milivolt electronics world news 'Salkta_yeni_uygulama_tbbi_malzeme_krizi_getirdi'-didimhaber.net
14-10-2014

'Salkta yeni uygulama tbbi malzeme krizi getirdi'

Salkta_yeni_uygulama_tbbi_malzeme_krizi_getirdi

Aydn Tabip Odas Bakan Metin Aydn, SGK’nin yaymlad ve 1 Ekim 2014'te yürürlüe giren Salk Uygulama Teblii (SUT)’nin hastalar için kabus olduunu iddia etti. SUT'le 200’den fazla tbbi malzemenin alm fiyatnn SGK tarafndan yüzde 80'e varan oranlarda düürüldüünü belirten Aydn, “Bu fiyat indirme karar sonras ülkemiz genelinde yaplan kalp damar, kanser, ortopedi ve beyin cerrahisi alanlarnda birçok ameliyat durma noktasna geldi. Tbbi malzeme tedarikçilii yapan firmalar listede belirlenen fiyatlarn maliyetin bile çok altnda kalmas üzerine hastanelere malzeme vermeme karar ald. Fiyattan dolay hiçbir ithalatç firma da bu ürünleri getirmiyor. Düzenlenen ihalelere girmiyor. Acil olan ameliyatlar imdilik zor koullarda yaplsa bile komplike ve büyük ameliyatlar yaplamaz halde.” dedi.

Son yllarda SGK’nin hastanelere ödedii ücretlerde bir art yaplmamken ameliyatlarda kullanlan malzemelerde yüksek oranda fiyatlarda düü yaplmasyla hastalarn salnn tehlikeye atldn ileri süren Aydn Tabip Odas Bakan Metin Aydn, “Salk hizmetlerinde kullanlan tbbi malzeme gider pay, tüm iletme giderlerinin yaklak yüzde 20-40' civarnda olmakta. Baz özel ilemlerde bu oran yüzde 80'lere ulaabilmektedir. u anda Türkiye'de tüm salk harcamalar içinde tbbi malzemelerin pay yüzde 3,8 (3 milyar TL). Salkta dönüümle birlikte özellikle Kamu Hastane Birlikleri (KHB) uygulamas ile birlikte yaplan tüm tbbi ilemler, kâr zarar üzerinden deerlendiriliyor. Kalite dlanyor, baar sadece saylara endeksleniyor. KHB yöneticilerinin baars da bu iletmelerin kârllna göre tespit ediliyor. Hastane yöneticileri zaten hastanelere en ucuz, dolays ile en kalitesiz tbbi malzemeleri alma yarna girmi durumda. Bu kalitesiz malzemeler, salk hizmetlerinde büyük risk tamaktadr. Bu kalitesiz tbbi malzemeler nedeni ile ameliyatlarda diki atarken krlan ineler, kopan iplikler, laparoskopide karn içinde parçalanan trokarlar, damar içinde kopan anjiyo telleri, daha hastaneden çkmadan düen di dolgular, kalitesiz lensten dolay gözü kör olan hasta vakalarnn skl giderek artmaktadr. Malzeme seçiminde hekimlerin söz hakk kalmamtr. Hastane yöneticileri, kendi baarlar ve iletmeleri daha kârl yapma hedefi dorultusunda, yaplan ihalelerde en düük fiyat veren firmaya tbbi malzeme ihalelerini verme durumunda kalmaktadr. haleler hasta odakl deil, kâr odakl olduu için en ucuz fiyat veren firmaya ihaleler verilir hale gelince meydan, kalitesiz malzeme ithal eden irketlere kald. Merdivenalt pek çok irket, Çin'de düük maliyetli kalitesiz malzeme üretimi yaptrp bunlarla ihalelere girip alyorlar. Türkiye'de u anda bu malzemelerin kalitesini ölçecek laboratuvar yok.” ifadelerini kulland.

Ameliyatlarda kullanlan malzemelerin en azndan üç be yl denenmi olmas gerekirken laboratuvar ve mevzuat eksiklii nedeni ile ancak ameliyat annda hekimler tarafndan denenir halde geldiini aktaran Aydn, “Bu kalitesiz malzemeler, hasta sal için ciddi tehlike oluturmaktadr. Kalitesiz malzemeler nedeniyle çkan sorunlar düzeltmek çok daha pahalya mal oluyor. Komplikasyonlar düzeltmek için 5 kat daha fazla harcama yaplmaktadr. halelerde kaliteden çok fiyat unsurunun ön plana çkmas ve kalitesiz cihazlarn, malzemelerin ülke pazarna rahatlkla girebilmesi, hastanelerin kalitesiz malzemeler deposuna dönmesine sebep olmaktadr. KHB kurumu, bu kalitesiz malzemelerin yaratt komplikasyonlar, hastane yönetimlerinde baarl olmak için daha ucuz malzeme almlarnda yaanan ihale usulsüzlükler nedeni ile 2012-2013 yllarnda 707 firmaya ihaleye girmeme ve ithalat yapmama yasa getirdi. u anda Salkta Dönüüm'ün meydan getirdii kirli, kalitesiz, hastalarn saln dlayan, her eyi paraya endeksleyen salk hizmet sunumu mevcutken 1 Ekim 2014'ten itibaren daha fazla kâr hrs nedeni ile hastalarn saln tamamen bozacak, kaliteli salk hizmeti almn engelleyecek, komplikasyonlarn artmasna sebep olacak, meydann kalitesiz tbbi malzeme braklmasna sebep olacak, malzemelerin fiyatlarnda yüzde 80'e varan düülerin yaplmas anlalr gibi deil.” eklinde konutu.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..