milivolt electronics world news TARIS_alimi_durdurdu,_zeytinyagi_fiyati_dustu-didimhaber.net
02-03-2016

TAR alm durdurdu, zeytinya fiyat dt

TAR_alm_durdurdu,_zeytinya_fiyat_dt

TAR Zeytin ve Zeytinya Tarm Sat Kooperatifleri Birlii, zeytinya almn durdurdu. Bu karar zeytinya fiyatlarn düürdü. Sezon banda 17 TL olan zeytinyann fiyat 10,3 TL’ye geriledi. Üreticiler, fiyatlar dümesine ramen alc bulamad ve ürünlerini evlerinde depolamaya balad.

TAR'in 2015-2016 hedefini tutturmas nedeniyle zeytinya almlarn durdurmas, S.S. 133 Nolu Koçarl Zeytin ve Zeytinya Tarm Sat Kooperatifi ortaklaryla birlikte tüm zeytin üreticilerini madur etti. Zeytinyann üreticinin elinde kalmas, fiyatlar da etkiledi. Piyasada zeytinyann toptan fiyat da 16,75 TL'den 10,3 TL'ye kadar geriledi. Zeytinyan hak ettii deerin çok altnda tüccara satmak zorunda kalan üreticiler, TAR Zeytin ve Zeytinya Tarm Sat Kooperatifleri Birlii’ne tepki gösterdi. 

TAR’in 'ben alm durdurdum' deme lüksü olmadn belirten Koçarl Ziraat Odas Bakan Mutlu Öztürk, üreticinin yaad sknty dile getirdi. Tari'in biran önce zeytinya alm politikasn deitirmesi gerektiini savunan Öztürk, "TAR, zeytinya almn durdurarak, üreticiyi adeta tüccarn eline brakt. Piyasada zeytinya artnca da tüccar fiyat düürdü. Tüccar zaten tonla deil kilo ile zeytinya alm yapyor. Bu durumda bile zeytinyann kilosuna 9 TL veriyor. Ayrca TAR zeytin hasat sezonu öncesinde ortaklarndan, zeytinya rekolte beyannameleri alyor. Yani ne kadar zeytinya alaca aylar öncesinden belli oluyor. Ortaklarnn rekolte beyannamelerini gerçekletirmeden Tari'in 'Ben alm durdurdum' deme lüksü yok. Keke geçmi yllarda olduu gibi Tari, üreticinin zeytinyan yüzde 30'u pein, geri kalan ise 4 veya 5 ay sonra ödemek artyla alsayd. Böyle de 'üreticinin elinden tutmu' olurdu. unu da unutmamak gerek; bu aylar, çiftçinin ödeme aydr. Ürününü satmayan çiftçi, ödemelerini nasl yapacak? Benim Koçarl'daki kooperatif ile bir skntm yok. Onlar bu bölgede yaanan sknty genel merkezlerine iletmilerdir. Bir an önce çözüm yolu bulunmasn istiyoruz." dedi.


"TAR ALMAYINCA PYASADA ALIMI DURDURDU"

Zeytinya fabrikas ileten Adnan nce, “u anda zeytin üreticisi fiyatlar düünce bir beklenti içine girdi. Fabrikada sktrd zeytinlerden elde ettii yalar satmyor. Evlerinde stokluyor. TAR’in ilk açlta 16-17 TL fiyat açklamas etkili oldu. Kendi stoklarn doldurunca alm brakt. Piyasay da babo brakt. Zeytin üreticisi de beklentiye girince böyle zincirleme oldu.” dedi.

Zeytinya üreticisi Mustafa Orakç da 22 yldr orta olduu kooperatifin ürününü almamasn eletirdi. Koçarl'da yaklak bin tane zeytin aac olduunu belirten Orakç, "Tari, ylbandan önce zeytin hasad yapan çiftçinin dizem yalarn 16,75 TL'den ald. Hasad ylbandan sonraya brakan çiftçinin yalarn ise hiç almad. Bu durumdan Milas, Çine, Karacasu, Nazilli ve Germencik'in içinde bulunduu bölge madur oldu. Tari Bakan Cavit Çetin, kendi bölgesi olan körfezin yan alrken bizim yamz neden almyor, anlam deilim. Bu adaletsizliktir. Cavit Çetin'in tutumundan rahatszz. Hasat sezonu öncesi, kooperatife 4 ton zeytinya taahhüt ettim. Bize sürekli mesaj çekip rekolte beyannamesi isteyen kurum, imdi yamz almyor. Ya almad gibi emanet de kabul etmiyor. uanda Tari'te 3 ton yam var ama onu 'götür git' diyorlar. Ben de almyorum. Madur olduk, yetkililerden yardm talep ediyoruz." eklinde konutu.

Zeytin üreticisi Ali Galip Önay (62) ise "Duyduumuza göre Tari, 50 milyon TL kredi çekip körfez bölgesinin yan pein alm. Tari bizim bölgemize gelince 'para bitti' diyor. Böyle mantkszlk olamaz. Ben zeytinimi hep Tari'te sktryorum, kooperatifime 'katkm olsun' diye. Sen benim yam almadktan sonra, beni tüccara mahkum ettikten sonra, ne kymetin olacak. Tüccar da zaten alm yapmyor." dedi.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..