milivolt electronics world news CE'_belgesi_iin_retici_firmalar_bilgilendirilecek-didimhaber.net
03-02-2014

CE' belgesi iin retici firmalar bilgilendirilecek

CE'_belgesi_iin_retici_firmalar_bilgilendirilecek

AYDIN - 03.02.2014 13:49 Pazartesi


Aydn Bilim Sanayi ve Teknoloji l Müdürlüü, TSE ile makine imalat konusunda faaliyet gösteren firmalar CE konusunda bilgilendirecek. malatç firmalar, Makine Emniyet Yönetmelii kapsamnda, hangi ürünlere üretici ve onaylanm kurulu tarafndan CE uygunluk iareti ilitirilmesi gerektii, teknik dosya hazrlama ve CE iareti ilitirme süreci, hangi durumlarda piyasaya arz edilen ürünlere idari para cezas uyguland gibi konularda uzmanlar tarafndan bilgilendirilecek. Aydn’da daha önceki toplantlara ilgisiz kalan firmalara çar yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji l Müdürü Mustafa Görgülü, katlmlar konusunda daha duyarl olmaya çard.

Konuyla ilgili basn bir açklamas yapan l Müdürü Görgülü, CE'nin ürünün güvenlii olduunu ve gerekli denemelerden geçtiini, insan, hayvan ve bitki yaamna olumsuz etkisi olmad gösteren bir iaret olduunu, makine, elektrikli aletler, asansör, basnçl ekipmanlar, scak su kazanlar gibi çok sayda ürünün Türkiye’de satlabilmesi ve AB ülkelerine ihraç edilebilmesi için kanuni zorunluluk olduunu söyledi. Yaptklar denetimlerde, çok sayda CE iareti tamayan ürün tespit ettiklerini aktaran Görgülü, “Gerekli testlerden geçmeden piyasaya arz edilen ürünler, her gün birilerinin hayatn kaybetmesine veya ar yaralanmasna yol açmaktadr. Vatandalarmz da ürün güvenlii konusunda bilincin maalesef arzu ettiimiz seviyede olmamas nedeniyle satn aldklar üründe kaliteden, güvenden daha ziyade ucuzluk aryorlar. 2014 ylnda geçerli olmak üzere teknik düzenlemeye aykr piyasa arz edilen ürünler için üreticiye 3 bin 430'dan 7 bin 612 liraya kadar para cezas verilebilir. Bu tür ürünlerden numune alarak test ve muayeneye gönderiyoruz. Sonucun olumsuz gelmesi halinde 15 bin 226’dan 38 bin 70 liraya kadar para cezas kesiyoruz. Aykrl gidermesi için üreticiye azami 6 ay süre tannyor, giderilmemesi halinde piyasadan toplatma karar veriliyor. Yasal mevzuat 2001 ylndan beri yürürlükte olduu halde çok sayda firma, ürüne CE iaretinin nasl ilitirilecei, teknik dosyann nasl hazrlanaca konusunda bilgi sahibi deil. Bilgilendirme amaçl daha önce toplantlar yaptk ancak üreticiler ilgisiz ve kaytsz kaldlar. Herhangi bir cezaya maruz kaldklarnda, 'Bizim böyle bir yasadan haberimiz yoktu.' ya da 'Biz bu devlete vergi ödüyoruz, vergi dairesine kaytlyz, yetmiyor mu?.' gibi bahaneler ileri sürmekteler.” dedi.

 

OSMAN AKÇAY | 

 

 

Keywords: Aydn, CE, TSE

 

 

CE iareti nedir?

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi
 
 
 
CE areti

CE iareti, Avrupa Birliinin (AB), teknik mevzuat uyumu çerçevesinde mallarn serbest dolamnn tam anlamyla salanmas amacyla ürünlerin teknik yaplarna ilikin mevzuat daha basit ve genel hale getirmek için 1985 ylnda benimsedii Yeni Yaklam Politikas kapsamnda hazrlanan Yeni Yaklam Direktifleri kapsamna giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduunu ve gerekli bütün uygunluk deerlendirme faaliyetlerinden geçtiini salk, güvenlik ve tüketicinin ve çevrenin korunmas gerekliliklerine uygunluunu gösteren ve Conformité Européenne kelimelerinin ba harflerinden oluan bir Birlik iaretidir.

Üreticinin garanti beyan olan ve bir anlamda da ürünün pasaportu olarak da ifade edilen CE iareti, bir kalite belgesi deildir. CE iareti, üzerinde bulunduu ürünün, insan, hayvan, bitki sal ve güvenlii ile çevreye zarar vermeyeceini garanti altna almakta olup ve Avrupa Ekonomik Alan genelinde tek bir iaretin kullanlmasn salamaktadr.

CE iareti, tüketicilerin Topluluk tarafndan emniyetli olarak snflandrlan ürünleri tespit etmesini kolaylatrmakta ve bu iareti tayan ürünler, tüketicilere yüksek kaliteli ürünler sunulmasn salamak için, ambalaj, etiket ve emniyetle ilgili standartlara uygunluunu göstermektedir.

CE iaretleme sisteminde, uygunluk deerlendirme yöntemlerinin, ürünlerin özelliklerinin ve tadklar risk oranlarn dikkate alan modüler anlay uygulanr. Ürünün tasarm ve üretim aamasnda ilgili direktiflere uyduunu belirlemeye yönelik modüllerin en az birinin uygulanmas zorunluluunu bulundurur. A’dan H’ye kadar çeitli risk gruplarn kapsayan modüller ürünü tehlike derecesine göre snflandrr. Düük riskli ürünlerde uygunluk deerlendirmesi için gerekli test ve belgelendirme üretici tarafndan yaplr. Yüksek riskli ürünlerde ise test ve belgelendirmenin, AB tarafndan onaylanm kurulular tarafndan yaplmas gerekir.

Ürün kullanmnda oluabilecek bir kaza durumunda, AB ülkelerinden biri tarafndan ürünün gereklerine uymad belirtilirse, üreticinin CE iaretini kullanabilmek için gereken tedbirleri aldn ve nedenin yanl kullanm olduunu ispatlamas gerekir. Bu nedenle üretici, ürün sorumluluunun kendisinde bulunduunu unutmamal ve ürünle ilgili tüm bilgilerin bulunduu Teknik Dosya’y eksiksiz ve hatasz hazrlamal ve üretildii tarihten itibaren on yl süreyle saklamaldr.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..