milivolt electronics world news Babacan:_Trkiye_hukuk_devleti_olmazsa_ekonominin_ilerlemesi_zorlaacak-didimhaber.net
24-10-2015

Babacan: Trkiye hukuk devleti olmazsa ekonominin ilerlemesi zorlaacak

Babacan:_Trkiye_hukuk_devleti_olmazsa_ekonominin_ilerlemesi_zorlaacak

Ekonomi eski Bakan ve Babakan Yardmcs Ali Babacan, Aydn i dünyasyla kahvaltda bulutu. Türkiye gerçek manada hukuk devleti olmazsa ekonominin ilerlemesinin zor olduunu belirten Babacan, “Yarg, ülkenin iddetle reforma ihtiyac olan bir alan. Niye? Çünkü eer Türkiye Cumhuriyeti gerçek anlamda bir hukuk devleti olmazsa, Türkiye’nin ekonomisinin ilerlemesi zorlaacak. Türkiye’nin, orta gelirli bir ülke olmaktan yüksek gelirli bir ülke seviyesine çkmas da mümkün olmayacak. Hukukun olmad ülkelerde yine zenginler oluur ama ülke topyekûn zenginleemez. Türkiye’nin topyekûn zenginlemesi için mutlaka ve mutlaka gerçek anlamda bir hukuk devleti olmamz lazm. Bunun için de yarg reformu stratejimiz son derece önemli. Yargmzn tarafsz olmas lazm, bamsz çalmas lazm. Hakimlerimizin karar verirken evrensel hukuk ilkeleri, Anayasa, yasalar ve hür vicdanlar dorultusunda karar vermeleri lazm. Hiçbir yapnn, ad paralel yap olsun, ne olursa olsun, hiçbir d gücün, d etkinin yarg üzerinde hakim olmamas lazm, bask kurmamas lazm. Mutlaka hukuk baznda ama evrensel hukuk standartlarnda çalan bir yarg olmal. Yani insanlarmzn, \'Ben Türkiye Cumhuriyeti yargsna teslim olurum, oradan çkacak karara da sayg duyarm, güveniyorum.\' diyebilmesi lazm. te bu, en önemli reformlarmzdan bir tanesi. Eer bunu gerçekletiremezsek, zaten Türkiye’ye yurtdndan gelen yatrmlarla ilgili son birkaç yldr zayflk söz konusu. Son birkaç yldr, kendi yatrmclarmz özellikle sanayi yatrmlar konusunda biraz daha tereddütlü davranyor. Bu sorunlar çözülmezse, daha da büyürse Türkiye’nin ekonomik geleceini karartacak kadar önemli, mesele bu.” dedi.

Hasmahal’de AK Partililer, sivil toplum kurulular ve i dünyasna seslenen Babakan Yardmcs Babacan, “Dünya ekonomisiyle ilgili son gelimelere öyle bir bakacak olursak, 2008-2009 krizi hala tam anlamyla çözülmü deil. Belki krizin en büyük ve en derin noktas geride kald ama hala normalleme çabas olduunu görüyoruz. Hele hele gelimekte olan ülkelere baktmzda son birkaç yl, gelimekte olan ülkelerin daha olumsuz etkilendii bir dönem oldu. Rusya, bu yl ekonomisi küçülen, daralan bir ülke. 150 milyar dolarlk sermaye kaçnn yaand bir ülke. Yani gelimekte olan ülkelerin geneliyle ilgili skntlar var. Türkiye de o grupta, gelimekte olan ülkeler grubunda. Türkiye, bir ate çemberiyle sarlm durumda adeta. Güneyimizde jeopolitik risklerin olduu, kuzeyimizde büyük ekonomik risklerin olduu bir ate çemberi. Bütün bu zorluklara ve skntlara ramen Türkiye, geçen sene yüzde 2,9’luk bir büyüme orann yakalad. Bu yl da inallah yüzde 3 civarnda bir büyüme yakalayacaz. Bütün bu skntlara ramen bakyoruz, Türkiye’de otomobil satlar gayet iyi gidiyor. Konut satlarnda geçen seneye göre art var. Beyaz eya satlar da geçen senenin üzerinde seyrediyor. Çok ükür ekonomimizin çarklar dönüyor ama o arzu ettiimiz o büyüme oranlarna ulamakta da güçlük çekiyoruz. Bütün bu tabloya baktmzda, Türkiye’nin makroekonomik temel deerinin hala salam olduunu görüyoruz. G20 ülkelerinden, en düük bütçe açna sahip birkaç ülkeden birisiyiz. Geçen yl bütçemiz yüzde 1,10 açk verdi, bu yl da yaklak 1,3 açk veriyor. Gelecek sene için Meclis\'e gönderilen bütçenin aç yüzde 0,7. Yüzde 1 bile deil, yani Türkiye’de mali disiplin var. Devletin gelir gider dengesi kurulmu durumda.” eklinde konutu.

