milivolt electronics world news
   mit_SNMEZmit_SNMEZ
10-09-2014
Canan Karatay ile yal kilolu geceler

Didim Altnkum Yazarlar Festivali bu yaz da renkli geçti. Normalde 15 gündür yazarlar festivali fakat önceki ve sonraki etkinliklerle beraber gün says yirmiye kadar çkar. Kendimi ansl hissetmemin sebeplerinden biri de bu. Bir sürü yazar geliyor buraya. Bazlar imzann yan sra konuma da yapyor.
Festival sürerken 15-16 gün boyunca edindiim izlenimleri yazaym diyordum, fakat baka ilerle de uratm için yazmaya frsat bulamadm. Çok da ahm ahm eyler deil tabii düüncelerim fakat yine de bir okuyuculara bir renk aktarm olsun diye düünüyordum bunu yapmay. Aklmda kalanlar yazaym, dedim.
Kilo dediimiz ey gerçekten de baa bela. Evet. Doru bu. Bu konularla ilgili öyle bir genel görüngüye baktmda sanki bir türlü ayarn tutturamadmz eyler de varm gibime geliyor. Yani evet bir kilo ya kolesterol problemi var. Bunlarn yanbanda duran baka durumlar, problemler de var gibime geliyor.
Bir sistem dahilinde yaklaamyoruz salk denen eye. Bakn, ne diyorum, sistem diyorum. Yani salk denince sadece kilo-ya anlamak seviyelerinde geziyoruz, gibime geliyor.
Çok kelime bilmenin salkl bir zihin yaps ile dorudan ilgili olduunu bir yerlerde söylemitim. Belki de sadece kendime söylemitim fakat söyledim.
Önceki çaltm okullarn birinde, bir Mesleki Geliim dersinde, ahlak/etik ile ilgili bir konu anlatyordum. Verdiim örneklerin birinde "tecavüz" kelimesi geçti. Hakka tecavüz. Kelime geçer geçmez bütün snf kahkahay bast. Anlamadm neden güldüklerini. Ön sralarda oturan akl banda bir örencime, kahkahalar devam ederken, neden güldüklerini sordum. Hocam dedi, örenci, tecavüz kelimesine güldüler, dedi.
Hani sonuçta insanlar inceliyoruz, kafa yoruyoruz falan da, hatta gözümüzün ucunda olan insanlar da tandmz sanyoruz da, bir tokat yiyoruz bazen böyle, baz eyleri hesaba katmaynca doru bildiimizin eksik olduunu anlyoruz. Tecavüz kelimesi yllar içinde trpanlanm trpanlanm, ki benim haberim olmam, en son gele gele gelmi bir erkein bir kadna cinsel saldrs olarak durmu anlam duranda.
Çok kelime bilmekle kilo balantsn burada kurabilirim dedim sonraki bir zaman. Ne de olsa bir bilgi daha örenmitim. Örnein 1 saat kitap okumak baya bir kalori yakyormu;80 miydi 90 myd,emin deilim. Normalde çok kelime ve anlamlarn bilmek, ve dolaysyla okurken de ek olarak kalori yakmak, haliyle kilo verdiriyordu insana.
Ben bu konuyu buraya getirmeyecektim aslnda. Kelime anlamlarnn bizleri nerelere götürebeilecei ile ilgili konuacaktm ve bunu salk ile ilgisini. lk bakta salk olayn kilo'ya indirgemenin yanllndan bahsedecektim.
Canan Karatay' beklenirken, kitaplarn alanlar da sraya dizilmilerdi bir yandan. Oradaki insanlarn yarsndan çou Canan Karatay'n beenmeyecei derecede kiloluydu. Ben ahsen kilolu saylmam. Neden? Çünkü ben kaln kemikliyim. Matematik formülleri bana uymaz. deal kilo formüllerinde çkan deere benim için bir 15-20 kilo koymanz lazm. Hesapladm. 80 kilo olmalymm. 20 daha koysak ediyor 100. 105 de benim. O 5 kiloyu da ne olur ne olmaz diye saklyorum.
