milivolt electronics world news Soke_ovasinda_soya_pamuga_alternatif_oluyor-didimhaber.net
07-07-2015

Ske ovasnda soya pamua alternatif oluyor

Ske_ovasnda_soya_pamua_alternatif_oluyor

Söke Ziraat Odas Bakan Mustafa Kemal Kocaba, çiftçinin pamuktan para kazanamaynca soya bitkisinin ekimine yönelmeye baladn belirtti.

Söke Ziraat Odas Bakan Mustafa Kemal Kocaba, pamuktan para kazanamayan Söke çiftçisinin bir bölümünün soya ekimine yöneldiini söyledi. Çiftçilerin ektikleri üründen karln alamaynca farkl araylara girdiini belirten Kocaba, “Soya farkl iklim bölgelerine uyumlu, çok deiik özellikteki çeitleriyle, Mays-Ekim aylarnda ortalama scakln 25 derece olduu iklimlerde yetien bir bitki. Baklagil bitkisi olan soya, ekildiinde topraa azot kazandrarak kendisinden sonra ekilecek ürünlerde verimi arttrd gibi, gübre tasarrufu da salyor. Ülkemizde ssoya önceleri Karadeniz Bölgesi’nde ekilirken, son 20 yldr ikinci ürün olarak Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nin sulanabilen arazilerinde de ikinci ürün olarak ekilmeye balad. Türkiye soya üretiminin yüzde 80- 85’ini Adana ve Osmaniye illerindeki ekim alanlarndan salamakta. Soya ya önemli bir yadr. Dünyay besleyen 5-6 önemli bitkisel üründen birisi olan soya, ya çkarldktan sonra kalan küspesinin de çok besleyici olup proteince zengin olmas özellikle kanatl sektörü tarafndan yem olarak tercih edilmektir.” dedi.

Söke Ovas'nda da bir kaç yldr soya ekimi yapldn ve her geçen yl ekilen alann arttn ifade eden Kocaba, “Geçen yl budaydan sonra ikinci ürün olarak ekilen soyada dönümde 390 kg verim alnd. Maliyetinin, pamua göre daha az olmas, satnda sknt olmamas, geçen yl 1, 25 TL ila 1, 60 TL arasnda fiyatnn seyretmesi ve bu fiyatlara 50 kuru destekleme priminin de eklendiini dikkate aldmzda soya ekimi çiftçimiz tarafndan tercih edilir bir duruma geldi. Bu yl Söke ovasnda yaklak 3 bin dönüm 1. ve 2. ürün soya ekimi yapld. Pamuk üretimindeki maliyetlerin yükseklii nedeniyle yeterli kazanç elde edemeyen çiftçimiz pamuk üretiminden yava yava vazgeçerek, alternatif olabileceini düündüü soya ürününe yönelmeye balad. Altn çizerek söylüyorum, elbette alternatif ürünleri aratrarak soya gibi denemeler yapacaz ancak biz, üretimini çok iyi bildiimiz pamuktan vazgeçemeyiz. Buradan ilgililere bir kez daha sesleniyorum. Pamuk üretimindeki gittikçe yükselen maliyetleri KDV ve ÖTV gibi vergilerin ar yükünü üzerimizden alacak bir destekleme politikalarn bir an önce uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Özellikle yeni kurulacak hükümetten gerekli admlarn atlmas umuyoruz." eklinde konutu.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..