milivolt electronics world news Pamuk_hasad_balad,_retici_fiyattan_memnun_deil-didimhaber.net
02-10-2014

Pamuk hasad balad, retici fiyattan memnun deil

Pamuk_hasad_balad,_retici_fiyattan_memnun_deil

Aydn’n Söke ilçesinde pamuk hasad törenine katlan Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, pamuk ithalatnn önlenmesinin, üreticinin desteklenmesine bal olduunu söyledi. Dünyann en iyi pamuunun yetitii Aydn’da üreticiye sahip çklmasn isteyen Bayraktar, “2013 ylnda 867 bin ton civarnda pamuk ithal eden Türkiye, bu sene yln ilk 10 aynda 650 bin tonu at. Yl sonu itibariyle de 850 bin tonu aacamz gösteriyor. Bu u demektir, Türkiye’de pamuk üreticisinin daha fazla desteklenmesi lazm ve pamuk üretiminde ülkeyi kendine yeterli hale getirmek lazm. Prim yetmiyorsa primin artn da isteyeceiz. Tarm girdilerinde vergi yükünün hafifletilmesini talep ediyoruz. Mazotta, elektrik ve gübrede vergi yükü hafifletilmeli, prim destei verilmeli.” dedi.

Ülkenin en çok pamuk üreten ikinci bölgesi olan Ege’de 59 bin hektar alanda pamuk tarm yaplyor, ylda 200 bin ton rekolte elde ediliyor. Bu ekim alannn 36 bin hektar Söke Ovas'nda bulunuyor. Aydn'n, tarm potansiyeli bakmndan Türkiye’nin önde gelen illerinden birisi olduunu belirten TZOB Genel Bakan Bayraktar incir, zeytin ve kestanede Türkiye birincisi, pamukta ikincisi olduunu söyledi. Dier tarm ürünlerinde de art olduuna dikkat çekerek, “Ülkemizin deiik yerlerinde zaman zaman bereketli hasatlar yapyoruz, üreticimizin sevincini paylayoruz. Zaman zaman da buruk hasatlar yapyoruz, üreticimizin üzüntüsünü paylayoruz. Her zaman üreticimizin yannda olmaya gayret gösteriyoruz. Aydnmz'n pamuk diyar olan Söke'deyiz. Birazdan da burada pamuk hasad yapacaz. Pamuk, bu bölge ve Türkiye için önemli bir ürün. Pamukta skntlarmz var. En büyük skntmz, tarm sektöründe iki türlü üstünlük vardr. Mukayeseli ve mutlak üstünlük. Mukayeseli üstünlük, verimlilik rakamlarna bakarsnz, verimliliiniz iyiyse, kalite ve standardnz iyiyse mukayeseli üstünlüü salarsnz. Dünya tarmnda söz sahibi olursunuz. Dünya tarm ticaretinden istediiniz pay alrsnz ama bu yetmiyor, bir de mutlak üstünlük dediimiz olay var. Gelien ülkeler, ABD bata olmak üzere Avrupa’nn birçok ülkesi, ar destekler vermek suretiyle mukayeseli üstünlük saladnz ürünleri üretmenizi önlüyor. Ar destek veriyor ve dünya ticaretinde o ürünlerini daha fazla pazarlama imkanna sahip oluyor. te pamukta yaadmz olay bu. Ege Bölgesi’nde dünyann en kaliteli pamuunu üretiyoruz ama ithalat önleyemiyoruz. Niye? Çünkü Gümrük Birlii anlamalarna tâbi olan pamukta, sfr gümrükle yüksek destek veren ülkelerin pamuklarnn içeriye girmesini önleyemiyoruz. O zaman ne yapmamz lazm? Mukayeseli üstünlüün yannda mutlak üstünlüü de salamak üzere pamuk üreticilerine, sürdürülebilir üretim noktasnda olmak için pamua destek vermek gerekiyor. Bu yl dünya pamuk üretiminde yüzde 25 art bekliyoruz. Fiyatlara baktmzda bir yl içerisinde de yüzde 30 dütüünü gözlemliyoruz. Bu Türkiye’deki pamuk üretimini de etkileyecek. Gerekli tedbirleri almamz lazm.” eklinde konutu.

emsi Bayraktar, daha sonra protokolle birlikte pamuk tarlasna giderek elle pamuk topland ve hasada uygun olup olmadn kontrol etti. Pamuun hasada uygun olduu belirtilerek, dualar eliinde toplama makinesiyle hasada baland. Pamuun maliyetinin kilo bana 1,9 TL olduunu belirten TZOB Genel Bakan, hasat edilen pamuu pazarlk usulüyle Söke Ticaret Borsas Bakan Deniz Günal'a 2 TL’den satt. Tarlann bütün pamuunu alan Günal, 1,9 TL’ye maliyeti olan pamuun borsada ve piyasada 1,4 TL’ye satldn, çiftçinin emeini kurtarmas adna 2 TL’ye aldn söyledi. Pamuk hasadna katlan üreticiler de verilen fiyatn çok düük olduunu ifade etti. Pamua verilecek 75 kuru destekle ancak masraflarn kurtarabileceklerini söyleyen üreticiler, destein artmasn, mazot, gübre ve tarmda kullanlan elektriin fiyatnn dümesini beklediklerini vurgulad.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..