milivolt electronics world news Kuru_incirdeki_yksek_kkrtdioksit_orannn_sebebi_jeotermal_santraller-didimhaber.net
28-01-2016

Kuru incirdeki yksek kkrtdioksit orannn sebebi jeotermal santraller

Kuru_incirdeki_yksek_kkrtdioksit_orannn_sebebi_jeotermal_santraller

Aydn Tabip Odas Bakan Metin Aydn, jeotermal sondaj kuyular ve enerji santrallerinden salnan buharda 1000-2000 ppm hidrojen sülfür bulunduunu söyledi. Sülfürdioksitin, havada suyla birleince sülfürik asit oluturarak insanlarn, bitki, sebze ve meyvelerin üstüne asit yamurlar olarak yadn belirten Aydn, bunun sal tehdit ettiini vurgulad. Aydnl olarak artk kuru incir yemeyeceini açklayan Oda Bakan Aydn, “Kuru incirde tespit edilen bu kükürtdioksit miktarlar, Türk Gda Kodeksi Gda Katk Maddeleri Yönetmelii\'ne göre 180 kat fazladr. Bu kapsamda kuru incir yemeyeceim, insanlarn da yememelerini tavsiye ediyorum. Buna sebep olan ey, jeotermal kuyular ve santrallerdir. Tarm kenti Aydn’, tarmla uraanlar zor günler bekliyor.” dedi.

Aydn’n 2014 ylnda, Türkiye\'de hava kirlilii sralamasnda sekizinci olduuna dikkat çeken Metin Aydn, bu kirlilii oluturan en önemli maddelerin sülfürdioksit ve PM10 olduunu iddia etti. Çevre ve ehircilik Bakanl verilerine göre 2012 ylnda, yaz dönemi sülfürdioksit ortalama deerinin en fazla olduu illerden birisinin Aydn olduunu ifade ederek, “Yine Çevre ve ehircilik Bakanl verilerine göre Aydn ili, 2011-2012 k dönemi ortalama sülfürdioksit deerinin en fazla olduu 14 ilden biri. Aydn\'da sülfürdioksit ortalama deerinin, yaz ve k mevsimleri Türkiye ortalama deerinin çok üstünde olmasnn tek sebebi jeotermal santrallerdir. Jeotermal gazlar içinde karbondioksit, hidrojen sülfür, sülfürdioksit, civa, azot, amonyak, hidrojen, bor, metan, etan, radon bulunmaktadr. ADÜ Jeotermal Enerji Aratrma ve Uygulama Merkezi yaynlarna göre jeotermal santral bacalarndan salnan gaz içinde hidrojen sülfür, 1000-2000 ppm arasnda yer almaktadr. Hidrojen sülfür, havadan ar olduu için atmosfere uçup gitmez, 42 gün havada asl kalr. Salnd bacadan 26 km.\'lik mesafeyi etkiler ve sonra yeryüzüne çöker. nsan etkilemeye balad en düük düzey ise 2 ppm\'dir. Arch. Çevre Sözlüü\'de 2002 ylnda yaymlanan yaynda, hidrojen sülfürün dozuna ve kronik etkisine bal solunum, sinir sistemi, kardiyovasküler hastalklarda art yaptn belirtildi. Yine zlanda, talya, Yeni Zelanda\'da yaplan çalmalarda, jeotermallerden salnan hidrojen sülfür ve radon gazna maruz kalan insanlarda meme, deri, akcier, burun, böbrek pankreas kanserleriyle lösemi, lenfoma insidanslarnda art saptanm.” eklinde konutu.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi\'nin 2010 ylnda, Germencik ilçesi Alangüllü\'de yapt çalmada, jeotermal akkanlarn yer üstü ve yer alt sularn kirlettiinin, bu sularn tarmda kullanlmasna bal baz ar metal ve kimyevi maddelerin besin yoluyla dier canllara geçebileceinin tespit edildiini aktaran Aydn, “ADÜ Bahçe Bitkileri Bölümü, 2015 ylnda Alangüllü bölgesinde yapt, \'ncirde Verim ve Kalite Üzerine Jeotermal Enerji Santrallerinin Olas Etkilerinin Belirlenmesi\' adl çalmay yaymlad. Bu çalmada, incir aaçlar ve meyvelerinin jeotermallerden salnan bor mineraline maruz kald belirtildi. Jeotermale yakn alanlarda kuru incir ürünlerinde ar metal oranlarnn fazla, jeotermale uzak incirlerde ise az olduu, jeotermale yakn alanlarda kuru incir verim ve kalitesinde azalma, jeotermalden uzaklatkça ise kalitede artma olduu saptand. 2007 ylnda çkarlan Jeotermal Yasas ile Aydn topraklarnn yüzde 80\'i, jeotermal santrallerin kullanmna açlmtr. u anda Türkiye\'de üretimde olan tüm jeotermal santrallerin yüzde 85\'i Aydn\'da yer almaktadr. Türkiye\'de gelecekte yaplmas düünülen tüm jeotermal santrallerin yüzde 70\'i de Aydn\'da yaplacaktr. Aydn\'da jeotermal santraller, kurulum aamasnda binlerce zeytin ve incir aacn keserek yok etmektedir. Bu santraller, faaliyetleri srasnda saldklar akkan ve gazlarla topraklar çoraklatrarak üretim d brakmak dnda, incir ile zeytinin verim ve kalitesinde de ciddi azalma meydana getirmektedir. Aydn\'da incir üreticisi ve iletmecisinin maduriyeti her geçen gün artmaktadr.” dedi.

ncirde tespit edilen bu seviyedeki kükürtdioksitin, Aydn\'n ihracatnn bitmesi anlamna geldiini de iddia eden Aydn Tabip Odas Bakan, “Bu durum iletmecilerin iflas etmesi, üreticinin incir üretememesi veya ürettii incirin elinde kalmas demektir. Bu durum, Aydn\'da sürdürülebilir tarmn ve yaamn topyekûn yok oluunun ilanndan baka bir ey deildir. Bu sonuç, enerji adna Aydn\'daki tarmn, salkl yaamn tamamen gözard edildii bir kararn ac sonucudur. Bu kararn kime yaradnn ve kimin kaybettiinin, çok ciddi bir ekilde sorgulanmas gerekir.” diye konutu.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..