milivolt electronics world news ncir_dalnda_ryor,_reticiye_gre_sebebi_jeotermal-didimhaber.net
13-08-2015

ncir dalnda ryor, reticiye gre sebebi jeotermal

ncir_dalnda_ryor,_reticiye_gre_sebebi_jeotermal

Aydn’n en güzel ve kaliteli incirinin yetitii Germencik ilçesi yöresinde üreticiler, incirin dalnda çürümesine çözüm bulamyor. Bunda jeotermal tesislerinden salnan buharn etkili olduunu belirten çiftçiler, geceleri buhar salndn söylüyor. Dünya kuru incir üretiminin yüzde 70´inin karland ve en kaliteli kuru incirin yetitirildii Aydn´da, incirin korunmas için yetkililerin harekete geçmesini bekliyorlar.

Ylda yaklak 200 milyon dolar girdi salayan, dünyann en kaliteli incirinin yetitirildii Aydn’da üreticiler, jeotermal meselesine yetkililerin duyarsz kalmasndan ikayetçi. ncirde son iki ylda yaanan çürüme ve akmaya, jeotermal tesislerden salnan buharn sebep olduunu savunan üretici Güner Uzun, “ncir bahçemde kalyorum. Geceleri bahçemin yannda bulunan jeotermal tesisten buhar salyorlar. Bunu herkes biliyor. Bu tesislerin buhar, bizim incirimize zarar veriyor. ki yldr incirimiz çürüyor. Geçen yl da, bu yl da incirimiz kötü. Bizim incirimizi, bu tesisler bu hale getirdi. ncirimiz dalnda akyor.” dedi.
ncir dalnda çürüyor
Çocukluunun geçtii incir bahçesinde bu sene incirlerin dalnda erimeye baladn belirten üretici Halil Çetinkaya da, "Çocukluum, incirin içinde geçti. Son iki yla kadar bu kadar üzücü bir sezon yaamadk. Ben hiç böyle bir yl görmedim. ncirlerin gökyüzüne bakan taraflarnda erimeler balad. ncirin, kabuk ksmndan erimeye balyor. Bu erime, inciri bitiriyor. Bunu jeotermallere balyoruz. Jeotermaller geldii zamandan beri aratrdk. Geceleri bu tesislerden buhar salnm yapyorlar. Bu buharlarn içerisinde sülfirik asit olduunu, kükürt olduu duyduk. Baz mühendisler, geçtiimiz günlerde yaan yamurla atmosferde younlaan kükürt ve sülfirik asitin meyvelerde erimeye sebep olduunu söylendi. 250 bin kiinin ekmek kaps olan incirimiz yok olmaya yüz tutmu durumda. Yetkililerin, bir an önce sesimizi duyup bu olumsuzluu engellemelerini istiyoruz. Tarmsal arazilere sanayi tesisi yapmayalm, tarm alanlarn koruyalm diyeceksiniz, ondan sonra kalkacaksnz, Aydn’da 1. snf tarm arazilerinde çevreye zehir saçan bu termal tesislere izin vereceksiniz. Eylem farkl, söylem farkl. En kaliteli ve lezzetli inciri biz Germencik topraklarnda yetitiriyoruz. Bunun ayr bir önemi var. ncirin koruma altna alnmas lazm. Ayn Zeytin Yasas gibi incire de koruma yasas çkarlmal." dedi.

ncir ticareti yapan ve incirde böyle bir çürüme ve akma görmediini belirten Oral Erbay ise, “2013-2014 ylnda kuru incirin ülke ekonomisine salad girdi 240 milyon dolar. Bu jeotermal tesislerin girdisinin, bildiimiz kadaryla 2020 ylna kadar 500 milyon dolar olaca tespit edilmi. Biz bunun yarsn bir ylda kuru incirden salam durumdayz ama incir, bu durum devam ederse yenilemeyecek duruma gelecek gibi görünüyor. Bu da üretenler, ticaretini yapanlar, satanlar, bundan geçim salayanlara bu kapnn kapanacan gösteriyor.” dedi.
ncir dalnda çürüyor
Binlerce üreticinin orta olduu TAR ncir Tarm Sat Kooperatifi Bakan Ahmet Fevzi Aruman, doay ve suyu kirleten jeotermal tesislerin denetimsizlii dile getirmiti. TAR olarak kendi aratrmalarnda, içlerinde bir tane jeotermal enerji üreten kapal sistem tesis olduunu, dier iletmelerin çounun dearj yapmadn, yapanlarn da yer alt sularn zehirleyecek ekilde, hatta derelere gönderdiini tespit ettiklerini ifade etmi ve jeotermalin incire verdii iddia edilen zararn, geçitirilecek bir konu olmadn vurgulamt.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..