milivolt electronics world news Blnm_yollarda_yaban_hayat_iin_nlem_alnmal-didimhaber.net
21-09-2015

Blnm yollarda yaban hayat iin nlem alnmal

Blnm_yollarda_yaban_hayat_iin_nlem_alnmal

Kuadas Ekosistemi Koruma ve Doa Sevenler Dernei (EKODOSD) Bakan Bahattin Sürücü, bölünmü yollarda yaanabilecek kazalarda arabalarn arampole yuvarlanmasn önlemek için kenarlara yaplan metal bariyerlerin, yaban hayvanlarnn bu yollardan geçilerini zorlatrdn söyledi. Yaban hayatnn korunmas için hayvanlarn bariyerlerden zorlaan geçileri için yeni çözüm yollar bulunmas gerektiini ifade eden Sürücü, “Eski yllarda yoldan karya geçen yaban hayvanlar daha seri geçerken bölünmü yol ve yaplan bariyerler nedeniyle hem engele taklmakta hem de geçi süresi uzadndan çarplarak telef olmaktadr. Bu durumda sürücülerin de hayat tehlikeye girmektedir. Hem sürücülerin hayatnn tehlikeye girmemesi hem de yaban hayatnn ve hayvanlarnn telef olmamas için buralara yaban hayat geçi koridorlarnn yaplmas gerekir.” dedi.
Bölünmü yollarda yaban hayat için önlem alnmal
Bat Anadolu’da Dilek Yarmadas-Büyük Menderes Deltas Milli Park, Bafa Gölü ve Beparmak Dalar arasnda kalan bölgenin, Aa Büyük Menderes Havzas olarak adlandrldn belirten EKODOSD Bakan Sürücü, “Zengin biyolojik çeitlilik barndran bu önemli doa alanlarnn ortasnda, Söke Ovas olarak bilinen geni tarm alanlar bulunmaktadr. Söke–Milas karayolu yaplmadan önce Beparmak Dalar’yla Samson Dalar arasndaki bugünkü tarlalarn yerinde, bataklk ve sulak alanlar bulunmaktayd. Bata Anadolu pars olmak üzere tüm yaban hayvanlar, bu alanlar doal geçi koridoru olarak kullanmaktayd. 1950’li yllarda Söke–Milas karayolunun yaplmas ve tarmn yaygnlamasyla birlikte yaban hayvanlarnn doal geçi koridorlar da özelliini yitirmitir. Yaam alanlar daralan ve belli bir bölgeye skan türlerin bazlar günümüzde tamamen kaybolmu ve kalan türler de oldukça azalmtr. Söke Ovas’n boydan boya, yaklak 30 km.’lik bir karayolu bölmektedir. Yaban hayvanlarndan günümüzde kalan türler beslenme, barnma ve üreme amacyla sürekli yer deitirdiinden bu karayolundan geçmek zorunda kalmaktadr. Ne yazk ki karayolu yaplrken havzann zengin biyo çeitlilii gözönüne alnmam, ekolojik geçi koridorlar düünülmemi ve yollar sadece insanlara göre düzenlenmitir. Kuadas, Bodrum ve Didim gibi Türkiye’nin en popüler turizm kentlerini birbirine balayan ve youn trafiin olduu bu karayolunda, özellikle son yllarda yaban hayvanlarnn sürücü kazalarnda telef olduklar ve ayn zamanda sürücülerin de hayati tehlike geçirdikleri gözlenmektedir.” dedi.
Bölünmü yollarda yaban hayat için önlem alnmal
Orman ve Su leri Bakanl 4. Bölge Müdürlüü'nün Manisa, zmir, Aydn ve Mula illerinde balatt, yaban hayvanlarnn korunmasna yönelik örnek ekolojik yol çalmalar için Bafa Gölü kysndaki karayolunda, Karayollar Bölge Müdürlüü uzmanlar ve EKODOSD’un da katld bir çalma yapldn ifade eden Sürücü, “Yaplan bu çalmalar sonucunda Bafa Gölü kysndaki karayolunda, Karacabel Tüneli–Akbük yol kava arasndaki, yaban hayvanlarnn geçi yaptklar alanlara uyar tabelalar dikildi. Özellikle sürücülerin gece trafiinde dikkatli olmalarn uyaran tabelalarda, hangi hayvanlarn geçebilecei de belirtildi. Didim yol kava ile Söke Yenidoan arasndaki yaklak 30 km.’lik düz yol, yapmndan bugüne kadar birçok deiimler geçirmitir. Önceleri çift yönlü yolken daha sonra bölünmü yol haline getirilmitir. Söke–Milas karayolunun altnda, taknlarda su geçii için yaplan ancak yaplan kanallar ve tahliyeler nedeniyle artk kullanlmayan yol alt menfezleri bulunmaktadr. Bu menfezlerin, uzmanlarn önerecei düzenlemeler yaplarak, yaban hayvanlarnn geçiini salayacak koridor haline gelmesi salanabilir. Söke–Milas karayolunun her iki tarafnda, yaban hayat için çok önemli olan azmaklar ve sulak alanlar bulunmaktadr. Yaban hayvanlar, yüzlerce yldr olduu gibi yine bu geçileri kullanmaya devam edecek ve karayolu da olsa karya geçmeye çalacaktr. Eer bu koridorlar gerçekleir ve uyar tabelalar da sk koyulursa hem sürücülerin can güvenlii, hem de bölgedeki yaban hayatnn gelecei açsndan olumlu olacaktr. Ayn zamanda önemli bir turizm yolu olmas nedeniyle de yaban hayatna verilen önemi de gösterecektir.” ifadelerini kulland.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..