milivolt electronics world news Aydn'a_ait_40_yldr_toplad_eyalar_sergide_bir_araya_getirdi-didimhaber.net
20-06-2014

Aydn'a ait 40 yldr toplad eyalar sergide bir araya getirdi

Aydn'a_ait_40_yldr_toplad_eyalar_sergide_bir_araya_getirdi

AYDIN - 20.06.2014 16:55:06 Cuma


Aydn’da emekli öretmen Yaar Uyar, 40 yllk birikimiyle Aydn Büyükehir Belediyesi Milli Aydn Bankas Kültür Merkezi’nde sergi açt. Aydn yöresine ait kültürel eserleri yllarca toplayan Yaar Uyar, “Gelenek, görenek ve kültürümüzün yok olmasna gönlüm raz olmuyor. Gençlerimize sahip çkmadklar için kzyoruz ama biz ne kadar anlatabiliyoruz.” dedi.

Yaar Uyar, sergi açt 

Aydn kültürünü yaatmak için 40 yldr çaltn belirten koleksiyoncu Yaar Uyar, sergide Aydn yöresine ait veya eski Aydnllarca kullanlm ev araç gereçleri, giysiler, günlük eyalar, silahlar, el ii dokumalar, kilim, cam ve seramik gibi etnografik eserlerin bulunduunu söyledi. Sergide Aydn yöresel kyafetlerinin arlkl olduunu belirten Uyar, “Sergimizde 250 eser var. Giyim arlkl, Aydn’n izlerini tayan eseler. Biz bu kültüre gönül verdik. 40 yldr bu eserleri topluyorum. Eserlerimizin 50 yl ile 100 yl arasnda kültür geçmii var. Aydn yöresine aitler. Giyim arlkl düündük. Deerlerimizi bilmek, onlara sahip çkmak ve gelecek nesillere tamak lazm. Kültürümüzün yok olmasna gönlümüz raz olmuyor. Bu eserleri oluturmamda hiç bir destek olmad. Kendi çabalarmla yaptm. Halen daha yeni eserler topluyorum. Eski gelenek ve göreneklerimizi unutmayalm. Üzülerek söylemek gerekirse geçmi gelenek, görenek ve kültürümüzü yeni kuaklara aktaramyoruz. Bunlar anlatmal ve öretmeliyiz.” dedi.

Yaar Uyar, sergi açt 

Aydn Efe müzesi

Her ehrin bir sembolü olduunu Aydn’ da efenin temsil ettiini belirten Yaar Uyar, Aydn’a efe etnegrafoya müzesi açlmasnn önemine deindi. Uyar, “Milli mücadele kahraman yiit efelerimizin bir müzesi yok. Bunlar ilimizin sembolü, milli mücadeleyi balatan kahramanlar. Bunlarn unutulmamas için böyle bir çalmay biz yllardr dillendiriyoruz. Ancak bir gelime yok. Aydn’da rehberlik çalmalarmz da var. Kendi halkmza Aydn’ anlatyoruz. Milli mücadele kahraman efelerimizin destans mücadelelerini duyunca herkes aryor, gözyalar döküyor. Bunlarn gelecek nesillere aktarlmas için çalmalar yaplmal. Biz gönüllü olarak hazrz” eklinde konutu.

Yaar Uyar, sergi açt

Milli Aydn Bankas Kültür Merkezi’nde bir ay açk kalacak sergiyi herkes gezebilecek. Sergide en dikkat çeken eserler, yöresel el ileri, elle dokunan kyafetler ve Aydnllarn kullandklar demir, bakr ve tahtadan yaplan eyalardan oluuyor.

Keywords: Aydn, Yaar Uyar, Efe Müzesi, etnografi

 

 

OSMAN AKÇAY | 

 

 

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..