milivolt electronics world news ABD_ve_srail,_Aydn_sarlop_incirine_rakip_trler_iin_alyor-didimhaber.net
06-08-2015

ABD ve srail, Aydn sarlop incirine rakip trler iin alyor

ABD_ve_srail,_Aydn_sarlop_incirine_rakip_trler_iin_alyor

Dünyada kuru incir üretiminde ilk srada yer alan Aydn’da, bunun üretim ve pazarlamasndaki yerel zorluklarn yannda imdi de rakipler çkmaya balad. srail ve ABD’nin, sadece Aydn yöresinde yetien ve hiçbir incirin kalitesine ulaamad sarlop cinsinin yerine geçebilecek cinsler için çalma balatt belirtildi.

Dünya kuru incir rekoltesinin yüzde 70’ini üreten Aydn yöresinde tercih edilen sarlop, en çok tercih edilen cins. Sarlopla rekabet için baz ülkelerde mutasyon ve melezleme çalmalar yapldn belirten Erbeyli ncir Aratrma Enstitüsü ncir Islah Genetik Bölümü’nden ziraat yüksek mühendisi Mesut Özen, Türkiye’nin deliderliini sürdürebilmesi için aratrma yapmas gerektiini söyledi. Sarlop incirin Aydn yöresi iklimine has bir ürün olduunu ancak srail ve ABD’nin buna rakip cinsler için çalma yaptn ifade eden Özen, “Aydn yöresinde, Büyük ve Küçük Menderes vadilerinin bulunduu bölge, sarlop incir için ideal bölge. Dünyada incir için böyle uygun baka bir bölge yok ama bu demek deildir ki biz devaml bu üstünlüümüzü sürdürebileceiz. Tabii ki dier ülkeler de bize rakip olmak üzere daha deiik incir çeitleri veya kurutmaya alternatif incir çeitleri bulmak için çalyorlar. ABD ve srail'de, melezleme ve mutasyon çalmalar var. Bu çalmalardan elde ettikleri incir çeitlerini piyasaya sunmu durumdalar. Bu da karmza ileride çkabilecek daha üstün bir incir çeidiyle bizim sarlopa, Bursa siyahna rakip olma ihtimallerini açkça gösteriyor ama bu ne zaman gerçekleir bilemiyoruz. O nedenle incirde dünya liderliinin sürdürebilmesi için de çalmalar yaplyor. Yoksa bir gün o liderlikten sizi düürürler, bakalar liderlie geçer. Bunun kavunda karpuzda, domateste örneklerini çok yaadk. Biz yurtdndan tohumlarn çounu alyoruz.” dedi.
Aydn kuru inciri
Aydn Ticaret Borsas'nda düzenlenen toplantda konuan ziraat yüksek mühendisi Özeh, kurum olarak incirdeki skntlar gidermek için çaltklarn söyledi: “ncirin çok sorunu var. Dikimi, fidan seçimi, budanmas, yetitirilmesi, ilekleme, hasat edilmesi, depolanmas ve ihracatnda sorunlar yayoruz. Bu sorunlara ramen Türkiye, ürettii sarlop incirle kuru incir ihracatnda dünya lideri. Ylda 200 milyon dolar gelir elde ediliyor. Taze incirde de son yllarda atak içerisindeyiz; 15 bin ton ya, daha çok Bursa siyah olmak üzere incir ihraç edildi, bundan da 40 milyon dolar gelir elde edildi. ncir, Aydn için önemli bir bürün. Bu ürünün daha iyi deerlendirilmesi önemli. Biz incirin sorunlarn aratran bir kurumuz. Bize çiftçilerden, üreticilerden, incir ileme tesislerinden getirdikleri sorunlar aratrp çözüm bulmaya çalyoruz.” ifadelerini kulland.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..