milivolt electronics world news 43_yldr_demir_dvyor-didimhaber.net
03-05-2014

43 yldr demir dvyor

43_yldr_demir_dvyor

AYDIN - 03.05.2014 15:51 Cumartesi

 

Aydn'n Efeler ilçesi Kalfaköy Mahallesi'nde yaayan Halil Kocacerit (53), gelien teknolojiye inat 10 yanda çrak olarak balad demircilik mesleini sürdürüyor. Bir zamanlarn gözde meslei olan demirciliin artk cazibesini kaybettiini, yetitirmek için çrak dahi bulamadn belirten demirci ustas Halil Kocacerit, her gün iyerine gelip, ocan yakp tezgahnn bana geçiyor. Meslei teknolojiye kurban gitse de teknolojiden faydalanan Halil usta, ateini, el veya ayakl körükle deil, elektrikli motorla körüklüyor. Kzgn alevlerle demirleri tavlayarak, örsün üzerinde, bileinin gücüyle vurduu çekiçle ekil veriyor.

 

Bir zamanlarn gözde meslei olan demircilik para kazandrmasa da aln teriyle iini yapmaya devam eden Halil Kocacerit, "3 çocuum vard. Demircilikle 2 kzm evlendirdim. Olum okuyor. Emekli oldum. Allah bereket versin az çok para kazanyoruz. Bizden sonra bu ii yapacak kimse olmayacak gibi. için gelenler, ne öreneceim deil, kaç para alacam diyorlar.” dedi.

 

Tarmda makinelemenin yaygnlamasyla cazibesini yitiren demircilikle geçimini salayan Halil Kocacerit, ustasndan örendii mesleini öretecek çkar bulamamaktan yaknyor. 43 yldr her türlü demire ekil veren Halil Kocacerit, demir malzemeyi kömürle oluturulan kora brakp, çekiçle örste dövdükten sonra demiri suda soutup son eklini vererek tarm aletleri yapyor.

 

Aydn’n zeytin, incir, kestane aaçlar dalk arazilerde yer ald için çiftçilerin buralarda çift sürebilmek için karasaban kullandklarn teknoloji ilerlemesine ramen öküz ve atlar için pulluk üretilmediini belirten Kocacerit, öküz ve at için demirden saban yapyor, tamiratn da yapyor.

 

On yanda çrak olarak demir ustasnn yannda ie balayan Halil Kocacerit, “Yaklak 33 yldr Kalfaköy Mahallesi'nde demir ustal yapyorum. Bu ii devam ettirecek çrak bulamyorum. Artk demir ustas pek kalmad. Günümüzde teknolojinin gelimesine ramen bu meslei sürdürmeye kararlym. Binlerce derece scaklkta ekmek paras kazanmaya çalyorum. Her türlü demire ekil verip demirden orak, pulluk, keski, burç, zikke gibi aletler yapyor, bunlarn tadilatn da yapyorum.” eklinde konutu.

 

Demircilii yaz k demeden scakta ve soukta yaptklarn belirten demirci ustas Kocacerit, “Alnmzn teriyle ekmek kazanyoruz. Ekmek paras kazanyoruz. Devam ettirmeye çalyorum ama öldü bizim meslek. Arkasndan çrak yetimiyor. Kuvvet lazm kuvvet olmazsa bu i olmuyor. te i olmaynca olmuyor insann olmuyor. Eski demirleri deerlendiriyoruz. Pazarclara satyoruz. Gelip kendileri buradan alyorlar. Köylülerimizin iini görüyoruz. Piyasada yapan yok arkadam. Bu meslek zor , ama köylülerimiz gelip, ihtiyaçlarna göre alet yaptryorlar. Biz de yapp geçimimizi salyoruz.” diye konutu.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..