milivolt electronics world news Bu_meslek_eskiden_ok_gzeldi-didimhaber.net
20-10-2015

Bu meslek eskiden ok gzeldi

Bu_meslek_eskiden_ok_gzeldi

Aydn’n Efeler ilçesi Dalama Mahallesi’nde semercilik yapan 75 yandaki Erol Arslan, ölünceye kadar bu meslee devam edeceini belirtiyor. 22 yl önce emekli olmasna ramen halen eski malzemeleriyle semercilie devam eden Arslan, ancak ölünce brakacan söylüyor.

Meslee 7 yanda baladn, 17 yanda dükkan açtn anlatan Erol Usta, “20 yama kadar çaltm. Daha sonra askere gittim. Askerden geldim, biraz daha semercilik yaptm. Askerde ofördüm. Ben semercilik yaparken herkes oförlük yapyordu. Ben de ehliyet aldm, semercilii braktm, oförlük yaptm. 15 seneye yakn oförlük yaptm. Daha sonra tekrar semercilie geri döndüm. imdi semercilik yapyorum. ki olum var, birisini semerci ustas olarak yanmda yetitirdim. imdi o da bu ii yapyor. Ben bu ii ancak ölünce brakrm. Baka bir türlü brakmam. Ben, ölmedikten sonra bu ii brakmam. Ben kendimi emekli gibi de hissetmiyorum. 22 yl oldu emekli olal, halen çalyorum. Allah ne verdiyse, üç be kuru kazanp çorbamz kaynatyoruz. Ustaln emeklilii olmuyor.” dedi.

Gençlik yllarnda, meslee baladnda çiftçiliin ve hayvancln yaygn olduunu, yük tamada eek, at ve katr gibi hayvanlarn kullanldn, bunlar için de olmazsa olmazn semer olduunu belirten Arslan, imdi ise bunlarn azaldn söyledi. Yllardr zeytin sezonunda i yetitirememekten yakndklarn ancak son yllarda semerciliin neredeyse bitme noktasna geldii vurgulayarak, \"Eskiden hayvan çoktu, semer ihtiyaçt. imdi at da, eek de azald. Söylemesi ayp çocuum, imdi eek çok ama bizim eeklerden deil. Bazlar bize gelip, \'Bu ii halen yapyor musunuz?\' diyor, aryorlar. Bizim anamzdan babamzdan bir ey yok, çalarak kazandk. ki çocuk büyüttüm, evlendirdim. imdi yanmzda çrak yok, bizim meslee hiç yok. imdi, \'Böyle i mi olur?\' diyorlar ama ben bununla aile baktm. imdi bile sabah erken kalkar, iimin bana geçerim. olursa yapyorum. Geçimimi de emekli maamla idare ediyoruz. Çocuklar imdi i örenmiyor, okuyor. Ayakkab boyacs, çayc, kahveci üniversite mezunu var ama usta yok, çünkü usta ufaklktan yetiiyor. Bu meslek eskiden çok güzeldi.” eklinde konutu.

Semerciliin her zaman olacan belirten Erol Usta, “Türkiye’de havyan kalkt zaman Türkiye bitmitir. Makineleme ne kadar olursa olsun, yük hayvan art. Hayvan says azalr da yok olmaz, tamamen bitmez. Eskiye göre semer ii yok, tektük oluyor. u anda zeytin zaman, ilerin kaynamas lazm ama yok. Semer iini makineyle yapamadlar, illâ ki bir ustann eli deecek. Onu da biz yapyoruz. Olumun birisine ii örettim, biz yapyoruz, o da pazarlarda satyor. Bir semer, iki günde bitiyor. Halen eski kullandmz malzemeleri kullanyoruz. Hayvanlar zarar görmesin diye semerlerimizi özenli, yumuak saz ve iyi malzemelerle yapyoruz. Semerlerimizin saz Afyon’dan geliyor, ba 15 lira. Bir semerde iki ba kullanyoruz. Bu iin maliyeti de yüksek. Bir semer ortalama 350 liraya mal oluyor ama tabii ki eskisi gibi i yok. Tektük semer yapyoruz. Bir de eski semerlerini getirenler oluyor, onlar tamir ediyoruz.” dedi. Aydn’da semercilik yapan, kendisinden ve olundan baka Söke ilçesinde de bir usta olduunu ifade ederek, “Ölene kadar yapacaz, sonras Allah kerim.” diye konutu.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..