milivolt electronics world news
   Umut_DEMRTAUmut_DEMRTA
27-11-2013
Engelsiz

Engelli Olmak Bir Engel Mi?


Ülke nüfusumuzun büyüklüü hepimiz tarafndan bilinen bir gerçek.Ama bu nüfusun ne kadarn engelli bireylerimizin oluturduunu çoumuz bilmeyiz. Aratrmalar sonucunda ortaya çkan tablo hiç de önemsenmeyecek gibi deildir. 1990 nüfus saymna göre ülkemizdeki engelli bireylerin oran % 14'tür.Bu rakam herhâlde bizlerin engelli bireylerimiz için ne kadar çalmamz gerektii hakknda bilgi vermektedir.Ayrca her insann bir özürlü aday olduunu düünürsek herhâlde yaplacak çalmalar çok daha fazla önemsemek gerekir.

Ülkemizdeki özürlü bireylerimizin çounluunu % 3.5 oranyla konuma engelli bireylerimiz oluturmaktadr.Konuma engellileri srasyla % 2 ile üstün zekâllar, % 2.03 ile zihinsel engelliler, % 1.4 ile ortopedik engelliler, % 0.06 ile iitme engelliler, % 0.02 ile görme engelliler takip etmektedir.

 Engelli bireylerimizin, ülke nüfusuna orannn bu kadar çok olmasna ramen çok az bir ksm eitim imkânlarndan faydalanabilmektedir.Oysa Avrupa'da engelli bireylerin tamam eitimin bütün olanaklarndan faydalanmakta, hatta gerektiinde eitim imkân engelli bireylerin ayana kadar götürülmektedir.Bu durum bizim büyük bir aybmzdr. Bu noktada, eitimde frsat eitlii ilkesine ne kadar dikkat ettiimizi oturup düünmeli ve bu ilkenin gereini yerine getirmek için neler yapmamz gerektiini plânlamalyz.

 

Günlük yaamnzda engelli bireylerle muhakkak karlamsnzdr. Kimi zaman elindeki beyaz bastonuyla yürüyenleri, kimi zaman iaretlerle etrafndakilere derdini anlatmaya çalanlar, tekerlekli sandalye ile kaldrmlar ve pek çok engelleri amak için zahmet çekenleri, garip tavrlarna bakarak güldüünüz kiileri görmüsünüzdür.te bu kiilerin ne gibi dertleri, skntlar var?Acaba eitim görüyorlar m, eitim görmeleri için neler yapmak gerekir hiç düündünüz mü?

 

Engelli bireylerimizi topluma kazandrmak ve hayatlarn kolaylatrabilmek için inann küçük büyük bütün bireylerin yapabilecei pek çok ey vardr.Örnein çevre düzenlemelerinin engelli bireylere uygun ekilde yaplmas, günlük yaammzda sürekli kullandmz alveri merkezlerinin engelli bireylere uygun olarak dizayn edilmesi, trafik klarna kurulan sesli düzeneklerin yaygnlatrlmas engelli bireylerimizin hayatlarn bir nebze de olsa kolaylatracaktr.

 

Engelli bireylerimize yardmc olmak istiyorsak, onlara acyarak yaklama yerine Konfiçyus'un dedii gibi onlara balk verme yerine, balk tutmay öretmeliyiz.Engellilerin beceri ve yetenekleri dorultusunda i imkân salayarak onlar üretken ve verimli hâle getirebiliriz.

 

Engelsiz   
DER YAZILARI

Berat_Kandiliniz_Mbarek_Olsun._._.
Bir_engellinin_kaleminden
ENGELLLER_N
GLN
Deniz
Engelsiz_3.
Engelsiz_2.
Engelsiz


TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..