milivolt electronics world news Dalarda_kestane_hasad_balad-didimhaber.net
02-11-2014

Dalarda kestane hasad balad

Dalarda_kestane_hasad_balad

Dünya kestane üretiminin yüzde 14’ünü karlayan Türkiye'de kestane hasad balad. Üretimde yüzde 34’lük payla ilk srada yer alan Aydn dalarnda üreticiler, zorluklara ramen aaçlardan kestane hasadna balad. Aaçlardan çrpmas kadar, dikenli kozalaklaryla da toplanmas zor olan kestane hasad tamamlandktan sonra ürünler, olgunlamas için tarlalarda açlan çukurlara gömülüyor. Burada olgunlaan kestaneler 2 ay sonra kuyulardan çkarlarak satlacak.
Dalarda kestane hasad balad
Aydn’n yüksek dalarnda bulunan kestane hasad balad. Ylda 65 bin ton civarnda olan üretimin 20 bin tonu Aydn’da yetitiriliyor. Ülkede bulunan 2,5 milyon kestane aacnn 750 bini Aydn’da bulunurken, bu aaçlardan 100 bin aaç henüz meyve vermiyor. Nazilli Hisarck’ta da kestane hasad devam ediyor. lerlemi yana ramen dalarda kestane hasad yapan 75 yandaki Osman Demirta, “Çrpcs ayr, toplaycs ayr. Dikenli toplamas zor. Eldivensiz toplanmaz. Güzel para da ediyor. Bu i zor zahmetli, aaçlardan çrpmak tehlikeli ama ükür ekmeimizin karln alyoruz. Kestane aaçlarn çrpmak tehlikeli olduu için çrpc bulmak zor. Çrpcnn 200 TL, toplaycnn yevmiyesi 50 TL. Çrpclk, tehlikeli olduu için bulmak da zor.” dedi.
Dalarda kestane hasad balad
Kestaneleri olgunlatktan sonra aaçlardan çrparak kuyulara döktüklerini belirten üretici Mustafa Çavuolu da “Çrpclar aaçlardan srklarla döküyorlar. Biz de yerden topluyor, çuvallarla kuyulara tayoruz. Burada üzerini örterek olgunlamasn bekliyoruz. Daha sonra kuyudan çkarp kozasndan ayrarak pazarda veya tüccara satyoruz.” diye konutu.

Büyük kestane aaçlarnda ellerinde srklarla çrpclk yapan Hüseyin Bala ise iin tehlikesinin farknda olduunu söyledi. Bala, “Kestane aaçlarndan çrparken düenler oluyor. Bunun sonucunda yaral ve ölümle sonuçlanyor. Biz altk. Kendimize göre tedbir alyoruz.” diye ifade etti.
Dalarda kestane hasad balad
Aydn’da kestane yetitiricilii ekolojik artlarn elverililiine ramen dalk bölgelerde ve yaylalarda, özellikle kuzeye bakan yamaçlarda yaygn. Üretim, genellikle dank aaçlardan elde edilmekte. Nazilli, Kök ve Sultanhisar ilçelerinde az da olsa kapama bahçe tesisleri mevcut. Aydn, Türkiye kestane üretiminin yüzde 34’ünü karlamakta. Üretimde yllara göre dalgalanmalar yaanrken, buna da kestane kanseri, iç kurdu ve kuraklk etki etmekte. Dünya kestane üretiminin yüzde 14’ünü karlayan Türkiye'de üretim 65 bin ton civarnda. Kestanenin ülke ekonomisine geliri ise 200 milyon TL civarnda iken Aydn ekonomisine katks yaklak 50 milyon TL.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..