milivolt electronics world news Incirin_sikintilari_tartisildi,_jeotermal_ilk_sirada-didimhaber.net
05-08-2015

ncirin skntlar tartld, jeotermal ilk srada

ncirin_skntlar_tartld,_jeotermal_ilk_srada

Aydn Ticaret Borsas, yaklaan kuru incir sezonu öncesi, “Kuru ncirde Yaanan Sorunlar ve Çözüm Yollar” konulu toplantda, üretici ve sektör temsilcilerini biraraya getirdi. ncirin üretimden ihracata kadar olan sürecindeki skntlar ve çözüm yollar tartld. Bunlarn banda, bölgedeki jeotermal tesisler yine ilk srada yer ald. Dünyada baka bir bölgede bu kalitede yetimeyen kuru incirin geleceinin, jeotermal tesislerle yok edilebileceine dikkat çekildi. Ayrca Aydn kuru incirinin ihracatnda gemi tarihinin kaldrlmas veya erkene çekilmesi de istendi.

Bu konuda baz odalarn çalma yapt ancak resmi bir veri olmad gerekçesiyle jeotermalin, Aydn tarmna ve toprana zararlar konusunun hep sürüncemede kald belirtildi. Zehirli madde içeren jeotermal su atklarnn derelere ve yeryüzüne yakn yerlere reenjeksiyon yaplarak, hem insan salnn hem de tarm ve topran katledildii ancak yetkililerin buna ses çkarmad belirtildi. En ciddi çk ise bu konuda aratrmalar yapan ve kitap yazan, Buharkent Ziraat Odas Bakan Naim Özdamar’dan geldi. Özdamar, “Biz zeytinden, incirden vazgeçtik, unsan hayat tehlikede. Kanser yapan gazlar doaya salnyor, biz de bunlar soluyoruz.” dedi.

Aydn’n incir üretiminde dünyada ilk srada yer aldn belirten Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Bircan ise geçen yl incirde yaanan skntlar bu yl beklemediklerini söyledi. Geçen yl 52 bin ton olan kuru incir ihracatn da bu yl 65 bin ton civarlarnda bekledikleri kaydetti. Geçen yl kötü bir sezon geçiren incir üreticisinin, bu yl daha iyi bir sezon geçireceini belirten Bircan, incirde en büyük sknt olarak görülen jeotermal konusunda bilimsel deerlendirme yaplmas gerektiini söyledi. Bu konuda ADÜ ile bir çalma balatacaklarn ifade ederek, “ncirde Aydn olarak biz markayz. Dünyada 200'den fazla ülke var ama Aydn, ürettii ürünle dünya lideri. Aydn, kuru incirde dünya üretiminin yüzde 70’ini salayan bir ehir. Biz Aydn incirinin hakettii yere gelmesini istiyoruz. ncir ülke ekonomisine katk salyor, ihracatla döviz kazandryor. Geçen yl sezon ortasnda olumsuzluk yaand. 2014 Austos ayndan sonra poyraz esti. lenecek üründe sknt çekildi. Geçen yl yine ciddi ihracat yapld, 52 bin kur incir ihracat yapld. Bu yl da üretim iyi olacana inanyoruz, 65 bin ton civarnda bekliyoruz.” dedi.

8 bin ortak ve bütün incir üreticilerinin yannda olduklarn belirten TAR ncir Tarm Sat Kooperatifi Bakan Ahmet Fevzi Aruman da incirin gelecei için tehlikeli görülen konularn çözülmesi hakkndaki her türlü çalmaya destek vereceklerini söyledi. Jeotermal kuyular ve göletlerle ilgili çalmalarn bir an önce yaplmas gerektiini belirten Aruman, “ncirin geleceiyle ilgili konumamz gereken eylerin banda iklim artlarna kar neler yaplabilir, iklim artlarn bozabilen sebepler nelerdir, bunlar konumalyz. Bölgemizde yaplan jeotermal tesislerinin iklime etkileri nelerdir? Göletlerin etkileri nelerdir? Yani bu artlar ve bozulmalar devam ettii sürece bozulmalar devam edecek midir? Bunlarn irdelenmesi gerekir. Nerede hata yaplyorsa giderilmesi gerekir, çünkü bu ürünün baka bir alternatifi yok. Aydn inciri dendiinde, millî bir üründür. Milyonlarca dolar ülkemize girdi salayan bir üründür. Fransa’da üzüm balarnn youn olduu bölgede, Türkiye’deki gibi bizim incir bahçelerimize açlan jeotermal kuyular açamazsnz, çünkü dünyada baka bir yerde böyle incir yetimiyor. Buna izin vermezler. ncirde dünya markasyz, bunu korumal ve devam ettirmeliyiz.” eklinde konutu.

Jeotermal konusunun yetkililerce geçitirildiini iddia eden Kooperatif Bakan Aruman, “Jeotermal konusunda açklayc ve bizi ikna edecek bilgi ve açklamalar bekliyoruz, çünkü bizim kendi aratrmalarmzda, içlerinde bir tane jeotermal enerji üreten tesis kapal sistem olduu, dier iletmelerin çounun dearj yapmadklar, yapanlarn da yer alt sularn zehirleyecek ekilde, hattâ derelere gönderdiklerini tespit emi durumdayz. Bu konu, öyle yüzeysel geçitirilecek bir konu deil. Devlet görevlilerinin de konuya deinmesi gereken sebepler kesinlikle vardr. Bunlar, bu bölgede yaayanlar için de önemlidir.” dedi.

Aydn Ticaret Odas Bakan Hakan Ülken ise, “Dünya ve ülkemizde enerji politikalaryla tarm politikalar arasnda yaanan paradoks burada yaanyor. Bu yaananlar karsnda kafamz kuma sokup böyle bir konu yokmu gibi davranamayz. Bunun bilimsel olarak aça çkarlmas için çallmal. Enerji gerekli ama çevreye de etkisine bakmak art. Jeotermaller doru iletilirse bu zararlar olmayacaktr. Aydn’n ürünlerinin sat yeriyle ilgili çalmalarmz oldu, pek destek görmedik ama biz bunu üç aya kadar faaliyete geçireceiz. Aydn’n yöresel ürünleri olan, örnein incir, zeytin, kestane, künar, zeytinya gibi ürünlerimiz burada yer alacaklar.” dedi.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..