milivolt electronics world news AD_Hastanesi_binas_enerjide_rnek_olacak-didimhaber.net
24-04-2014

AD Hastanesi binas enerjide rnek olacak

AD_Hastanesi_binas_enerjide_rnek_olacak

AYDIN - 24.04.2014 16:29 Perembe

Aydn Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Avrupa Birlii (AB) 7. Çerçeve Projesi kapsamnda kamu binalarnn enerjide verimli hale getirilmesi projesine imza att. Böylece ADÜ Hastanesi, Türkiye'de AB fonlaryla enerjide verimli hale getirilen tek kamu binas olacak ve örnek oluturacak.

 

ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Prof. Dr. Yunus Ali Çengel bakanlnda yürütülen proje, Uygulama ve Aratrma Hastanesi A Blok'ta uygulanacak. Projeyle 10 katl ve 26 bin metrekare alanda enerjinin verimli hale gelmesi ve yllk 4 milyon lira olan enerji faturasnn 2 milyon liraya inmesi hedefleniyor. Birçok kamu ve özel aratrma kurulularnn da yer ald projede, Avrupa’da üç ülkede kamuya ait binalarda birer örnek uygulama yaplacak. ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birinciolu, yapt açklamada Türkiye, spanya ve Belçika’da uygulanacak projenin toplam bütçesinin 13 milyon euro olduunu, kendilerinin 2 milyon, AB'nin 1 milyon 400 bin, Aydn Valilii ve l Özel daresi’ninse 600 bin eurosunu karlayacan belirtti. Birinciolu, “Üniversitemiz Uygulama ve Aratrma Hastanesi, tamamen modern bir görünüm kazanacak; hem içerii salamlatrlacak hem alml bir görünümü olacak. Bu projeyle tüm binada mantolama olacak, s eanjörleri takacaz, termostat sistemi yenilenecek. Pencereler yazn ar miktarda güne alyor; kesmeden yazn klimay düürmek için filmler taklacak. Ayrca yeni gelitirilen parabolik güne kolektörleriyle su 300 dereceye stlacak ve bu enerjiden hem elektrik üretilecek hem de hastanenin stma ve scak su ihtiyac ksmen karlanacak. Proje kapsamnda ilk etapta taklacak enerji ölçme ve izleme sistemleriyle detayl enerji ölçümleri yaplacak ve tüm analizler somut verilere dayal olacak. Sonunda hastane, hem daha az enerji tüketir hale gelecek hem de kulland elektrik ve snn bir ksm güneten gelecek.” dedi.

 

ADÜ’nün enerji verimliliinde örnek bir kurum olacan söyleyen Rektör Birinciolu, Aydn Valilii ve l Özel daresi ile 21 Mart 2014 tarihinde proje ortakl protokolü imzaladklarn kaydetti. Valilik bünyesindeki AB ofisinde projenin tantm ve yaygnlatrma çalmalarnn yaplacan kaydederek, “Binann iki yl performans takip edilecek, tasarruf özelliini tayan çalmalar belgelenecek. Ondan sonra dier binalarn da enerjilerinin verimli hale gelmesi için bu proje örnek oluturacak. Projenin sonunda dier kamu kurulularnn binalarn da ADÜ Uygulama ve Aratrma Hastanesi’ndeki uygulamalar örnek alarak enerji verimli hale getireceiz. Bu yaygnlamayla enerji tüketimimiz ve ylda 60 milyar dolara varan enerji ithalatmz azalacak. Bu da çevreye ve cari aça olumlu katk yapacak.” eklinde konutu.

Keywords: Aydn, ADÜ,AB,Yunus Ali Çengel , Enerji verimlilii

 

OSMAN AKÇAY | 

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..