milivolt electronics world news Zeytinyagi_ile_ilgili_kritik_uyari-didimhaber.net
07-02-2016

Zeytinya ile ilgili kritik uyar

Zeytinya_ile_ilgili_kritik_uyar

Aydn Ticaret Borsas (ATB) Bakan Adnan Bosnal, zeytinyandaki fiyat artnda iklim deiiklii sonucu düen zeytin rekoltesinin etkili olduunu söyledi. Gelecek yllarda zeytinya fiyatnn daha da artacan belirten ATB Bakan Adnan Bosnal, dünyada 3 milyon ton zeytinyana ihtiyaç varken rekoltenin 2,5 milyon ton olduuna dikkat çekti.

ATB Bakan Adnan Bosnal, konuyla ilgili yazl deerlendirmesinde, dünyada zeytin aaçlarnn iklim deiikliinden dolay 10 yldr az mahsül verdiini, dolaysyla zeytinyandaki fiyat artnn dünyadaki iklim deiikliine bal olarak arttn ifade etti. Zeytinya fiyatnn yaza doru daha da fiyatlanacan belirten Bosnal, “Dünya zeytin aaçlar iklim deiikliinden dolay 10 yldr mahsül az veriyor. Mahsul hep dünya ihtiyacnn altnda çkyor. O yüzden fiyatlar artt. Bu iklim düzelecek, aaçlar yeerecek 10 bin yl yayor bu zeytin aaçlar. Biz olmasak da çocuklarmzn veya onlarn çocuklar bu mahsulleri görecekler. Bizim zeytin ve zeytinya için milli ürün olarak unu yapmam gerekiyor. Zeytin ve zeytinya tüketmemiz gerekiyor. Kii ba 1,5 kg. olan zeytinyan 5 kg.\'a çkarmamz gerekiyor. Rakip ülkeler Yunanistan’da kii ba zeytinya tüketimi 21 kg. kii bana. Petrolden sonra en çok döviz çktmz bitkisel ya, müthi ithalat var.” dedi.

2016 ylnda 2,5 milyon ton üretim olacan, ihtiyacn ise 3 milyon ton olduunu kaydeden ATB Bakan Bosnal, açklamasna öyle devam etti: \"Aydn’da 2006 ylnda 55 bin ton zeytinya üretimimiz var. Bu yldan itibaren zeytinya üretiminde düü var. u anda yllk 10- 15 bin ton civarnda. Stoklarda bulunan 18 bin ton zeytinya da tükendi. Dünyada zeytinya üretimi de azald. Fiyatlarn yükselmesi tüketiciyi de olumsuz etkiliyor. Aydn’da her yere Gemlik zeytini dikildi. Adaptasyon problemi var gelecekte bu da sknt olabilir. Türkiye’de 186 milyon zeytin aac vard. imdi 250 milyon zeytin aac var. AB ülkeleri zeytinya üreticisi kilo bana 5 TL destek veriyor, bizde bu rakam 70 kuru. Zeytinya iç tüketimi kii 1- 1,5 kg. Bu oran kii bana 5 kg. olmal.”

Bosnal\'nn verdii bilgiye göre, Türkiye’nin 2012/2013 yl zeytinya üretimi 195 bin ton iken 2013/2014\'te 180 bin ton oldu. Bu sezon ise 145 bin ton civarnda bekleniyor. Dünyazeytinya üretiminde yaklak yüzde 6 pay olan Türkiye’de en çok tüketim Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde oluyor.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..