milivolt electronics world news Arlar,_ar_dozda_verilen_ilatan_lm-didimhaber.net
07-05-2014

Arlar, ar dozda verilen ilatan lm

Arlar,_ar_dozda_verilen_ilatan_lm

AYDIN - 07.05.2014 14:00 Çaramba

 

Aydn’da geçen ay meydan gelen ar ölümlerinin tarm ilaçlarndan deil, arclarn kulland yüksek dozda ruhsatl ilaçlardan meydan geldii ortaya çkt. Ölen arlardan alnan 40’a yakn numunelerin incelenmesinde arlarn yüksek dozda ilaç kullanm ve ar ölümlerinden çok görülen Nosema parazitinin sebep olduu ortaya çkt.

 

Geçen ay, Aydn’n Yenipazar ve Nazilli ilçeleri çevresinde görülen ar ölümlerinin laboratuvar sonuçlar belli oldu. ddia edildii gibi arlan tarm ilaçlar veya tarm ilaçlar karan pissulardan deil, arclarn bilinçsizce kullandklar ruhsatl ilaçlardan kaynaklad ortaya çkt. Yaplan laboratuvar incelemeleri sonucunda arlarda yüksek dozda ilaç kalntsna rastland. Laboratuvar sonuçlaryla ilgili “Da fare dourdu” diyen Aydn Ar Yetitiricileri Birlii Bakan Zeki Altn, ar ölümlerinin tarmsal ilaçlardan kaynaklanm olabileceini söylemiti. Altn, laboratuvar sonuçlaryla ilgili imdilik bir açklama yapmayacan daha sonra bilgi verileceini söyledi.

 

Arclk sektöründe ucuz olduu için kalnt yapan ve tarmsal ilaçlar kullanldn belirten Aydn Veteriner Hekimler Odas Bakan Atilla Muharrem Uçmaklolu, bu kimyasal ilaçlarn kalntlarnn bala da geçtiini söyledi. Bu yüzden ballarda kimyasal kalnt ortaya çktn belirten Uçmaklolu, “Arlar doada bitkisel ilaçlardan etkilendii gibi arclarn kullandklar ilaçlardan da etkileniyorlar. Maalesef arclar kendileri de ar bitleri parazitlerine kar zirai ilaç kullanyorlar. Bunlarda balda kalnt yapyor. Ar ölümlerini de etkili oluyor. Bu balda etkili olduu için imajmz zedeliyorlar. Arclar, kalnt yapan ilaçlar uzun olduu için kullanyorlar. Balda kalnt yapmayan, bal kesimi yapldktan sonra kullanlan ilaçlar kullanmyorlar. Daha ucuz olduu için tarmsal ilaç da kullanyorlar. Arclkta ilaç kullanm denetimi tam olarak da yaplamyor. Ucuz diye tarmsal ilaçlar arclkta kullanyorlar. Bu hem balmza hem de arcla zarar veriyor." ifadelerini kulland.

 

Ar ölümleriyle ilgili Bornova Veteriner Kontrol ve Aratrma Enstitüsü Müdürlüü laboratuvar sonuçlaryla ilgili sorularmza raporlar tam olarak incelemedikleri gerekçesiyle Aydn Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Salih Köksal herhangi bir bilgi vermezken, laboratuvar sonuçlarnn kamuoyundan neden gizlendii merak konusu oldu.

 

NOSEMA HASTALII NEDR?

 

Nosema hastal, Nosema apis isminde ki hücre içi bir parazit tarafndan meydana getirilen ergin ar hastalklarndan olup tüm ar hastalklar içinde en yaygn olanlarndan birisidir. Arlarn sindirim sisteminde bozukluk yaparak verim düüklüüne yol açarak ekonomik kayplara neden olur. Bu hastalk ar ölümleri de yapmaktadr. Rutubetli yerlerde ve mevsimlerde nosemosis'in görülme ihtimali daha fazladr. Hastalkla genellikle yavrularn çoald ilkbahar mevsiminde görülmektedir.

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..