milivolt electronics world news Zeytin_sineiyle_doal_mcadelede_yzde_94_baar-didimhaber.net
25-04-2014

Zeytin sineiyle doal mcadelede yzde 94 baar

Zeytin_sineiyle_doal_mcadelede_yzde_94_baar

AYDIN - 25.04.2014 17:28 Cuma

 

Aydn Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bapnar'n, “Zeytin Sineklerinin Tuzaklarla Kitlesel Yakalanarak Mücadelesi” projesi, Tarmsal Aratrmalar ve Politikalar Gelitirme Genel Müdürlüü (TAGEM) tarafndan desteklenmeye hak kazand. Gelitirdii projeyle ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan zeytin üretiminde karlalan en büyük skntlardan birisi olan zeytin sineiyle kimyevi ilaç kullanlmadan mücadele ediliyor.

 

Zehir içermeyen, zeytin sineini besin kokusu salglayarak cezbeden ve öldüren tuzaklar gelitiren Bapnar, amonyum bileiklerinden oluan bir madde kulland. Bu tuzaklarn üç ay süreyle zeytin sineklerini kendisine çekip öldürdüünü belirten Prof. Dr. Bapnar, “Zeytin yetitiricilii, ülke ekonomisinde oldukça önemli bir yer tutmaktadr. Ülkemizde zeytin üretim deerleri, 2012 yl deerlerine göre 2 milyon tona yakndr. Bu deerler, Türkiye’yi önemli zeytin üreticisi ülkeler snfna sokmaktadr. Zeytin üretiminde büyük sknt yaratan zeytin sineinin, ülkemizde zeytin yetitirilen tüm bölgelerde zararlar görülmektedir. lkbahar sonu ve yaz banda çkan ergin sinekler çiftleerek, diiler yumurtalarn meyve kabuu altna brakr. Her bir dii, bir meyveye bir yumurta brakr. Yüksek popülasyonlarda, bir meyveye farkl diiler tarafndan yedi ile dokuz kadar yumurta braklabilir. Bir dii, ömrü boyunca 200-250 kadar yumurta brakabilir. Yumurtadan çkan larvalar, meyve etinde beslenirler. Üç larva dönemi geçirerek olgun larva haline geldikten sonra meyve içerisinde pupa olur. Son döle ait larvalar, olgun larva döneminde topraa geçerek toprakta pupa olurlar. Ege Bölgesi’nde dört be döl vermektedir. Zarar gören meyveler kurtlanarak yere dümekte ve elde edilen zeytinyann asitliinin yükselmesine ve kalite kaybna yol açmaktadr.” dedi.

 

Zeytin sineiyle mücadelede kimyevi mücadele denen ilaçl mücadele yapldn, daha önce Edremit Körfezi’nde uçaklarla havadan ilaç atldn kaydeden Bapnar, “Bu durum, geni alanlarn zehirli kimyasallarla bulamas anlamna gelmekteydi. Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl, uçakla ilaçlamalara 2012 ylnda yasaklama getirmitir. Engebeli arazilerde zeytin sineiyle mücadelede yer aletleriyle kimyasal ilaçlarn kullanmnda, uygulamada ve igücünde büyük zorluklar ortaya çkmaktadr. Projedeki çalmalarda, gerek Aydn ilinde gerekse Balkesir'in Edremit ilçesinde yüzde 94 etki düzeylerine ulaan baarl sonuçlar elde edilmitir. Çine ilçesinde 10 bin zeytin aaçlk organik tarm bahçesinde uygulanan tuzaklar sayesinde, buradan elde edilen zeytinyan asitlii yüzde 0.4 düzeylerinde olurken tuzak uygulanmam dier zeytin bahçelerinden elde edilen zeytinyalarnn asitlii yüzde 4 ile 4,5 düzeylerine çkm ve büyük bir kalite kaybna yol açmtr. Zeytin sineine kar gelitirilen bu tuzaklarn üreticimizin hizmetine sokulmasnda çalmalar sona yaklamaktadr. Bu tuzaklar, her aaca bir adet aslarak baarl bir mücadele gerçekletirilmitir. Bu tuzaklarn maliyeti, aaç bana 1 liradr. Böylece üreticilerimize oldukça ekonomik bir mücadele seçenei sunulmu olmaktadr. Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl, bu gibi tuzaklar kullanan zeytin üreticilerine dekar bana 15 lira destekleme primi vermektedir. Bu tuzaklarn da dekara maliyeti 15-20 lira civarnda olduundan üreticiye sfr maliyet getirmektedir.” eklinde konutu.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..