milivolt electronics world news Germencik_jeotermal_protestosu:_1_milyon_dekar_arazi_tehdit_altnda-didimhaber.net
22-03-2015

Germencik jeotermal protestosu: 1 milyon dekar arazi tehdit altnda

Germencik_jeotermal_protestosu:_1_milyon_dekar_arazi_tehdit_altnda

Aydn-n Germencik ilçesinde jeotermal enerjinin insan ve çevreye zarar verdiini iddia eden bir grup protesto yürüyüü yapt. Jeotermal enerjide kullanlan sularn ve buharn kontrolsüz olarak doaya salndn ve bunun insan ve çevreye zararl olduu iddia edildi. Aydn Ziraat Mühendisleri Odas Bakan Mahmut Nedim Bar, jeotermal tesislerinin kullanmnda eksiklikler olduunu, insan sal ve 1 milyon dekar tarm arazisi ile Büyük Menderes Nehri için büyük tehdit oluturduunu söyledi.

Germencik’te jeotermal protestosu

Germencik Belediye Park önünde toplanan çevreci ve vatandalar, jeotermal enerjinin kontrolsüz ve insan saln ve çevreyi tehdit ettii iddiasyla protesto yürüyüü yapt. -Salma, suyuma, toprama ve çevreme dokunma- pankart açarak Belediye önüne kadar yürüyen vatandalar, jeotermal tesislerin durdurulmas ve yeni kuyularn açlmasnn engellenmesini istedi. Jeotermalin enerjinin insan ve çevreye zarar verdiini iddia eden Aydn Ziraat Mühendisleri Odas Bakan Mahmut Nedim Bar, "Jeotermal enerji ve kullanmyla ilgili önemli hukuki eksiklikler ve yanllklar bulunmaktadr. Öncelikler jeotermal enerjiyi tamamen bamsz ekilde ele alan bilimsel ve teknik gelimelere uygun olarak kaynaklarnn etkin bir ekilde aranmas, aratrlmas, gelitirilmesi, üretilmesi korunmas bu kaynaklar üzerinde hak sahibi olunmas ve haklarn devredilmesi. Kaynaklarda ve uygulanacak projelerde verimlilik ve geri dönüümün salanmasna, kaynaklarn etkin kullanmna, denetimine ve bütün süreçlerde çevrenin korunmasna yönelik dinamik, uygulanabilir, açk ve net hükümleri içeren bir mevzuat oluturulmal. Germencik ilçesi ve köylerinde yaayan üreticiler olarak; bundan böyle dalarndan ve ovalarndan zehir akan yöre durumuna dümek istemiyoruz. Germencik ve çevresinde kurulan ve kurulmakta olan jeotermal santralleri her geçen gün artan biçimde incir ve zeytin bahçelerine ve tarlalarmza zarar vermekte. En önemlisi Büyük Menderes Nehri-nin kirlenmesine neden olmaktadr. Ar metaller havzada bulunan 1 milyon dekar tarm alanlarn tehdit etmektedir. Atmosfere, yani havaya karbondioksit, hidrojen sülfür ve dier gazlar salnmakta, Germencik ve çevresi bunlardan etkilenmektedir. Ülkemizin en kaliteli inciri ve bunun yannda zeytin alanlar havaya salnan buhar nedeniyle etkilenmekte, kalite randmanda olumsuzluklar ortaya çkmaktadr. Yeryüzünde gökyüzünün en verimli, en canl bereketli topraklar, doay insan sömürmeye yok etmeye gelmiler. Onlar için jeotermal demek her gün milyarlarca lira kazanç demek. Aydnl için ise incirini, zeytinini, kaliteli suyunu, saln kaybetmesi ve zehirli gaz solumas demek." dedi.

Aydn-da artan kanser vakalarnn ve yüksek ölüm oranlarnn çevre kirlilii ve özellikle Büyük Menderes Nehri-nin suyunun kirlenmesinin sebep olduunu belirten Aydn Tabip Odas Bakan Metin Aydn, jeotermal tesislerin de Büyük Menderes Nehri-nin kirliliine sebep olduunu söyledi. Aydn, "Jeotermal enerji bugün temiz enerji olarak sunulmasna ramen doru kullanlmadnda çevresel etkileriyle ciddi bir sorun olarak karmza çkmaktadr. Jeotermalin içerisinde bulunan karbondioksit, hidrojen sülfür, amonyak, civa borik asit gibi kimyasal maddeler youn ve kontrolsüz olarak ortama salnnca sera etkisi, global snma asit yamurlaryla insan vücudunda birikmekte insanlarn ölümüne kadar varan salk sorunlar oluturmaktadr." diyerek, jeotermal tesislerin atklarnn insan sal ve çevreyi tehdit ettiini vurgulad.

Germencik’te jeotermal protestosu

Basn açklamasnn ardndan yürüyü olaysz ekilde sona erdi. Jeotermal protesto yürüyüünü, Aydn Ziraat Mühendisleri Odas, Aydn Tabip Odas, ADD ve köylüler organize ettiler.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..