milivolt electronics world news
   mit_SNMEZmit_SNMEZ
21-11-2013
Dil reniyorum
 

Diller nasl geliti? A harfinden balyorum düünmeye... gerçi, fazla ileri gidemiyorum. nsanlarn en çok kullandklar harf a harfidir. Azn normal açk olmas; ki tüm insanlk için ayndr bu; farknda olmadan yaptmz hareket-az biçimi a harfini söylemeye daha meyillidir, dier harflere nazaran.  Az biçimi, ekil olarak harfini söylemeye meyilli bir ekilde olsayd muhtemelen bugün ah çekmek yerine ah çekecek olurduk. 



Dil örenme merak iki sene önce balad.”Türk'ün akl sonradan gelir” atasözünün anlamn yurtdna gidip geri gelince daha iyi anlamtm. Aslnda, “gelince” deil, oradaki birkaç ey yüzünden kafam hayali duvarlara vurur olutum. Gitmeden hemen önce birazck cümlelere baksan ne olur! Yok, zaten orada biri var bütün çevirileri yapacak, diye tek bir kelimeye bile bakmadm. lk duram Almanya olduu için üç-be Almanca kelime bakmam önerilmiti... fakat bakmamtm. 

Ben misafir eden öretmen ablann komular ile de tantm. Hans ve vona. Sonraki günlerde Günter ve Nadia ile. Bir akam bizi davet ettiler Hans ve vona. Birkaç komu daha gelmi, oturuyor, sohbet ediyorlard. Nezaketli insanlar. Ne içeceimi sordular ilkin. arap, dedim. Hans, tam bir Alman. Emekli öretmen. Yüzünden disiplin çal çal akyor. Ei vona, zaman zaman taklrm ona, bu tam bir Alman olmas ile ilgili. vona Polonya asll Alman. Ne kadar nazik bir hanmefendi, bir görseniz. Birdir ikidir, kimdir nedir eklinde çeviri yardmyla konutuktan sonra.. haliyle, insan tkanyor. Neden? Çünkü dil bilmiyorsun. Sohbetin bir yerinde Hans, ablama soruyor; Almanca biliyor mu? Diye. Yok, diyor ablam. ngilizce de mi bilmiyor? diye soruyor; hayr, diyor ablam. “ngilizce de mi?” cümlesi aklmda yangl bir ekilde yer ediyor. 

Konumaya devam ediyorlar... öyle bir bakyorum onlara... aslnda çok ey konuabilirim onlarla, diyorum, çünkü eitimciler onlar da, tkanyorum... Hans'n bizim fkralarmzda önemli bir yeri olduunu da söylemek istiyorum... söyleyemiyorum. vona'nn bir kolaj çalmasn gördüm girite, duvara asl; beendiimi söylemek istiyorum... söyleyemiyorum. Bir Türk olarak, aklmn, gerçekten de sonradan geldiini o anlarda fark ediyorum... 



Sonraki günlerin birinde Günter ve Nadia ile tanyoruz bir akam. Günter bir mimar. Çok ülke gezmi, çok yer de görmü. En son Fas'a gitmi, hatta bir kr bile varm; Fasl bir güzel. Yüzünden anlyorum; ho sohbet biri. Nadia da öyle. Nadia da eitimci. Müdire. Nerden açldysa konu dinlerden açlyor. Ha, tamam, hatrladm. O günün sabah Köln'ü tek bama gezmek için çkmtm dar. DOM katedraline yakn bir yerde bir büfeden bir sandviç almtm. Adn unutmamtm. Sonra huylanmtm... Akam gelince konu öyle açldyd. Domuz etli sandviçmi. Bir kiliseye mi, yoksa bir camiye mi gidip tövbe istifar gerektiini sormutum.. Gülümütük...  Hristiyanla geçmeyi düündüümü söyledim, slami yaaylarn houma gitmediini söyledim fakat ilginçtir Günter fikren onaylamad bunu. Meerse ben slam filan deyince ben, Sufilik, Mevlevilik aklna gelmi. Bu kollarla biraz ilgisi, ve konuyu farkl ekillerde biraz bilmilii varm. Ve o anlarda anlamtm ki iin mistik yanlar ilgisini çekiyordu, siyasal veya cemaatik-irket ilerinden pek haberi yoktu. 

