milivolt electronics world news Knarclar_altn_yln_yayor-didimhaber.net
02-09-2015

Knarclar altn yln yayor

Knarclar_altn_yln_yayor

Aydn’n Koçarl ilçesinde köylüler, fstk çamlarndan topladklar kozalaklar ileyerek ülke ekonomisine ylda 20 milyon TL’den fazla gelir salyor. Milyonlarca fstk çamndan tek tek toplanan kozalaklar ilenerek elde edilen çam fst (künar). köylülerin ana geçim kaynan oluturuyor.

Koçarl'da, 12 bin dekar alandaki 1 milyon 300 bin aaçtan, ylda 200 tondan fazla künar üretiliyor. Köylülerin iledii künarn 200 tonu, Avrupa’ya ihraç edilerek 21 milyon lira gelir elde ediliyor. Orman köyü olduu ve kadastro geçmedii için tapular bulunmayan mahallelerde köylüler, dedelerinden kalan fstk çamlarn iliyor. Çamlarn hepsinin sahipli olduu Koçarl’da bunlar ileyenler, hem ormana sahip çkyor hem de gelir elde ediyor.
Künar altn yln yayor
Geçim kaynaklarnn çam fstndan olduunu belirten Kzlcabölük Mahallesi sakinlerinden Zekeriya Özkan, 1980 ylnda kurduu sistemle çam fst ii yapyor. Dier mahallelerde olduu gibi arazilerin tapular olmad için skntlar çektiklerini belirten Özkan, “Bu civarda herkesin geçim kayna, fstk çamndan elde edilen künardr. Her evin fstk çam aac vardr. Bu aaçlardan kozalaklar toplanr, getirilir, günete açmalar beklenir. Daha sonra makinelerde ilenir, ykanr, frnlarda kurutulur. Seçilerek paketlenir. Bundan herkes gelir elde eder. Eskiden künar Arap ülkelerine satyorduk, imdi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kilosu u anda 85 lira. Bu sene künar, altn yln yaad. Avrupa ülkeleri, Koçarl bölgesinin künarn çok beendi. Künarlarmz hep Avrupa’ya gidiyor.” dedi.
Künar altn yln yayor
Kzlcabölük gibi dier mahallelerin de en büyük skntsnn tapu olduunu belirten Özkan, “Künar iletmelerimiz var, bazlar mahalle içerisinde. Bunu dar çkarp büyütmek ve modern tesis kurmak istiyoruz ancak bizim tapu sorunumuzdan kaynaklanan sebeplerden dolay yeni tesis yapamyoruz. Biz künarmz daha çok ilemek ve halkmzn gelirini arttrmak, ülke ekonomisine katk salamak istiyoruz. Buralarn tapu sorunu çözülmeli. Bizler için en büyük engel bu. Fstk çam ileyecek yer dahi bulamyoruz.” dedi.

Çam fst kozalaklar, kasmdan mart sonuna kadar toplandktan sonra bir süre günete bekletiliyor. Günete açldktan sonra makinelerde kabuklar ayklanyor. Çkarlan fstklar, scak suda ykanp makinelerde krldktan sonra frnda kurutuluyor. Kötüleri ayklandktan sonra paketlenip satlyor. Künar genellikle tatl, pilav ve dolmalarda kullanlyor. Kuruyemi olarak da yenen künar, kzartlp balla da kartrlabiliyor. Üreticiden kilosu 85 liraya alnan çam fst, ilendikten sonra ortalama 105 liradan satlyor.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..