milivolt electronics world news Teknolojiye_kar_deiller_ama_karasaban_ve_kze_mecburlar-didimhaber.net
10-04-2014

Teknolojiye kar deiller ama karasaban ve kze mecburlar

Teknolojiye_kar_deiller_ama_karasaban_ve_kze_mecburlar

 AYDIN - 10.04.2014 12:22 Perembe

Teknolojiyle tarm alanndaki makineleme en üst düzeye çkmken Aydn’n da köylerinde halen karasaban ve öküzlerle çift sürülüyor. Teknolojiye kar olmayan ancak dik yamaçl incir ve zeytin bahçeleriyle dier tarm alanlarnda traktör kullanamayan çiftçiler, deeri bir traktör fiyat olan öküzlerle bahçeleri sürebiliyor. Her biri özenle seçilen ve çift sürmesi öretilen öküzlerin çifti, ortalama 15 bin lira.

 

Nazilli ilçesine bal Kzldere köyünde çiftçiler, incir ve zeytin bahçelerini hâlâ öküzlerin çektii karasabanla sürüyor. nsanlarn bile yürümekte zorland yamaçlardaki tarlalarn, dedelerinden gördükleri ekilde sürdüklerini belirten Hüseyin Kayalolu, unlar anlatyor: “Öküzlerimiz dokuz aylkken balar çift sürmeye, 2,5 yandan sonra tam manasyla çift sürmeye balar. En iyi çifti bu yalarda sürerler. Dedelerimizden bildiimiz, öküzler 15 seneye kadar çift sürebilirler. Teknolojiyle buralarda çift sürmemiz mümkün deil. Bizim ürünlerimiz bu dalarda yetiiyor. Biz dedemizden, babamzdan böyle gördük. Arazilerimiz rampa bayr olduu için öküzlerle sürüyoruz. Öküzlerimiz olmasa bu bahçelerimizi süremeyiz. Bizim öküzümüzün deeri, bir traktör fiyat kadardr. Bize, 'Traktör mü, öküz mü?' deseler ben öküzden tarafaym, çünkü öküzlerimiz olmasa bu bahçelerimizi süremeyiz, ürünümüzü alamayz. Genelde ailecek bu ii yapyoruz. Çocuklarma ve eime de öretiyorum, eim de bana yardm ediyor. Üç dönümü, bir günde sürüyoruz. Öküzlerle çift sürerken en çok dikkat edilecek konu, hayvanlarn dilinden anlamak gerekiyor, eziyet etmemek gerekiyor. Çift sürerken biz de yoruluyoruz. Hayvanlarmz seviyoruz, onlara eziyet etmiyoruz. Zaten onlar yapacaklar ii biliyorlar. Öküzlerimize sabanla çift sürmeyi bir ayda öretiyoruz.”

 

ÖKÜZLERN YEVMYES 225 LRA

 

Öküzlerin traktörlerden daha deerli olduu Kzldere'de, dört çift öküz bulunuyor. Saynn az ve tarlalarn çok olmas, kymetlerini arttryor. Günde üç dönüm çift sürebildiklerini belirten Kayalolu, “Öküzlerimiz deerli. Köyümüzde herkesin öküzü yok, sürülecek tarla da çok. Arpa ve kuru otlarla baktmz öküzlerimizle köyümüzdeki tarlalar yevmiyeyle sürüyoruz. Yevmiyemiz 225 lira. Çift sezonumuz ubat aynda balyor, mays aynn sonuna kadar devam ediyor. Bo günlerimizde komularmzn tarlalarn da öküzlerimizle sürüyoruz.” diyor.

 

Eine ev ileri dnda tarlada da her türlü yardm yaptn belirten Aysel Kayalolu ise öküzlerin peine düüp 50 kiloya yakn karasaban eline alarak, insanlarn yürümekte zorland dik yamaçlarda çift sürüyor. Einin yorulmasna üzülen ve çou zaman kendisi çift süren Kayalolu, “Tarlalarmz çok dik. Öküzlerle ancak sürebiliyoruz. Çifti eim sürüyor ancak çok yorucu olduu için eimi dinlendirmek için ben de kendisine yardm ediyorum.” eklinde konuuyor.

 

Çift sürme günleri ailece bahçeye giden köylüler, burada dönüümlü olarak öküzlerin peinden karasaban kullanyor. Çift süren kadnlar ise dinlenmek yerine tarlada gözleme yaparak ve yemek piirerek, çalanlarn karnlarn doyurmay da ihmal etmiyor.

 

 

OSMAN AKÇAY |

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..