Fazlalk diye bilinen kilonuyu metabolizmann nasl kulland ile de alakal "sorun" dediimiz ey. Ben ahsen rahatsz deilim. Metabolizmamnda rahatsz olduunu düünmüyorum. Yani bu fazlalk 5 kiloyu "düman kuvveti" olarak görmek gerekiyorsa bu düman karlayacak metabolizmik yap da var bende.
nsanlara bakyorum.. bir de hayvanlara bakyorum. Hayvanlar daha akll görünüyor. Kil yiyen papaanlar izledim mesela. Gerçi onlar bir takm toksinleri vücutlarndan atmak için kil yiyorlard fakat sonuçta olay bir salk olay. Kilo olay deil. nsanlara bakyorum... sarmsak hiç yemiyorlar mesela...yyy diyor köylüsü de ehirlisi de. Soan yiyen yok mesela. Her öünden sonra limon suyu içen yok mesela. u son 10 ylda televizyonlarda gazetelerde yüz bin tane zayflama reçetesi gördüm. yi güzel de, limonu öveni hiç görmedim mesela. Sarmsa öveni hiç görmedim mesela.
Topyekun bir bak sergileyemiyoruz yani bu salk meselesine. Hayvan belgeselleri izlemek de salk için yararl olabilir pekala.
Ktab kapan gelmi sraya girmi. Ksa bir süre güldüm. Canan Karatay'a salk önerileri konusunda bir eletirim yok tabii. Prof bir insan sonuçta. Bizim kendimize ne kadar topyekun bakabildiimizdir önemli olan, demek istiyorum. Kendimize salkl bir bakmz küçümsenemeyecek bir ey bence. Salk deyince "kilo" kelimesine giden bir beyin bir zihin ne kadar salkldr?
Canan Karatay'n sadece bir eyi hiç houma gitmedi. mza masasn geçti, konuma yaplan standa doru yürüdü ve konumasna balad. Kitaplarm bir milyon satyor, dedi. Fakat, dedi, Yazarlar Sendikas beni yazar olarak kabul etmiyor, dedi. Onu izleyen topluluktan "huuu yuuu" eklinde sesler yükseldi. Bu minvalde biraz daha konutu... Bence gerei yoktu bu sözlerin.
Bu akam bir yemekte arkadalarla otururken, Adanalar Urfalar götürürken, kilolu bir baka insandan laf açld. Arkadalarn demesine göre, kilolu bu arkada bir gün bir misafirlikte yemek yerken masadaki birkaç kii korkmu, böyle yemek mi yenir, diye. Sonra, laf psikolojiye geldi. Kilo almak istei/yemek istei psikolojikti de ayn zamanda. Bir eksiklik veya savunma psikolojisi veya saklanma istei... Kilolu bir insan neden ilk önce bir psikologa veya psikiyatriste gitmeyi düünmez? Bu da önemli bir soru bence.
Yal zihin. Zihinler de önemli. Ya zihinlerimiz de kiloluysa! Kendimizi bu açdan da incelemeliyiz. Bu açdan baknca, gizliden önerdiim, bu yeni diyete Sönmez Diyeti diyebiliriz. ler tutarsa, bu diyet bir iki milyon baskya götürürse kitaplarm çok da umurumda olmaz yazar olarak kabul edilmek.

Canan_Karatay_ile_yagli_kilolu_geceler   
DER YAZILARI

Teknik_Dnceler_21-_Topal
Didim'de_13_Yabanc_Uyruklu_ahs_Yakaland
Didim'in_Sahte_Solcular
imizdeki_Bilgisayar-_Teknik_Nkte_Teebbsleri
Didim;_Haberin_olsun,_dedim
Chip'in_mi_var_derdin_var
eyler
Liman_Yolu_Kargalar
Yurttalk_Dersleri-_CIA_ajann_nasl_srdm?
