milivolt electronics world news Halk_Salk_Mdr_Okur_uyard:_Aydn'n_havas_kt-didimhaber.net
16-01-2014

Halk Salk Mdr Okur uyard: Aydn'n havas kt

Halk_Salk_Mdr_Okur_uyard:_Aydn'n_havas_kt

AYDIN - 16.01.2014 13:35 Perembe

 

Aydn'n havasnn kötü olduunu belirten l Halk Sal Müdürü Dr. enol Okur, “Hava kirlilii ölümcül tehdit.” açklamasn yapt. Ölçüm sonuçlar dikkate alndnda, hava kirliliinin özellikle akam saatlerinde en üst dereceye çktn vurgulayarak, “Dünyada her yl yaklak 2 milyon insan, hava kirliinin yol açt hastalklar nedeniyle hayatn kaybetmektedir.” dedi.

Hava kirliliinin insan saln olumsuz etkilediini belirten Dr. Okur, Türkiye'de 5 milyon KOAH hastas olduunu, yallar ve kronik hastal olanlarn k aylarnda çok daha dikkatli ve tedbirli olmas gerektiini söyledi. Astm, bron genilemesi ve KOAH gibi kronik akcier hastalklar olanlar kirli havada dar çkmamalar konusunda uyaran Okur, “Dardaki hava kirlilii, salkl insanlar üzerinde bile öksürük, haprk, nefes almada zorluk ve ba ars gibi etkilere sebep olabilir. Bunun yannda içerideki hava kirlilii de önemli. Gaz, kömür, tütün gibi hava kirleticilere kar dikkatli olunmal. Özellikle tütün kullanmnn kan akmn bozduu, kalp krizini arttrd, ayrca bronit, zatürre, amfizem, akcier kanseri gibi hastalklara yol açt bilinmektedir.” eklinde konutu.

Halk Salk Müdürü Okur, hava kirliliinin sebeplerine de öyle deindi: “Kullanlan kalitesiz yaktlar, egzoz gazlar, soba ve kaloriferlerin uygun ekilde yaklmamas, kentin konumu ve olumsuz hava artlar, hava kirliinin nedenlerini oluturmaktadr. Hava kirliliinin önlenmesi için sanayi tesislerinin bacalarna filtre taklmas salanmal, yeil alanlar arttrlmal, çam, kayn, sla ve çnar gibi havaya daha çok oksijen veren türlerle aaçlandrma çalmalarna hz verilmelidir. Isnmak için yüksek kalorili kömürler kullanlmal. Her yl bacalar ve soba borular temizlenmeli. Enerji olarak mümkünse doalgaz, güne ve jeotermal kaynaklar kullanlmal. Pencere, kap ve çatlarn izolasyonuna önem verilmeli. Kalorifercilerin ateçi kursuna katlm salanmal, kalorifer ve doalgaz kazanlarnn periyodik bakmlar yaplmal. Kentlerde araba egzozlarndan kaynaklanan kirliliin azaltlmas için toplu tama hizmetleri yaygnlatrlmal.”

Soba zehirlenmelerine de dikkat çeken Dr. enol Okur, “Karbonmonoksit renksiz, tatsz, kokusuz, yanc ve zehirli bir gazdr. Vücuda solunum yoluyla girer ve dorudan kana geçerek oksijen almn engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagaz, kömür vb. stma amacyla kullanlan her tür soba ve ocakta, yanma srasnda oluur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sklkla kapal ortamlarda açk ocaklar, bacas çekmeyen soba ve ofben, bacasz gaz sobalarnda yaktn iyi yanmamas nedeniyle meydana gelir. Ksa süre içerisinde tbbi müdahale yaplmazsa ölümle sonuçlanabilir.” dedi.

 

OSMAN AKÇAY | 

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..