milivolt electronics world news Sezonun_ilk_kestanesi_borsada_30_liradan_alnd-didimhaber.net
06-10-2015

Sezonun ilk kestanesi borsada 30 liradan alnd

Sezonun_ilk_kestanesi_borsada_30_liradan_alnd

Türk Patent Enstitüsü tarafndan 2010 ylnda "Aydn Kestanesi" corafi iaret tescili verilen kestane, Avrupa Birlii tescili de alacak. Avrupa’ya da corafi iaret için bavurduklarn belirten Aydn Ticaret Borsas (ATB) Bakan Adnan Bosnal, giriimlerini balattklar dosyann Brüksel’e ulatn söyledi. Bu arada yeni sezonun ilk kestanesi, ATB'de alnd. Erikavak Mahallesi’nden Sebahattin Metin’in hasat ettii 50 kg. kestane, ATB Meclis Bakan Bahri Erdel tarafndan, kilosu sembolik olarak 30 liradan satn alnd.

Aydn kestanesinin corafi tescilinin alndn, Avrupa’da sürecin devam ettiini belirten ATB Bakan Bosnal, corafi tescile Aydn’dan incir ve kestane için bavurulduunu söyledi. ncirin tesciline az bir süre kaldn, Aydn kestanesi için de dosyann Brüksel’de olduunu belirten Bosnal, “2015-2016 sezonunun ilk kestanesi borsamza geldi. Bu sene de kestane üreticimiz iyi bir sezon geçirecek. Aydn için önemli bir ürün olan ancak çou kimse tarafndan bilinmeyen Aydn kestanesinin yeni sezon mahsulü borsamza geldi. Kestanenin corafi iaret çalmalarmz tamamland, corafi iaretimizi aldk. u anda Avrupa tesciliyle ilgili çalmalarmz devam ediyor. Dosyamz Brüksel’de. nallah yurtdnda da Aydn kestanesinin tescilini alacaz. Dünyada 1500’lü yllarda balayan bu süreç, bizde ancak balad. Yava yava biz de bu süreç içerisindeyiz. Kestanemizin ilk hasad 50 kg. Bunu sembolik fiyatla 30 TL’den alyoruz. Aydn kestanesinin en büyük özellii, zarnn etinin içine girmesidir. Bu bizim kestanemiz için iyi bir özelliktir. ekerleme cinsi kestanemizdir. Bundan dolay corafi iaretlemede bir sorun yaanacan sanmyorum. Aydn, iyi bir kestane sezonu geçirecek.” dedi.
Sezonun ilk kestanesi borsada 30 TL’den alnd
Türkiye’de birçok kimsenin kestaneyi ve görmediini ve bilmediini belirten Adnan Bosnal, tantm için okullara ve deiik etkinliklere katldklarn söyledi. Aydn kestanesinin tantm için çok çalmak gerektiini belirterek, “Biz hiç kestane görmemi çocuklar görüyoruz. Onlara kestane, kestane kozala ve aacndan örnekler göstererek tantyoruz. Aydn kestanesini herkese tantmalyz. Bunun yannda dier ürünlerimiz olan incir, zeytin, zeytinya ve künarmz gibi ürünlerimiz de tantmalyz.” dedi.
Sezonun ilk kestanesi borsada 30 TL’den alnd
Yüksek dalarda yetien kestanenin ylda 65 bin ton civarlarnda olan üretiminin 20 bin tonu Aydn’dan çkyor. Türkiye'deki 2,5 milyon adet kestane aacnn 750 bini de Aydn’da. Bu aaçlardan 100 bini henüz meyve vermiyor. Dünya kestane üretiminin yüzde 14’ünü karlayan Türkiye'de toplam üretim 65 bin ton civarlarnda. Kestanenin ülke ekonomisine getirisi 200 milyon lira, Aydn ekonomisine ise 50 milyon lira civarnda.

 

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..