Hznl_Kediler_Zaman
Ne_diyor_bu_mptezel?
Radulus_nedir,_canm?
Tecavz_gnlkleri__Doktor_Anonymous
Tecavz_Gnlkleri-_Modeller
Tecavz_Gnlkleri__Didim\'de_toplu-tatl_temaalar
Tecavz_Gnlkleri__Telaa_mahal_yok
Ksa_ksa__4_buuk_G_Hava_civa
Ksa_ksa_-_Akll_akl_hastas
Duma_duma_dum!_Ben_bir_yalan_uydurdum._Bodrum.
Ksa_Ksa__Ne_yaparsan_yap_i_ile_yap
Ksa_ksa__Kt_ocuk
Korkun_Gerekler__Neredesin_ASK_m?
Korkun_Gerekler__40__karmak
Korkun_Gerekler__ikayetvar
Bir_harfim_var,_klelik_pahasna
Rosetta\'nn_Zonguldak_karmas
Gnlk___ehitler
Gnlk__inliler_bunu_da_yapt
Gnlk_-Reklam_yapsam_yer_misin?
Gnlk__Bonzai
Gnlk__Obama\\\'y_TT\\\'lemek,_CIA\\\'ya_kitlemek
Gnlk_Gerekstclk_balamnda_spiyonizm
Gnlk_-_Kurban\\\'da_timsaha_girelim
Makul_bir_yaz
Prlt_Akasya_alayan_in_Yardm_Kampanyas
Gnlk_Kung_Fu_yapsam_yer_misin?
Gnlk-_Grg_yapsam_yer_misin?
Gnlk-_Kopya_Kadnlar
Gnlk-_300
Gnlk__Seni_seviyorum_Google
Gnlk__Kak_Dman_Merkel
Gnlk__Son_Lava
Gnlk-_Biliim_ehidleri_lmszdr!
Gnlk-_Kuduz_Veliler_Teyakkuzda
Kullan_at_bu_hayat
Kafana_gre_oyna
Namlunun_ucu_ile_memenin_ucu_arasndaki_7_fark
Nasuh_Mahruki_ile_Depremsiz_Geceler
Kahraman_Piyano
Leonardo_da_imdi
Ylanlarn_c_The_Walking_Dead
Nereye_Didim?
1+1_Evlen_benimle_(mutfak_ayr)
kisi,_kumar,_iiri_yoktur.
Canan_Karatay_ile_yal_kilolu_geceler
Yazmay_Yazmak
Benim_adm_IDci_Kerim
Dmezdi_aramza_bu_kl_yamuru
Sen_sapta_bekle,_geliyorum_ben
Didimde_Gerek_bir_alevi_Dernei_kuruyoruz
Semaha_duran_hrsz_Aleviler
Gooolf
Ed_bese_lo_Mafya
Renge_dnen_glgeler
Bir_kz_sevdim_ad_Mehmet
Doenti_dorayan_profesr
Soma_geti_gbek_atalm
emenin_Bana_Bir_Gzel_nse
E-ticaret_nedir?
Didim\'de_lluminati\'nin_Ayak_Sesleri
Nerden_biline
Kalite_Domates
Megalodonlar
Nowadays_Vahilik
Biliim_Dnyas__Olanaklar
Facebook_Devlet_Olur_mu_Olur
imizdeki_am_eytan_Hac
Nerdeee_O_Koca_Memeli_Teyzeler!
Havadan_Nem_Gibi_Kaplan_Notlar
Ak_Ve_Balata-i_Katre
Ksa_Deiniler
Ezana_Uluyan_Kpekler
Tekmili_Birden_Yry_Notlar
stidatm
Terminal_Kular
ocuklara_Ne_Vermeli?
imizdeki_Yazar-kasa
ekercioullarndan_Zuckerberg
Kara_eytan
KQ


TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..