milivolt electronics world news Et_fiyatlari_ureticiyi_de_magdur_ediyor-didimhaber.net
09-02-2016

Et fiyatlar reticiyi de madur ediyor

Et_fiyatlar_reticiyi_de_madur_ediyor

Söke Ziraat Odas Bakan Mustafa Kemal Kocaba, üreticinin et fiyatlarnn yükselmesinde suçlu deil, madur olduunu söyledi. Et ithalatnn kaplarnn açlmasn eletiren Kocaba, \"Et fiyatlarnn yükselmesiyle Et ve Süt Kurumu\'nun bulduu çözüm, yine donmu et ithalat. Bu yol defalarca denenmesine ramen et fiyatlarnn dümedii artk biliniyor.\" dedi.

Et ithalat yaplrken üreticinin zarar etmesi göze alnp fiyatlar aaya çekmenin hedeflendiini belirten Oda Bakan Kocaba, \"Her seferinde hedef tutmuyor. Her ithalatta fiyatlar düecek bekleyiindeki üreticiler hayvanlar kesiyor. Hayvan kesimi artnca fiyatlar biraz düüyor ama kesilen hayvanlarn yerine beslenen hayvanlar yetimeyince fiyatlar yine yükselmeye balyor. Üretici, et fiyatlarnn yükselmesinden kazanyor gibi görünürken artan yem maliyetiyle yetien yeni besilerden zarar ediyor. Bu döngü devam edip gidiyor. Çözümün et ithalatnda olmadn hep söyledik, söylüyoruz. Et fiyatlarnn yükselmesinin önüne geçilebilmesi için ilk adm, hazr yeme dayal hayvanclktan kurtulmamz gerekiyor. Bunun için de kaba yemin en önemli unsuru olan çayr ve meralarmz arttrmak gerekiyor.\" eklinde konutu.

Türkiye\'de 1990’l yllarn banda 24 milyar hektar çayr ve mera varken 2000 yl banda 16 milyar hektara dütüünü kaydeden Kocaba, unlar söyledi: “Douda terör, batda meralarn toplu konuta açlmas, düüün en büyük nedenleridir. Kaba yemi yonca, fi, korunga, silajlk msr, hayvan pancar gibi yem bitkilerinden elde ediyoruz. Kaba yemde de üretim, talebi karlamaktan çok uzaktr. Ayrca yem bitkilerine destein yetersizlii, ekime tevik edici olmamaktadr. \'Baz ülkelerde et neden ucuz?\' sorusunun cevab buradadr. Bu ülkelerin hayvan beslemede kullandklar yemin yüzde 50’si mera ve çayr, yüzde 25’i bitkisel ürünlerden elde edilen kaba yemdir. Bu nedenle bu ülkelerde et daha ucuzdur. Bizde ise ylda 60 milyon ton kaba yem ihtiyacmzn çayr ve mera pay 12 milyon ton civarnda. Kaba yemin sadece yüzde 20’si, toplam yemin de yüzde 10’u çayr ve meradan karlanyor. Çayr, mera ve kaba yem üretimimiz yeterli olmad için hayvanlarmza, karma yem dediimiz fabrika yemi yediriyoruz. Bu yemin de hammaddesinin yüzde 50’si dolarla olduundan her gün bir bakma hayvanlarmzn önüne, yem olarak dolar koyuyoruz. Fabrika yeminde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düürülmesi de ie yaramad, yem sanayicisi hemen zam yapt. imdi soruyorum, bu kadar yüksek maliyetlerle üretim yapan üreticilerin, et fiyatlarnn yüksek olmasnda suçlu gösterilmesi insafszlk deil midir?”

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..