milivolt electronics world news la_harcamalarnn_GSMH'ya_oran_2003n_gerisine_dt-didimhaber.net
09-10-2014

la harcamalarnn GSMH'ya oran 2003n gerisine dt

la_harcamalarnn_GSMH'ya_oran_2003n_gerisine_dt

Aydn Tabip Odas Bakan Metin Aydn, ülkemizin artan salk harcamalarnn liberal piyasac anlay tarafndan özel sektöre kanalize edildiini ileri sürdü. Aydn, 2009 ylnda özel hastanelere bavuru says 66,2 milyon kii iken 2013 ylnda bu rakamn 93,8 milyon kiiye ulatn ve yaplan ödemelerin de 4.5 milyar TL'den 7,4 milyar TL'ye yükseldiini ifade ederek, "laç tüketimi 2 katna yükselmesine karn ilaç harcamalarnn Gayri Safi Milli Hasla'ya oran 2003 ylnn gerisine dümütür." dedi.

Aydn Tabip Odas Bakan Metin Aydn, hükümetin salk programlarn ve ilaç uygulamasn eletirdi. Aydn Tabip Odas’nda yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basn açklamas yapt. Türkiye’de salk sisteminin her geçen gün biraz daha salkszlatn ve paral hale geldiini ifade eden Aydn Tabip Odas Bakan Metin Aydn, hükümetin tek amacnn salktan kar elde etmek olduunu iddia etti. Hükümetin kar için salkta tasarrufa gittiini belirten Metin Aydn, bu sürecin özellemeye doru gittiini söyledi. Salk reformunun en çok salk güvencesi olmayan fakir insanlar madur ettiini ileri süren Aydn, “10 yldr uygulanan Salkta Dönüüm Program'nn sonuçlarn hastalar, salk kurumlar ve çalanlar olarak belirgin ekilde görüyoruz. Sala ulamn önündeki engeller azaltlrken bu sistemin finansal yükü giderek artmaktadr. Ülkemizin artan salk harcamalar liberal piyasac anlay tarafndan özel sektöre kanalize edilmektedir. 2009 ylnda özel hastanelere bavuru 66,2 milyon kii iken bu 2013 ylnda 93,8 milyon kii olmu, yaplan ödemeler de 4.5 milyar TL'den 7,4 milyar TL'ye yükselmitir. laç tüketimi 2 katna yükselmesine karn ilaç harcamalarnn Gayri Safi Milli Hasla'ya oran 2003 ylnn gerisine dümütür. Bütçenin kara delii olarak gösterilen salk giderlerine 2009 ylnda Global Bütçe snrlamas getirilmitir. Bu süreçte salk çalanlarnn çalma koullar arlarken yurttalarn ödedii primler dnda, sala ödedii maddi katkda giderek artmtr. Aile Hekimlii Uygulamas ilk baladnda ücretsiz iken ilaç yazdrma veya muayene olma önce 2 TL iken bugün 3 TL ye yükseltilmitir. kinci basamak salk kurulularnda muayene 3 TL iken bugün 8 TL ye, üçüncü basamak salk kurulularnda 6 TL den 8 TL'ye, özel hastanelerde muayene 10 TL'den 15 TL'ye yükseltilmitir. Yine bu süreçte özel hastanelerde katlm paylar yüzde 30'dan yüzde 70'e, sonra yüzde 90’na, 2013 ylndan itibaren de yüzde 200 kadar yükseltilmitir. Bunlar yetmezmi gibi acil servislerde yeil alan muayeneleri, -ki toplam acil muayenelerinin yüzde 70-80'ini oluturmakta- 2 ve 3. basamakta 5 TL, özelde 12 TL ile ücretli hale getirilmitir. Bugün biz salk çalanlar ve hastalarmz bu ekonomi temelli salk politikalarnn sonuçlarna katlanmak zorunda braklmaktayz.” dedi.

Vatandatan cepten salk ödemeleri ad altnda ve sürekli alnan ücretlerin arttn belirten Metin Aydn, “Hükümetin "Salkta temel teminat paketi" oluturarak kapsam d ald ve alaca hizmetler ve ücretler için tamamlayc salk sigortasn devreye sokmak istedii bilinmektedir. Bunun sonucunda halkn salk hizmeti almak için cepten ödemelerinin daha da artaca ortadadr. Tamamlayc salk sigortas vatanda için fazladan ödeme yükü, özel sigorta irketleri için yeni bir rant kaps olarak karmza gelecektir.
1 Ekim 2014 tarihinden itibaren 15 kalem etken maddeyi kapsayan -ki içinde tansiyon, diyabet, damar tkankl, kalp, felç, ülser, antibiyotik, ar kesici, KOAH ilaçlarnn da olduu- yeni taban fiyat uygulamasna geçilmitir. Taban fiyat uygulamas ile ayn etken maddeyi içeren edeer grup içinde en ucuz olan ilaç SGK tarafndan ödenecek, bu fiyatn üstündeki ilaçlar içinse hastalar cepten daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklardr. Edeer ilaçlar arasnda en ucuzunu ödeme dönemi 2004 ylnda balad.2004 ylnda en ucuz ilacn yüzde 30'una, 2006'da yüzde 22'sine, 2009 da yüzde 15'ine, 2011'de yüzde 10’una kadar ödeme yaplyordu. Uygulamaya sokulan yeni durumda artk bu yüzde 10’a kadar ki ilaç fiyat fark da SGK tarafndan karlanmayacak vatanda tarafndan ödenecektir. Bunun ad katlanarak artan ilaç fiyat farkdr. 1 Ekim den sonra hastalarn cebindeki delik biraz daha büyüyecektir. SGK bu uygulama ile 400 milyon TL civarnda bir yükü vatandan srtna ykacaktr. Hastann ilaca ödedii fark hastadan hastaya ve alnan ilaca göre deimekle beraber yüzde 20 ile yüzde 120 orannda yükselecektir. Ülkemizde asgari ücret ile geçinmeye çalan milyonlarn olduu düünüldüünde, vatandan yükünün dayanlmaz boyutlara ulaaca gerçektir.” ifadelerini kulland.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..