Temel bilimler sahasýnda 100 bilim adamýný ve 1000 iþçiyi 2000-3000 yýl öncesine gönderebilme þansýmýz olsaydý ve gönderseydik teknoloji ve bilimi kaç senede bugünkü durumuna getirebilirlerdi? diye sorarým bazen. Veya, tüm teknolojik geliþmeleri bir yana býrakýn; örneðin 1990'lardaki bir bilgisayarý üretebilirler miydi? diye daha dar kapsamlý sorarým bazen. Cevap için fazla düþünmedim.
Fakat, tahmin ettiðimizden daha çabuk hiç ummadýðýmýz þeyleri üretirlerdi. Radyoyu birkaç ayda üretirlerdi. Telsizi de öyle. Ýlk önce haberleþme cihazlarýna ihtiyaç olurdu. Ateþ, bakýrý eritmek için lazým olurdu ilkin. Bir telsiz veya bir radyo için gerekli asgari elemanlar sandýðýmýzdan kýsa sürede yapýlýrdý. Benim tahminim, þöyle 80386 iþlemcili bir bilgisayarý 5 yýl içerisinde üretirlerdi.
Neden ilk önce bakýr teller ve diðer telsiz elemanlarý için uðraþmalarý gerekirdi? Haberleþme önemli çünkü haberleþme olacak ki gurup gurp ayrýlan bilim insanlarýndan, geliþmelerden hemen haberdar olalým. Yani ben de onlarýn içinde olsam bu þeyleri önerirdim ilkin.
Uzaylýlarýn oynadýðý bir oyun içinde de olabiliriz. Bu ihtimali hiç sýfýrlamadým. Onlarýn oynadýðý bir oyun içindeysek de yapacak bir þey yok; oynayacaðýz.
Çin'in gücü aslýnda yukarýda bahsettiðim hayale benzer birþeyleri düþünebilmesinden kaynaklanýyor. Her þeyi üretebilmek. Yok, diye bir þey yok. Baþka bir insanýn üretebildiði her þeyi, þartlar biraz geliþtirilidikten sonra baþka insanlar da üretebilir.
Veya, belki de bizi gelecekten gönderdiler bir yokluðun içine. Tarih dediðin üç beþ bin yýlda neler yapabildiðimiz üzerine iddiada da bulunmuþ olabilirler uzaylýlar. Þimdi, siz böyle bir durumun saçma olduðunu söyleyebilirsiniz; çünkü, dersiniz, geleceði göremiyoruz ki. Fakat göremediðimiz bir þeye dayanýp olmadýðýný söyleyebiliyorsak eðer, göremediðimiz ayný þeye dayanýp olabileceðine de yüzde elli ihtimal vermemiz gerekir.
Çinliler çalýþkandýr. Sanýrým, bizim yapýp da onlarýn yapamayacaðý tek þey geyik'tir.