milivolt electronics world news Aydin�in_daglarinda_kestane_hasadi_basladi-didimhaber.net
22-10-2015

Aydnn dalarnda kestane hasad balad

Aydnn_dalarnda_kestane_hasad_balad

Dünya kestane üretiminin yüzde 15’ine yaknnn karland Türkiye\'de hasat Aydn\'dan balad. Kestanenin ülke ekonomisine katks 200 milyon TL civarndayken Aydn\'a 50 milyon TL civarnda. Aydn\'da kestane aaçlar yüksek yerlerde yetiiyor, ekim ay sonlarna doru hasada balanyor.
\"Aydn’n
Kestane üretiminde Türkiye’de yüzde 34’lük payla ilk srada yer alan Aydn\'n dalarnda üreticiler, zorluklara ramen hasada balad. Yüksek aaçlardan, çrpmas kadar dikenli kozalaklaryla da toplamas zor olan kestanenin hasad tamamlandktan sonra ürünler, olgunlamas için tarlalarda açlan çukurlara gömülüyor ve buralarda yamur suyuyla olgunlayor. Olgunlaan kestane kozalar, iki ay sonra kuyulardan çkarlyor. Dövülerek kozalarndan çkarlarak sata hazr hale getiriliyor.
\"Aydn’n
Türkiye\'de yllk rekoltesi 65 bin ton civarnda olan kestanenin 20 bin tonu Aydn’da yetitiriliyor. Ülke genelindeki 2,5 milyon kestane aacnn 750 bini Aydn’da bulunurken bunlardan 100 bine yakn henüz meyve vermiyor. Yevmiyesi 200 TL olan kestane çrpcs bulmakta zorlanan üreticiler, büyük aaçlarn tehlikeli olduunu belirtiyor. Bu sene ürünün iyi olduunu söyleyen kestane üreticisi Halil Aba çrpcya 200, toplaycya da 60 TL yevmiye verdiklerini belirtti. Kestaneler olgunlatktan sonra aaçlardan çrparak kuyulara döktüklerini belirten Aba, “Çrpclar, aaçlardan srklarla döküyorlar. Biz de yerden topluyor, çuvallarla ve torbalarla kuyulara tayoruz. Burada üzerini erelti otlaryla örterek gömüyor, olgunlamasn, kozalarnn açmasn bekliyoruz. Daha sonra kestaneleri kuyudan çkarp kozasndan ayrarak, pazaryerinde veya tüccara toptan satyoruz.” dedi.
\"Aydn’n
2015 sezonunun ilk kestanesi, Aydn Ticaret Borsas (ATB)’na, Erikavak Mahallesi’nden Sebahattin Metin tarafndan getirilmiti. Hasat ettii 50 kg. kestane, ATB Meclis Bakan Bahri Erdel tarafndan sembolik olarak kilosu 30 TL’den satn alnmt. Bu yl da fiyatn ayn olmasnn beklendii belirtilmiti.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..