Nadia bir okul müdürü; söylemitim. Eer ki müsait olurlarsa okuluna gelmek istediimi söyledim, olur dedi. Fakat sonra birtakm tadilatlar sebebiyle kapal olacan örendik. Amacm, sistemlerini biraz anlamaya çalmakt. 



Köln'de tek bama gezmeye karar verdikten sonra bir sabah çktm dar, gerekli rehberlikleri; yol güzergahlarn filan da aldktan sonra.”Vay anasn!”yd. Almanya'da tek bama geziyordum.. Fakat daha ilk dakikalarda sorunlarla karlatm. Yakn bir istasyonunda DOM katedraline gitmek üzere beklerken...bindim metroya. çerde bir otomattan bilet alnmas gerekiyormu. Yaknmda oturan iki genç kzdan yardm istedim.. fakat u an, nasl yardm istediim hatrlamyorum; iaret mi etmitim? Ne yapmtm da yardm alabilmitim... hatrlamyorum. Allah'tan ki kzlar akll çktlard da bilet alabilmitim.

DOM'a 4-5 durak kala, metro bir istasyonda durdu. Bir anons geçildi; Almanca tabii. Herkes indi. Dier vagonlardan da herkes indi. Görebiliyordum. Ben aval aval oturuyorum. O anlarda diyorum ki içimden, sanrm buras çar gibi bir yer; milletin ii gücü hep burada, bu yüzden hepsi indi... Ayn anons bir kere daha duyuldu.. Ben yine bekliyorum.. Bir daha ayn anons gelince...olay anladm... Birileri kameradan beni izliyordu ve ben tam bir salak gibi gözüküyordum... ndim... Dolandm durakta biraz. Tabelalardaki güzergahlara baktm, bir ey anlamadm. Sanrm bir aktarma olmutu. O kadar kalabalk birden ortadan kaybolduu için takip etme ansm da kalmamt... Düündüm. Duraktan ayrlp etrafta Türk aramaya baladm. Bir market buldum. DOM' ne tarafta? Dedim. Bana oraya git, una bin, uradan in, buraya bin..gibi talimatlar verdi. Anlamadm tabii. Fakat yönünü göstermiti DOM'un.  Yürüdüm o yöne doru. Birkaç kilometre yürüdüm katedralin sivri uçlarn takip edip. 



Zaman yettiince birçok yeri gezdim. Müzeleri, Süpermarketleri, katedrali, yann yöresini... 

... 



Dilsiz gibi bir eysiniz yani. nsanlara bakyorsunuz, güzel kzlara bakyorsunuz... Baz açlardan bakldnda, insan olarak çok daha deerli olduunuzu hissediyorsunuz fakat ite o tuhaf dilsizlik çok tuhaf... Kendi kendime Türkçe konusam bile kendime yabanc gibi olacakmm gibime geliyordu. 

... 

20 gün boyunca pek çok yeri gezdik dolandk. Esenboa'ya geldim. Otobüs terminaline gidecek otobüslerini beklemeye koyulmutum. Bir sigara çkardm paketten. Aksilik bu ya, çakman gaz bitmi. ki metre kadar ötemde biri duruyordu. Yanatm. Sigara içiyordu. Sol elimde sigara vard. Diyeceim eyi bir türlü diyemiyordum...Ate isteyecektim.. konuamyordum... Adam güldü, ate mi istiyorsun abi? dedi. He yav! laf çkabildi azmdan. Sanrm, biraz daha dursaydm yurtdnda, Türkçe'yi unutacaktm. 

... 

Turhal'a döner dönmez öyle ad iyi bilindik bir kursa yazldm Americanl mamericanl. Oradaki yabanc insanlar...  Hans, vona, Günter, Nadia ve dierleri... ve fakat o Güney Almanya'da, eski bir Roma ehrinde bir kafede otururken ben, yan masada gülümseyen yüzüyle oturan o yeil gözlü kz... konuabilseydik acaba ne diyeceklerdi, neler anlatacaklard?..Daha da önemlisi, acaba ben onlara neler anlatacaktm?.. 

