnaf bitme noktasnda. Kuadas’na gelen turistlerin ilçemize ayak basmasn, turistlerin rahat braklmasn, esnafn da bundan yararlanmasn istiyoruz." diye konutu.

Kuadas Ticaret Odas Yönetim Kurulu Bakan Serdar Akdoan ise gemiyle gelen turistlerin yüzde 30-40’nn ancak tura çktn, dierlerinin gemide kaldn veya ilçeye indiini söyledi. Akdoan, en büyük skntnn, acentelerin tura götürdükleri turistleri Kuadas çarsna brakmamas olduunu ifade ederek, “Bu 20 yllk bir sorun. Burada gemiyle gelen turistlerin hepsinin tura gitmesi söz konusu deil. Kuadas esnafmz, bu tura giden turistlerin de çarya uramasn istiyor ancak bu turistleri alveri yerlerine götürenler, bunlarn Kuadas’na girmesini istemiyorlar, çünkü yüzde 50'ye yakn komisyon alyorlar. Mesele bundan ibaret. Esnafmzn istei, tura çkarlan turistlerin de Kuadas’na uramas. Esnafmz burada hakl.” dedi.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..