milivolt electronics world news Sultanhisar_Ziraat_Odas_Bakan_Tarhan:_Tasar_zeytinciliin_sonu_olur-didimhaber.net
08-07-2014

Sultanhisar Ziraat Odas Bakan Tarhan: Tasar zeytinciliin sonu olur

Sultanhisar_Ziraat_Odas_Bakan_Tarhan:_Tasar_zeytinciliin_sonu_olur

AYDIN - 08.07.2014 09:47:44 Sal


Sultanhisar Ziraat Odas Bakan Bilal Tarhan, Elektrik Piyasas Kanunu ile Zeytinciliin Islah ve Yabanilerinin Alattrlmas Hakknda Kanunda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasars’nn, özellikle Aydn’daki zeytin varln ciddi boyutta tehlikeye atacan ve zeytinciliin sonu anlamna geleceini savundu. Yapt açklamada, tasarsnda zeytinlik saha tanmyla en az 25 dekar büyüklüündeki alanlarn kabul edildiini, 25 dekarn altnda kalan arazilerin zeytinlik olarak snflandrlmadn belirten Tarhan, özellikle Aydn’daki zeytinliklerin genellikle 25 dekardan küçük parsellerden olutuunu vurgulad. Böylece bu alanlarda yaplacak herhangi bir iletmenin, izne tâbi olmadan kolaylkla madencilik faaliyetine ve dier enerji yatrmlarna açlabileceini dile getirdi.

 

Oda Bakan Tarhan, özellikle Aydn’n jeotermal zenginlii düünüldüünde, bu kanunun en çok zeytin varln tehdit ettiini söyledi. Mevcut kanunda sadece zeytinya fabrikalar ve küçük ölçekli tarm sanayisi iletmelerinin kuruluu bakanln iznine tâbiyken bu tasaryla kapsamnn geniletildiini belirterek, “Büyüklüü 25 dekarn altndaki zeytinlik alanlar jeotermal kaynakl teknolojik sera yatrmlar, madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatrmlar, petrol ve doalgaz arama ve iletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doal afet sonras ortaya çkan geçici yerleim yeri ihtiyac, yol altyap ve üstyaps faaliyetlerinde bulunacak yatrmlara açk hale getirilmitir. Tasaryla zeytinliklere hayvanlarn sokulmas yasaklanyor. Zeytin aac kesenlere, aaç bana bin lira para cezas öngörülüyor ancak zeytinliklere hayvanlarn girii yasaklanrken madencilerin ve enerji yatrm yapacaklarn girii serbest hale getiriliyor. Böylece bir sektörün yararna olacak gerekçesiyle bir baka sektöre zarar verilmektedir. Türkiye, zeytin aacnn genetik anavatandr. Dünya miras kabul edilen zeytin aaçlarndan, ülkemizde yaklak 10 milyon kii geçimini salamaktadr. Bu yüzden tarmsal ve sosyoekonomik yönden ciddi bir öneme sahiptir.” dedi.

 

'2023 HEDEF HAYAL OLUR'

 

Zeytin alanlarnn madencilie ve enerji yatrmlarna açlmas tasarsnn daha önce de alt defa deitirilmek üzere TBMM gündemine geldiini ve her defasnda oybirliiyle reddedildiini hatrlatan Bilal Tarhan, unlar kaydetti: “Zeytincilik Yasas'nda yaplmak istenen deiiklik giriimlerinin her seferinde zeytinci yörelerdeki bütün siyasi partiler, zeytin sektörü, akademisyenler ve duyarl vatandalar, ortak bildiriyle deiiklik yaplmamas gerektiini TBMM’ye bildirmilerdir. Zeytincilikle ilgili olarak Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanl'nn hedefleri arasnda spanya’dan sonra dünyada ikinci ülke olma, 2023’te zeytinya üretiminin yaklak 700 bin ton ve üretim deerinin yaklak 3 milyar dolar olmas, zeytincilik alannda marka ülke olma çabalar, bu yasa tasarsyla ortadan kalkm olacaktr.”

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..