milivolt electronics world news Kalp_krizi_bir_salgndan_farksz_hale_geldi-didimhaber.net
25-01-2016

Kalp krizi bir salgndan farksz hale geldi

Kalp_krizi_bir_salgndan_farksz_hale_geldi

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dal Bakan Doç. Dr. Hasan Güngör, kalp krizinin salgn hastalktan farksz olduunu söyledi. Kalp krizine bal ölümlerinin, son zamanlarda kamuoyunu çok megul ettiini belirten Güngör, bu hastalk ve korunma yollar hakknda bilgi verdi.

Kalp damar hastalklarna bal ölümlerin, dünyadaki bütün ölümlerin en büyük sebebi olduunu, bu hastaln artk bir salgndan farksz hale geldiini belirten Doç. Dr. Güngör, “Türk Erikinlerinde Kalp Hastalklar ve Risk Faktörleri (TEKHARF) çalmasnn verilerine göre ülkemizde 3,5 milyon kalp damar hastas var. Bu sayya, her yl 120 bin yeni hastann ekleniyor. Ülkemizde her 100 bin kiiden erkeklerde 760, kadnlarda ise 380 kii, kalp krizi nedeniyle hayatn kaybetmektedir. Bu oranlar ngiltere, Almanya gibi batl toplumlarda görülen kalp krizi kaynakl ölümlerin, yaklak 3 ile 4 katna denk gelmektedir. Aydn ilinde d merkezlere giden hastalar saylmadan, 2015 ylnda tüm hastaneler ele alndnda tahmini olarak 10 bin kiiye anjiyo yaplm, bu hastalarn 4 bin tanesine stent taklm, bin civar bypas ameliyat yaplmtr. Yani kalp damar hastal havuzuna her yl en az, bilinen 5 bin kii eklenmektedir. Hastaneye yetiemeden kaybedilen ve komu ehirlerde tedavi edilenler eklendiinde, tablo çok iç açc deildir.” dedi.

Kalp krizinin nasl anlalaca konusunda da bilgi veren Güngör, “Göüste aniden balayan, dinlenmekle ya da dil alt ilaçlarla geçmeyen, 15-20 dakikadan fazla süren bask, yanma, sktrma eklinde ve terlemenin elik ettii boyun, omuz ve kollara yaylan iddetli ar en önemli bulgudur. Nefes darl, ba dönmesi ve baylma, kusma, mide bulants, geirme, souk terleme, çarpnt, ar halsizlik, endie ve ölüm korkusu duyulabilir. Baz çok yal veya eker hastal olan kiilerde olay yava ve hafif bir ar, nefes alma güçlüü, geirme hissi veya rahatszlk hissiyle balar ancak bu tablolarn hiçbiri olmadan da ani kalp durmasna bal ölüm görülebilir. 45 ya üstü veya menapoza girmi kadnlar, 35 ya üstü erkekler, kilolular, özellikle eker hastal olanlar, sigara içenler, hipertansiyonu, anne, baba veya kardete kalp krizi öyküsü, önceden felç geçirmek ya da bacak damar hastal, bilinen kalp damar tkankl, kolesterol yükseklii olmak, stresli yaam ve hareketsizlik önemli risk faktörlerindendir.” eklinde konutu.

KALP KRZ GEÇREN HASTA NE YAPMALI?

Kalp krizi geçirenlerin yapmas gerekenleri de aktaran Hasan Güngör, “Göüs ars balad anda, öncelikle 112 ve ardndan yaknlara haber verin. Mümkünse hemen az bir suyla aspirin için. Size ulaabilecekleri bir bölgeye ulamaya çaln ve yardm gelene kadar yatarak veya oturarak bekleyin. Ortam havaszsa mutlaka havalandrp oksijen düzeyini arttrn.” dedi.

NELERE DKKAT EDELM?

Kalp krizini önlemek için de tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Güngör, unlar kaydetti: “nsanlar, düzenli egzersiz yapmal; haftada en az be gün, 30 dakika tempolu yürüyü. Sigara ve alkol braklmal, kilo verilmeli, düzenli tansiyon ölçümü ve diyet yaplmal. eker hastalarnn sk takip edilmesi, 35 ya üstü erkek ve 45 ya üstü kadnlarn yllk kontrollerini yaptrmas, aile öyküsü olanlarn daha dikkatli olmas ve stresten uzak durmak, kalp krizinden korunmak için alnabilecek önlemlerdendir.”

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..