Ülke ekonomisi için eskiden bütçe açklar ve kamu borcunun en önemli risk alan olduunu ancak bugün bu durumun ortadan kalktn aktaran Ali Babacan, “Türkiye’nin üç tane salam temeli var; salam bir bütçe, finans sistemi ve enflasyon; yani para politikalarnda belli bir istikrarn yakalanmas. Türkiye’nin bu üç konuda temelleri salam ancak skntlarmz da jeopolitik sorunlar, yani Türkiye’nin içinde bulunduu corafyada meydana gelen güvenlik riskleri, Türkiye’nin kendi içinde son dönemde oluan siyasi belirsizlik ve özellikle PKK terör örgütünün oluturduu riskler. Üç tane salam temelimiz var ama ksa vadeli diyebileceimiz üç tane de önemli sorunumuz var. Önemli olan, önümüzdeki dönemde bu üç problemle alakal yapmamz gereken konular. Bunlarla ilgili belirsizlikler azaldkça Türkiye’nin ekonomisi, daha yüksek büyüme oranlarna ulaacaktr. Türkiye’nin genel güven ortam da kukusuz daha iyi bir noktaya doru gidecektir. Eskiden siyasi bir belirsizlik olduunda hemen baka güç odaklar hareketlenirdi, hemen siyaset d çözümler aranmaya balanrd. Hemen böyle bir asker konusu, darbe konu fsldanmaya balard; \'Siyaset çözüm üretmiyor, baka yerlerde çözüm arayalm.\' Çok ükür artk o günün Türkiye’si bitti. Bugün Türkiye, çözüm arayacaksa yine siyaset içerisinde arayacak. Türkiye için diyorlard ki, \'Türkiye Rusya\'layor.\' Türkiye’nin Rusya\'lamad da son seçimde ortaya çkt.” dedi.

Terör konusuna da deinen Babacan, “Diyorlar ki atekesmi, uymu buymu. Böyle bir ey olmaz. Devletin her zaman silahl gücü olur ama demokratik bir ülkede silahl terör örgütü olamaz, öyle \'atekes\' diyemez. Silahlar braklncaya kadar, o silahlar betona gömülünceye kadar, bunlar u ya da bu ekilde etkisiz hale getirilip ya da ülkemizi terkedene kadar bu mücadele önümüzdeki dönemde de devam edecek.” diye konutu.

Siyasi istikrarn, ekonomik istikrarn temeli olduunu vurgulayan Babakan Yardmcs Babacan, “Siyasi istikrar zemini güçlü olmaynca ülkede nasl bir ekonomik program uygularsanz uygulayn, hattâ elinizde ne kadar doal kaynak, ne kadar hazr para olursa olsun ekonomik istikrar salamak güç olur. Özellikle i dünyamzda unu da ara ara duyuyoruz, hakim bir görü deil ama, \'Acaba koalisyon daha m iyi olur?\' Bazen tek parti hükümetiyle böyle otoriterlemeyi, keyfilii, hukuksuzluu birletiren bir alg oluturma çabas da var ama bu çabalar, bu alg doru deil. Hem tek parti hükümeti olunmas önemli, öte yandan da Meclis\'te çounluu salayan bir partinin veya hükümetin mutlaka çoulcu bir hükümet, vatandalarn tümünü kapsayan, herkesi kucaklayan bir hükümet olmas da o derece önemli.” ifadelerini kulland.

Ali Babacan’n programna AK Parti Aydn l Bakan Ömer, sektör temsilcileri ve dier partililer katld. Konumalarn ardndan program, basna kapal olarak devam etti.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..