milivolt electronics world news Temizlik_maddesi_ieren_atk_sular_sebzeleri_kurutuyor-didimhaber.net
09-05-2014

Temizlik maddesi ieren atk sular sebzeleri kurutuyor

Temizlik_maddesi_ieren_atk_sular_sebzeleri_kurutuyor

AYDIN - 09.05.2014 15:11 Cuma

 

TÜBTAK destekli 27 proje hazrlayan Aydn Zübeyde Hanm Kz Teknik ve Meslek Lisesi örencileri, birbirinden ilginç çalmalarn okullarnda sergiledi. Tarm kenti olan Aydn’da, sebze ve meyvelere temizlik malzemelerinin verdii zarar tespit için proje hazrlayan örenciler, çarpc bir sonuçla karlat. Piyasada bitkisel olarak satlan temizlik malzemelerinin de sebze ve meyvelere zarar verdii tespit edildi. Elde edilen sonuçta, kullanlan temiz malzemelerinin kimyasal veya bitkisel olmas deil içerii önemli.

 

Aydn Zübeyde Hanm Kz Teknik ve Meslek Lisesi örencileri Beste Uçar, Nurcan Dademir ve Gizem Karlda tarafndan hazrlanan 'Atk Sular Deerlendirme' projesinde ilginç sonuçlar elde etti. Proje kapsamnda poetlere domates, biber sebzeleri diken örenciler, bazlarna temiz su bazlarna da temizlik malzemeleri katkl su verdi. 3 haftalk sürede kimyasal ve bitkisel temizlik malzemeleri içerikli su verilen domatesler ve biber fidanlar kurudu. Temizlik maddelerinde bitkisel veya kimyasal deil içeriinin önemli olduunun ortaya çktn belirten Beste Uçar, “Amacmz temizlik malzemelerinin deiik kimyasallarn bitkilere sebze ve meyvelere verdii zararlar zamanla gördüünüz gibi 3 haftalk bir süreçte ortaya koydu. Sebzelere en çok kireç çözücüler zarar veriyor. Çamar suyu biraz daha az zarara veriyor. Sonuçta, kullanlan tüm temizlik malzemelerinin sebzelere zararl olduu ortaya çkt. Normal su kullandmz sebze fidanlarna bir ey olmazken, temizlik malzemesi kullanlan suyla suladmz fidanlar deiik zamanlarda kurudu” dedi.

 

Projenin banda bulunan Aydn Zübeyde Hanm Kz Teknik ve Meslek Lisesi Aile Bilimleri Tüketici Eitimi Öretmeni Proje Öretmen Nefise Dombay da “Bitkisel temizlik malzemelerinin doaya zarar vermedii gibi bir düünce vard. Burada yaptmz projede gördük ki, bitkisel denen temizlik malzemeleriyle yaplan temizlik suyuyla suladmz sebzeler de kurudular. Eer, bahçelerimizdeki topran ve yetitirdiimizin ürünlerin temiz ve salkl olmasn istiyorsak mutlaka, temizlik sularn dier kullandmz sulardan ayrmalyz. Bununla ilgili yaplan çalmalar var.” eklinde konutu.

 

Projede yer alan dier örenci Nurcan Dademir de, kireç çözücülerin, çamar sularna göre daha etkili ve çok zarar verdiini tespit ettiklerini söyledi. 3 hafta boyunca yaptklar çalmay deerlendirdi. Okul bahçelerinde projelerini sergileyen ve anlatan Dademir, “Temizlik malzemeli atk sular sebzeleri kurutuyor. Domates odunsu olduu için idelerinde etkisini daha geç gösteriyor. Ama yine de kurutuyor. Bunun kimyasal veya bitkisel olmas önemli deil” ifadelerini kulland.

 

TÜBTAK destekli dier 27 projenin de yer ald çalma, okul ve vatandalardan büyük ilgi gördü.

 

 

OSMAN AKÇAY | 

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..