milivolt electronics world news ESK_vatandaa_haram_et_yedirecek-didimhaber.net
28-08-2015

ESK vatandaa haram et yedirecek

ESK_vatandaa_haram_et_yedirecek

Et ve Süt Kurumu (ESK)’nun Avrupa’dan et ithalatn yanl bulan Aydn Veteriner Hekimler Odas Bakan Atilla Muharrem Uçmaklolu, “ESK, vatandaa haram et yedirecek. Avrupa’da domuzlarla ayn mezbahada, ayn aletlerle besmelesiz kesilen, ayrca salksz karkas etler Müslüman halka yedirilecek. Ben bu etlerden asla yemem, vatandalarmza da yememelerini tavsiye ediyorum.” dedi.

Et fiyatlarn düürmek için dondurulmu karkas et ithalinin yanl olduunu savunan Uçmaklolu, slami usullere göre besmele çekilmeden ve Müslümanlar için haram olan domuzlarla ayn yerlerde, ayn aletlerle kesildiini söyledi. Uçmaklolu, “Karkas etin ithalatyla ilgili sakncalarmz var. Müslüman bir ülkeyiz, helal gda ilkelerine de aykr, bu da çok önemli. Dinimize göre besmelesiz kesilen hayvanlarn etini yemek haram. Bizim dinimiz, bu tür kesilen hayvanlarn etine le diyor. Bizim vatandamza, dini olarak kesimi yaplan hayvanlarn eti yedirilmesi gerekirken imdi dini hassasiyeti yüksek, 'Muhafazakar bir düünceye sahibiz.' diyen hükümetin et getirmesi bir kere aykr. Dini açdan da aykr, çünkü bu hayvanlar Avrupa ülkelerinde besmelesiz kesiliyor. Bizim insanmz helal gda sertifikasna önem veriyor ama Avrupa ülkelerinde böyle bir durum söz konusu deil. Çok rahatlkta bütün Avrupa ülkelerinden karkas et ithal edilecei söyleniyor. Bunlarn bir kere slami açdan, dinimizin kurallarna göre kesildii söylenemez. En azndan besmelesiz kesiliyor. Müslüman Türk vatanda, Avrupa’dan ESK tarafndan ithal edilen etten yerse haram yemi olacak. Aynen öyle, çünkü menei belli deil, hangi artlarda kesildii belli deil. Dondurulmu karkas et. Nasl kesildii, besmele çekilip çekilmedii belli deil. Dinimize göre bunlar haramdr.” eklinde konutu.

Avrupa ülkelerindeki et tüketiminin yüzde 70-80'inin domuz olduunu söyleyen Oda Bakan Uçmaklolu, unlar kaydetti: "imdi Avrupa’da ayn mezbahada domuz, koyun, keçi ve büyükba hayvanlar, ayr partiler eklinde kesiliyor. Bir parti domuz kesiliyor, sonra sr, sonra keçi, sonra da koyun kesiliyor. Buralarda en çok domuz kesiliyor. Ayn yerde domuz, sr, koyun, keçi kesildii için burada bizim inancmza göre de saknca var, çünkü bu alet veekipmanlar hem domuz kesiyor hem de sr kesiyor. Buralarda domuz kesiminde ve dier ilemlerde kullanlan malzemeler, sr kesimi ve dier ilemler için de domuz kesiminden sonra temizlenmeden kullanyor, çünkü buralarda hayvanlar ayn görülüyor. Domuz kesen bçak, 10 dakika sonra sr kesecek, onu da bizim vatandamz bir güzel yiyecek. Helal gdaya aykr, slami usullere uygun olmayan hayvan etleri, vatandalara bir güzel yedirilecek. Aydn Veteriner Hekimler Odas Bakan Atilla Muharrem Uçmaklolu olarak ben böyle düünüyorum, bu etlerden kesinlikle yemeyeceim. Vatandalarmzn da Et ve Süt Kurumu’ndan bu etleri almamalarn ve kullanmamalarn tavsiye ediyorum. ESK da bunu toplu tüketim yerlerine vereceini söylüyor. Buralar nereleridir bilmiyorum ama biz bu etlerin hijyenik ve dini açdan tüketilmesini uygun görmüyoruz.”

thal edilen karkas etlerin salk açsndan da sakncal olduunu iddia eden Uçmaklolu, “Türkiye’ye getirilirken dondurulan karkas etlerin bozulma riski çok fazla. Bu birçok hastala sebep olabilir, çünkü dondurulmu etin, çözüldükten sonra mutlaka kullanlmas gerekiyor. Dondurulmu etin bir ksm kullanlp geri kalan tekrar dondurulsa gda deerini yitiriyor, bozulma ve kokuma çok daha fazla oluyor. Salk açsndan da riskli. O yüzden dondurulmu karkas et sakncal. Ne zaman donduruldu, ne artlarda donduruldu, dondurucular takip edildi mi belli deil.” dedi.

Uçmaklolu, Türkiye’de ucuz et olmasnn çözüm yolu konusunda ise unlar söyledi: “Yllardr hep ayn eyleri söylüyoruz, ülke hayvancl yanl politikalarla bitiriliyor. Doru dürüst bir hayvanclk politikamz yok. Dardan ithal ederek her eyin çözüleceini düünüyoruz. Bunlarn doru olmad hep gördük, görmeye de devam edeceiz. Halbuki Türk hayvan üreticisi desteklense, 4 TL’ye mazot almak yerine mazot, gübre, yem ucuza verilse tabii ki bu girdiler düecei için hayvan üreticisi daha ucuza mal edecek ve tüketici de bundan faydalanacak. Canl hayvan ve et fiyatlar makul bir seviyede olacak. Hayvancla destek manzaras ortada.”

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..