Bugüne bugün A2 seviyesindeyim. Buraya geldiim için ara vermek zorunda kalmtm, fakat bir müddet sonra ayn kursun burada açlan ubesinde devam edeceim. 
Dil_Ogreniyorum   
DER YAZILARI

Teknik_Dnceler_21-_Topal
Didim'de_13_Yabanc_Uyruklu_ahs_Yakaland
Didim'in_Sahte_Solcular
imizdeki_Bilgisayar-_Teknik_Nkte_Teebbsleri
Didim;_Haberin_olsun,_dedim
Chip'in_mi_var_derdin_var
eyler
Liman_Yolu_Kargalar
Yurttalk_Dersleri-_CIA_ajann_nasl_srdm?
Hznl_Kediler_Zaman
Ne_diyor_bu_mptezel?
Radulus_nedir,_canm?
Tecavz_gnlkleri__Doktor_Anonymous
Tecavz_Gnlkleri-_Modeller
Tecavz_Gnlkleri__Didim\'de_toplu-tatl_temaalar
Tecavz_Gnlkleri__Telaa_mahal_yok
Ksa_ksa__4_buuk_G_Hava_civa
Ksa_ksa_-_Akll_akl_hastas
Duma_duma_dum!_Ben_bir_yalan_uydurdum._Bodrum.
Ksa_Ksa__Ne_yaparsan_yap_i_ile_yap
Ksa_ksa__Kt_ocuk
Korkun_Gerekler__Neredesin_ASK_m?
Korkun_Gerekler__40__karmak
Korkun_Gerekler__ikayetvar
Bir_harfim_var,_klelik_pahasna
Rosetta\'nn_Zonguldak_karmas
Gnlk___ehitler
Gnlk__inliler_bunu_da_yapt
Gnlk_-Reklam_yapsam_yer_misin?
Gnlk__Bonzai
Gnlk__Obama\\\'y_TT\\\'lemek,_CIA\\\'ya_kitlemek
Gnlk_Gerekstclk_balamnda_spiyonizm
Gnlk_-_Kurban\\\'da_timsaha_girelim
Makul_bir_yaz
Prlt_Akasya_alayan_in_Yardm_Kampanyas
Gnlk_Kung_Fu_yapsam_yer_misin?
Gnlk-_Grg_yapsam_yer_misin?
Gnlk-_Kopya_Kadnlar
Gnlk-_300
Gnlk__Seni_seviyorum_Google
Gnlk__Kak_Dman_Merkel
Gnlk__Son_Lava
Gnlk-_Biliim_ehidleri_lmszdr!
Gnlk-_Kuduz_Veliler_Teyakkuzda
Kullan_at_bu_hayat
Kafana_gre_oyna
Namlunun_ucu_ile_memenin_ucu_arasndaki_7_fark
Nasuh_Mahruki_ile_Depremsiz_Geceler
Kahraman_Piyano
Leonardo_da_imdi
Ylanlarn_c_The_Walking_Dead
Nereye_Didim?
1+1_Evlen_benimle_(mutfak_ayr)
kisi,_kumar,_iiri_yoktur.
Canan_Karatay_ile_yal_kilolu_geceler
Yazmay_Yazmak
Benim_adm_IDci_Kerim
Dmezdi_aramza_bu_kl_yamuru
Sen_sapta_bekle,_geliyorum_ben
Didimde_Gerek_bir_alevi_Dernei_kuruyoruz
Semaha_duran_hrsz_Aleviler
Gooolf
Ed_bese_lo_Mafya
Renge_dnen_glgeler
Bir_kz_sevdim_ad_Mehmet
Doenti_dorayan_profesr
Soma_geti_gbek_atalm
emenin_Bana_Bir_Gzel_nse
E-ticaret_nedir?
Didim\'de_lluminati\'nin_Ayak_Sesleri
Nerden_biline
Kalite_Domates
Megalodonlar
Nowadays_Vahilik
Biliim_Dnyas__Olanaklar
Facebook_Devlet_Olur_mu_Olur
imizdeki_am_eytan_Hac
Nerdeee_O_Koca_Memeli_Teyzeler!
Havadan_Nem_Gibi_Kaplan_Notlar
Ak_Ve_Balata-i_Katre
Ksa_Deiniler
Ezana_Uluyan_Kpekler
Tekmili_Birden_Yry_Notlar
stidatm
Terminal_Kular
ocuklara_Ne_Vermeli?
imizdeki_Yazar-kasa
ekercioullarndan_Zuckerberg
Kara_eytan
KQ


TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..