milivolt electronics world news Tarim_alanlari_jeotermalle_yok_ediliyor-didimhaber.net
05-10-2015

Tarm alanlar jeotermalle yok ediliyor

Tarm_alanlar_jeotermalle_yok_ediliyor

lde açlacak jeotermal santraller için 55 bin dekar tarm alannn etkileneceini belirten Aydn Ziraat Mühendisleri Odas Bakan Mahmut Nedim Bar, bunun tarm topraklarna büyük zarar vereceini söyledi. Tarm alanlarna sahip olanlarn, verimli topraklarn jeotermal firmalarna satmamas çarsnda da bulunan Bar, ziraat odas bakanlar ve Aydnllarn duyarszlna anlam veremediini de söyledi.

Her isteyenin kendi tarlasnda dahi olsa zeytin aacn kökleyemeyeceini, zeytinin kanunla korunduuna hatrlatan Oda Bakan Bar, jeotermal kuyular ve santral alanlar için zeytinleri katledenlerin suç ilediini söyledi. Bar, “Bir Zeytin Kanunumuz var. urada çalan tesis, zeytin bahçesinden çalyor. Zeytin Kanunu'na göre bir 3 km. yarçapl alanda hiçbir tesis yaplamaz. Hele ki zeytine zarar verecek hiçbir tesisi yapamazsnz; ancak zeytinya fabrikas açarsnz, o da Tarm müdürlüü izniyle. Bir kuyu 30 dekar alan etkiler. Minimum 3, maksimum 10 kuyudan santral için gerekli ortalama 6 olsa 180 dekar, sadece bir santral kuyusu açlmas için tarm alan gidiyor. Bir santral, 100 dekarlk alandan fazla yere kuruluyor. Bir de bunun isale hatlarnn geçtii yerler var. Bunlarn yaklak etki alan, Aydn için 53 bin dekar yapar. Bu da Aydn’daki tarm topraklarnn ortadan kalkmas demektir. 'Yaptmz iler, tarma ve tarm alanlarna zarar vermiyor.' diyorlar. Bu tesisleri havaya m yapyorlar? Tarm toprann üzerine yapyorsun, nasl tarma zarar vermiyorsun? Niye tarmla uraanlarn, bu tesislerin tarma verdii zarar gördükleri halde kar çkmadklarn anlayamyorum. Özellikle ziraat odalar; bu odalar, tarm topran ve ziraatla uraanlarn haklarn korumak için kurulmam m? O ziraat odas bakan arkadalarm niye seslerini çkarmyorlar, ben buna ayorum.“ dedi.

Zeytinlik alanlar kendisinin de olsa kimsenin her istediini yapamayacan belirten Mahmut Nedim Bar, “Tamam, o tarlalar firmalarn olabilir ama kimbilir nasl satn ald. Zeytin Kanunu'na göre bunu yapamaz. Yapyorlar, biz uyaryoruz, yine yapyorlar, suç iliyorlar. Buna Çevre il müdürü, Tarm il müdürü izin veriyorsa benim söyleyecek hiçbir eyim yok. 'Bu tesislerden, karbondioksitten baka gaz çkmyor.' diyorlar. Analiz yaplm m ki hocalar bunu söylüyor? Bunlarn gözleri görmüyor, kulaklar duymuyor, hidrojen sülfürün kokusunu da m almyorlar? Bugün Aydn'da sülfür kokusu odalarmza giriyor. Bunun dnda radon, amonyak, metan, hidrojen, azot ve bunun dnda birçok gaz var. Bu, analizle sabit. Bu irketlerin her kuyuda analiz yaptrmas gerekiyor ama bu analizleri yaptrmyorlar. Bu gazlar, ileride hem asit yamuru hem de insanlarn zehirlenmesine neden olacak. Buralardan çkan akkanlar, yer alt sular ve Menderes Nehri’ni kirletiyor. Bu nehirden de tarm alanlar sulanyor. Her eyimiz kirleniyor. Aydn’a, Aydnllarn sahip çkmas gerekiyor. ncir ve zeytin, her geçen yl ölüyor. Bu yl incir ve zeytin yok. Bundan sonra zeytin ve incir bulamayacaksnz. Gelecekte tarm yapamayacaksnz. Bu kuyular açanlar, 25-30 yl sonra buradan gidecekler ama bizim tarm alanlarmz, incirimiz, zeytinimiz bitecek. Gda, topraktan baka yerde yetimez. Seralar, insanlarn gözünü boyamak için yapyorlar. Buralarda ne pamuk ekebilirsiniz, ne incir, ne de zeytin yetitirebilirsiniz. Tarla ürünleri yetitiremezsiniz. Arazilerinizi satmayn, arazilerine sahip çkn. Acil kamulatrma karar, acil durumlarda alnr. Bizim öncelikli görevimiz, tarm topraklarn korumaktr. Yetkilileri önce vicdana, sonra göreve davet ediyorum. Bu tesisleri yaparken zeytinlik alanlarn vasf deitirilmi mi, o da ayr bir konu.” dedi.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..