milivolt electronics world news Tllah_koruma_altnda-didimhaber.net
17-05-2014

Tllah koruma altnda

Tllah_koruma_altnda

AYDIN - 17.05.2014 14:59:52 Cumartesi


Kuadas Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve Ekosistemi Koruma ve Doa Sevenler Dernei(EKODOSD) ibirliiyle yürütülen Kuadas bitkileri envanter çalmasnda dünyada sadece Kuadas’nda yetien yerel halk arasnda Aydn Gaa olarak bilinen “Tüllüah” isimli bitki koruma altna alnd. Dünya sadece Kuadas’nda yetien Tüllüah’n tohumlarn toplanarak laboratuvar ortamnda detayl olarak incelenecek.

 

Tüllüah (Aydn Gaa) olarak bilinen bitki ile ilgili çalma yapan Pamukkale Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr.Ali Çelik, topladklar tohumlar çimlendirerek doal ortamda dikim yapacaklarn söyledi. Prof.Dr. Ali Çelik, “Tüllüah, ülkemizin bitki türü says bakmndan en zengin olan Centaurea cinsi içerisinde yer almaktadr. Günümüzde bu bitkilerden elde edilen etken maddeler tbbi çalmalarda, özellikle de kanser aratrmalarnda kullanlmaktadr. Yaplama basksnn olmad kent içerisindeki doal habitatlarda kendilerini koruduu görülmektedir. leride birçok bilimsel çalmaya malzeme olacak türlerin, doal habitatlarnn korunmasna özen gösterilmelidir.” dedi.

 

Dünyada sadece Kuadas bölgesinde yetien endemik bir tür olmas nedeniyle Tüülüah’n deerli bir bitki olduunu da belirten Çelik, “Botanik turizmi yapanlara cazip gelecek önemli bir türdür. Çok az kalmas ve yaam alanlarnn tahrip olmas nedeniyle, bu önemli bitkinin tantlmas ve korunmas gerekmektedir. Aratrldnda Kuadas’nda önemli birçok doal kaynak türlerinin var olduu, ancak bu türlerin bulunduu habitatlarn her an tahribatlarla karlaabilecei görülmektedir. Kuadas’nda tespit ettiimiz bata Tüllüah (Aydn Gaa) olmak üzere, Tüylü Çan Çiçei, Ky Sarmsa, Aydn Ölmez Çiçei ve Anadolu Ebegümeci gibi endemik ve nadir türlerin tantmna yönelik, kent içine tantm panolar yaplmas ve tantm broürlerin bastrlmas için, Kuadas Belediyesi’yle ortak çalmalar yapacaz. Bu önemli deerlerin korunmas için, hem tantm hem de bilinçlendirme çalmalarmz devam edecektir.”

 

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..