milivolt electronics world news AD_Hastanesi'nin_borcu_90_milyon_lira-didimhaber.net
18-08-2015

AD Hastanesi'nin borcu 90 milyon lira

AD_Hastanesi'nin_borcu_90_milyon_lira

Aydn Tabip Odas Bakan Metin Aydn, eitim sisteminin üniversite hastanelerini borç batana sürüklediini söyledi. Son dört ylda buralarn boçlarnn yüzde 93 arttn kaydederek, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Aratrma ve Uygulama Hastanesi'ninkinin 90 milyon lira civarna ulatn söyledi.

Türkiye’de sala bütçeden yüzde 6–7 pay verildiini, bunun da yüzde 10-12’si üniversite hastanelerine ayrldn belirten Oda Bakan Aydn, son yedi sekiz ylda Salk Bakanl hastanelerinin salk harcamalarndan ald payn 5, özel hastanelerin 8, üniversite hastanelerinin 3 kat arttn belirtti. Bu süreçte üniversite hastanelerine müracaat eden ve yatan hasta saysnn, dier hastanelere oranla arttna dikkat çeken Aydn, “Ülkemiz salk sistemi içinde yer alan üniversite hastaneleri, en ileri düzeyde salk hizmeti veren salk kurululardr. Eitim ve aratrma yapma fonksiyonlar, gelecein hekim ve uzman hekimlerine uygulama merkezi olma rolleri, önemlerini daha da arttrmaktadr. Üniversite hastanelerinde çalan personelin önemli bir ksm, eitim veren veya alan personeldir. Bu hastanelerin ana amacnn eitim, verilmekte olan salk hizmetinin de bu kapsamda verildii düünülürse üretilen iin ne kadar büyük ve karlnda alnan bedelinse ne kadar yetersiz olduu daha iyi anlalacaktr. Üniversite hastaneleri, mali açdan devasa kurululardr. Eitimden de sorumlu olmalar, devletin salk hizmetlerini yaygnlatrmay, kalite ve ulalabilirlii arttrmay hedef gösterirken üniversitelere destek olmamas, aksine mali açdan çkmaza sokmas nedeniyle üniversite hastaneleri bugün yönetim, hizmet, personel, eitim, finansal sorunlar yüzünden adeta batma noktasna gelmilerdir.” dedi.

Üniversite hastanelerinin en acil skntlarnn banda personel ve finans geldiini Metin Aydn, “Üniversite hastanelerinin finansal sorunlarnn ana nedeni, gelir gider arasnda yüzde 30’u aan eitsizlikten kaynaklanmaktadr. Yani gelirler, giderleri karlayamamaktadr. Salk hizmetleri için sadece SGK kayna kullanlmas, SGK’nn da son yedi yldr Salk Uygulama Teblii (SUT) fiyatlarn güncellenmemesi nedeniyle yüzde 34 düük fiyatl hizmet verme durumu fakat tbbi malzemelerde yüzde 56'ya varan artlar, üniversitelerin genel hastanelerden yüzde 30 daha pahalya hizmet üretmesi, sadece üniversitelerde yaplan ve bu yüzden SUT kapsamnda olmayan, yani fatura edilemeyen ilemlerden dolay yüzde 25, global bütçe nedeniyle yüzde 18 gelir kayplarnn hepsi, üniversitelerde ciddi gelir azalmasna sebep olmaktadr. Artan personel harcamalar, eitim, yatrm, onarm, bakm ve aratrmalarn döner sermayeden ödenmesi, yeni maliyet kalemlerinin ortaya çkmas, toplu mal ve hizmet alamamaktan yüzde 25 daha fazla ödeme yaplmas nedeniyle döner sermaye üzerinde gider yükü fazlal olumaktadr. Üniversite hastanelerinin gelirleri azalrken giderleri, son dört yl içinde yüzde 100 artmtr. Tüm bu nedenlerle üniversite hastanelerinin gelirleri, giderlerinin ancak üçte ikisini karlayabilmekte, bu hastaneler, hizmet sundukça zarar eden ve borçlanan birer iletme haline gelmektedir.” ifadelerini kulland.

Salk Bakanl’nn, Austos 2015 tarihinde Türkiye genelinde üniversite hastanelerinin 2,7 milyar TL borcu olduunu açkladn hatrlatan Aydn Tabip Odas Bakan, “2011 tarihinde üniversite hastanelerinin borcu 1,4 milyar TL idi, yani son dört ylda üniversite hastanelerinin borcu yüzde 93 artmtr. Aydn ADÜ Tp Fakültesi Hastanesi'nin borcu ise 90 milyon TL civarna ulamtr. Bu borçlar nedeniyle üniversite hastanelerinde verilmekte olan hizmetler durma noktasna gelmi, verilebilen salk hizmetlerinin kalitesinde ciddi düüler yaanmaya balamtr. Üniversite hastaneleri, borç ve paraszlk nedeniyle pek çok ilaç ve tbbi malzemeyi tedarik etmede zorlanmaktadr. Bu hastanelerin, borçlarn ödemek için be yla kadar varan süre vermeleri nedeniyle üniversitelerin açt ilaç ve tbbi malzeme ihalelerine firmalar girmemekte, bunun sonucu ise acil servisler dahil pek çok servisin acil ilaç ve malzeme ihtiyac karlanamamaktadr. Hastalara operasyon için uzun tarihler verilmekte veya salk hizmeti hiç verilememekte, devletin üniversiteleri gözden çkarmas ve desteklememesi sonucu üniversite hastaneleri, sunduklar hizmetleri ve personelleri azaltmaya, varsa ellerindeki varlklar sata çkarmaya balamlardr. Üniversite hastaneleri, yaanan finansal problemlerin nedeni deillerdir. Neden, salkta dönüümle saln ticarilemesi, kamu ve üniversite hastanelerini finansal olarak batrarak salk hizmeti veremiyorlar algs oluturmak ve Salk Bakanl’nn salk hizmet sunumunda tekellemesi, bilahare salk hizmet sunumunun tamamen özel sektöre devredilmek istenmesidir.” eklinde deerlendirmelerde bulundu.

Üniversite hastanelerinin finans skntlarnn acilen giderilmesi gerektiini belirten Metin Aydn, mevcut borçlarnn ödenebilir olmaktan çktn iddia etti. Üniversite hastanelerinin borçlarnn silinerek nefes almasnn salanmas gerektiini ifade ederek, “Salk hizmetlerinde yaanan maduriyetlere dur denmelidir. Ayrca SUT fiyatlar derhal güncellenmeli, üniversitelere SUT dnda üretilen ilemlere deerinde ücret uygulayabilme yetkisi verilmeli, SGK d gelirler arttrlmal, eitim ödenei altnda genel bütçeden en az yüzde 20 ödenek tahsis edilmeli, döner sermaye üzerindeki personel yatrm ve aratrma yükleri kaldrlmal, üniversite hastanelerinin ücretlendirmelerinde farkllk olmaldr.” dedi.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..