milivolt electronics world news ncirde_'ekilik_bcei'_mcadelesi_balad-didimhaber.net
21-05-2014

ncirde 'ekilik bcei' mcadelesi balad

ncirde_'ekilik_bcei'_mcadelesi_balad

AYDIN - 21.05.2014 19:38:01 Çaramba


Ülkenin kuru incir ihtiyacnn yüzde 80’ini karlayan Aydn’da ekilik böcei ile mücadele balad.

ncirde aflatoksine de yol açan ekilik böceiyle mücadelenin önemine deinen Aydn Tarm Gda ve Hayvanclk l Müdürü Salih Köksal, kaliteli incir için ekilik böcei mücadelesinin önemli olduunu belirtti.

 

Ekilik böceiyle ilgili mücadele açklamas yapan Aydn Tarm Gda ve Hayvanclk l Müdürü Salih Köksal, “ncir yetitiricilii Ege Bölgesi'nin Büyük ve Küçük Menderes nehirleri arasnda kalan vadi ve dalk alanlarda yaplmaktadr. Ülkemiz kurutmalk incir üretiminde dünyada birinci srada bulunmakta olup, toplam kuru incir üretimin yüzde 80'i Aydn ilinde yaplmaktadr. Dünyada incir denince akla Türkiye, Türkiye'de ise Aydn ili ve Sarlop çeidi gelmektedir. ncir ve Aydn kelimeleri özdelemitir. Zaten corafi iaretle de tescil edilmitir. Kuru incir Aydn ekonomisi için oldukça önemli bir ürün olup, ülkemiz dünya kuru incir üretiminde yüzde 55-60'lk payla birinci srada yer almaktadr. Kurutulan incirlerin tamamna yakn bir ksmnn ihraç edilmesi ile ylda yaklak 170-180 milyon dolar ve taze incir ihracatndan da 35 milyon dolar ile yaklak 210 milyon dolarlk döviz girdisi salanmaktadr. Bununla beraber iç tüketimdeki miktar ve yüksek katma deeriyle, kuru incirin ülkemize getirisi bu rakamdan çok daha fazla olmaktadr.” dedi.

 

Aflatoksin kontaminasyonu incirde aaçta görülmeye balayan ve tüm hasat, kurutma dönemlerinde devam eden bir hastalk olduunu belirten Köksal, “Büyük ekonomik kayplara neden olan önemli bir sorundur. ncirin ilimize salad faydann sürdürülebilir olmas için kalitenin arttrlmas ve incirin en büyük problemi olan Aflatoksin ile mücadele edilmesi gerekmektedir. Aflatoksin yaylmasnda incirde zararlanmalara yol açan ekilik böcekleri ile mücadele etmek, hem incirin kalitesinin artmasna hem de aflatoksinin yaylmasnn önlenmesinde önemli bir katk salayacaktr. Ekilik böcekleri ile mücadelede sadece çekici yem tuzaklar ile mücadele yaplabilmektedir. Ya mevcut ruhsatl ilaç kullanlmal ya da üreticinin hazrlad tuzaklar kullanlmaldr. Tuzakl mücadeleye ruhsatl ilacn kullanlmas durumunda Haziran'da, üreticinin kendi hazrlad tuzakla mücadele yapmas durumunda Nisan'da balanr. Tuzaklar ileklemenin balad zaman kaldrlmal son ileklemeden 5 gün sonra tekrar aslmal ve usulüne uygun olarak mücadeleye hasat sonuna kadar devam edilmelidir.” dedi.

Keywords: Aydn, incir, ekilik böcei,Aflatoksin

 

OSMAN AKÇAY |

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..