milivolt electronics world news Pamukta_elle_hasat_donemi_sona_erdi-didimhaber.net
23-09-2015

Pamukta elle hasat dnemi sona erdi

Pamukta_elle_hasat_dnemi_sona_erdi

ürkiye’nin en kaliteli pamuunun üretildii Aydn ovasnda, pamuun elle hasat dönemi sona erdi. Tarmda makinelemeyle birlikte Aydn’a ve özellikle Söke ovasna gelen, tarlalarn etrafna çadrlar kuran mevsimlik içiler artk yok. Pamuun neredeyse tamam makineyle hasat ediliyor. Elle pamuk toplama, sadece makinelerin giremedii ve yok denecek kadar az olan tarlalarda yaplyor. Elle toplama maliyeti bütün giderlerin yüzde 25-30'unu bulurken makineli hasatta yüzde 10-12 civarnda oluyor. Bu da pamuk maliyetinin dümesini, özellikle hasat zamannda havalarn yal olma ihtimaline kar ksa zamanda hasat edilmesini salyor.

Söke ovasna yllar önce, pamuk toplamak için her yl 15 bine yakn mevsimlik içi geliyordu. u anda pamuun yüzde 100 makineyle hasat edildiini belirten Söke Ziraat Odas Bakan Mustafa Kemal Kocaba, sadece birkaç makine girmeyen tarlada elle hasat yapldn söyledi. Kocaba, "Söke ovasna mevsimlik içiler gelir, çadr kurarlard. Pamuu onlarla toplardk. Bu rakam, ortalama yllk 15 bin kiiyi geçerdi. Artk makineli toplamaya geçildii için hiç gelmiyorlar. Küçük, makine girmeyen, çok az sayda pamuk tarlalar var. Onlar da imece usulü kendi aralarnda topluyorlar, o da çok az. Bir pamuk toplama makinesi, günde 100 dönüm hasat yapyor. Bu da 600 kiinin bir günde toplad pamua tekabül ediyor. Söke ovasnda 160 bin ton pamuk üretimi yaplyor. Artk bir ayda içilerle toplanan pamuk, makineyle birkaç saatte hasat ediliyor. Bundan pamukçular da memnun." dedi.

Pamuk üretimi ve hasatnda eskiden en büyük skntnn, toplayacak içi bulma ve uygun iklim art, yani yalar olduunu belirten Efeler Ziraat Odas Bakan Rza Posac ise makinelemenin yaygnlamasyla bunun çözüldüünü belirtti. Pamuk hasadnn yaa uramadan yaplmasnn çok önemli olduunu vurgulayan Posac, “Türkiye’de stratejik ürünlerden biri olan pamukta hasat sezonu balad. limizin en önemli geçim kaynaklarndan biri olan pamuun daha çok desteklenmesini istiyoruz, aksi halde üretici pamua da küsecek. Son 15 ylda Aydn’da pamuk ekim alanlar, 92 bin 908 hektardan 58 bin 879 hektara dütü. Eskiden elle hasat yaplmas ve amele bulma sknts nedeniyle üreticimiz daha zor duruma düüyordu. u anda makineli hasatla bu sorun çözüldü.” eklinde konutu.

Pamuk hasadnn Efeler, Söke, Nazilli ve Koçarl ilçelerinde yaplmaya balandn kaydeden Oda Bakan Posac, “Aydn’da 2004 üretim ylna kadar pamuk üretimi, ülke üretiminin yüzde 30-32’sini karlamaktayd ancak son yllarda üretim aamasndaki girdi fiyatlarnn çok yükselmesi, dolaysyla üretim maliyetlerinin artmas, buna karlk fiyatlarn genel seviyesinde ayn oranda bir artn gerçeklememesi sonucu olarak üretici, pamuktan vazgeçmeye balad ve üretim alanlar da ciddi oranda dütü. Aydn’da 1995/96 ekim döneminde 92 bin 908 hektar alanda ekim yaplrken bu rakam, 2014-2015 döneminde 58 bin 879 hektar alana dütü. Desteklerin artmas ve üreticinin para kazanmas durumunda, üretim miktar ve alannn artacan düünüyoruz.” dedi.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..